EXCLUSIV

Concursuri pe vreme de pandemie: Nuțu Doina, fost prim-procuror, deși e pensionară, mai vrea bani de la stat

Print Friendly, PDF & Email

Prin adresa nr. 19020, din data de 25 martie 2020, semnată de Gheorghe Drăgănică, în calitate de director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, s-au sistat mai multe concursuri, pentru ocuparea a diferite posturi contractuale de conducere și de execuție, în cadrul acestei instituții.

S-a avut în vedere Decretul Președintelui României nr. 195, din 16.03.2020, privind instituirea stării de urgență, pe teritoriul României. Astfel, au fost anulate concursuri care urmau să se deruleze în cursul lunii aprilie, unul din acestea fiind anunțat, pe siteul instituției, la data de 13.03.2020.

Acesta era organizat în vederea ocupării unor posturi contractuale de execuție, pentru posturi de supraveghetor de noapte, muncitor calificat și îngrijitor.Concursul, în schimb, după instituirea stării de urgență, pe teritoriul României, prin decizia internă a directorului executiv Gheorghe Drăgănică, a fost suspendat pentru o perioadă nedefinită.

Nu același lucru s-a întâmplat și cu concursul pentru ocuparea postului de consilier juridic superior. Starea de urgență, pe teritoriul României, a fost declarată la data de 16 martie, în vreme ce DGASPC Călărași, la data de 17 martie 2020, anunță deja rezultatul concursului de dosare pentru ocuparea acestui post.

Postul a devenit vacant prin plecarea unui tânăr, Cristian Parișcu, acesta ocupând postul de consilier juridic asistent. Ulterior, printr-o altă decizie internă, postul de consilier juridic asistent, ocupat de Cristian Parișcu, a fost transformat, după îndepărtarea acestuia, în post de consilier juridic superior.

  • Bună-dimineața!
  • Bună-dimineața!
  • Ce faceți, veniți azi la concurs?
  • Da.
  • Doamnă, dar vi se pare normal să ocupați un post public, din moment ce dumneavoastră sunteți deja pensionară? Badea mă numesc, lucrez în presă.

La concursul pentru ocuparea postului de consilier superior, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași s-a înscris și Doina Nuțu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași. A ieșit la pensie în cursul lunii iunie 2019, la vârsta de 55 de ani.

După ce ne-am declinat identitatea, Doina Nuțu a întrerupt convorbirea și nu a mai putut fi contactată. Conform ultimei declarații de avere, care a fost depusă la data de 14.05.2018, aceasta avea un salariu net, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași, în sumă de 12.667 lei, însemnând un venit brut lunar de 21.652 lei. Pensia reprezintă 80 la sută din venitul brut, adică suma de 17.300 lei.

Un consilier juridic superior, în cadrul DGASPC Călărași, are un venit brut de 9.234 lei, însemnând un salariu net de 5.402 lei.

La momentul angajării, Cristian Parișcu a ocupat postul de consilier juridic debutant. “Am plecat la București pentru că a apărut o oprtunitate. A fost decizia mea… Am fost consilier juridic debutant și după aceea am ajuns asistent. Eu m-am înțeles foarte bine și cu colectivul, și cu conducerea, cu doamna Doinița, cu domnul Drăgănică.”

Deși există o decizie de suspendare a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, în cadrul DGASPC Călărași, decizie emisă de directorul executiv Gheorghe Drăgănică, proba scrisă pentru ocuparea postului de consilier juridic superior, care se derulează azi, 26.03.2020, începând cu ora 10:00, nu a fost amânată.

“Da, concursul se organizează. S-a luat măsura distanțării sociale”. Ana Maria Gonciu, responsabilă de relațiile cu presa, ne confirmă că, în schimb, s-au amânat toate celelalte concursuri, începând cu data de 2 aprilie 2020. Nu știe să ne spună de ce nu s-a anulat și acest concurs.

“Nu știu să răspuns la întrebarea asta. Știu doar că s-a organizat respectându-se această distanțare socială și evitarea intrării în contact a mai multor persoane, în același loc”.

La acest moment, nimeni din cadrul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici nu ne-a putut spune dacă aceste concursuri, organizate de instituțiile publice, derulate pe perioada stării de urgență, se suspendă de drept. “Nu știu să vă spun”, a fost răspunsul primit de la Direcția Generală Reglementare, Monitorizare și Contencios (Juridic) din cadrul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

Nu am mai putut lua legătura cu Doina Nuțu, pensionara aspirantă să ocupe un post în cadrul unei instituții publiec, deși aceasta are venituri consistente. Astfel, nu am putut să-i adresăm alte câteva întrebări, printre care:

  • E adevărat că dvs erați procuror de serviciu, în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași, în seara zilei de 26.10.2017?
  • E adevărat că dvs, din această calitate, ați dispus să nu i se recolteze probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei, președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță?

Direcția Generală Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași se află în subordinea Consiliului Județean Călărași. La acest moment, acesta este condus de Vasile Iliuță, cel despre care se afirmă că a fost salvat astfel de la tragerea la răspundere penală, după ce a fost alergat, prin tot municipiul Călărași, de mai multe echipaje ale Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp