DOSARE

E nuntă în cartier: O îmbârligătură perfectă a circuitului banilor publici / Video

Print Friendly, PDF & Email

Sute de mii de lei din banii publici se scurg, printr-un circuit ciudat legat de relații de rudenie, către firme aflate în strânsă legătură cu Roxana Natalia Pațurcă, senatoare a Organizației Județene a Partidului Social Democrat.

Fina de la Inspectorat

La data de 5 septembrie 2017 a fost numită Elena Mihăilescu la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Călărași. Până la ocuparea acestui post, în perioada 2003 – 2014, a fost colegă cu actuala senatoare Roxana Natalia Pațurcă în cadrul Colegiului Economic Călărași. Între Elena Mihăilescu și Roxana Natalia Pațurcă există o relație de rudenie de tip fină / nașă. În 2014 a fost promovată directoare a Palatului Copiilor Călărași. Între 2014 și 2017, s-a mutat la Constanța, unde a ocupat postul de profesor titular la Școala generală nr. 38. În același timp cu accederea Partidului Social Democrat la guvernare, Elena Mihăilescu revine în județul Călărași, ca directoare a Școlii Gimnaziale Florența Albu. Nu sunt probe că a existat o înțelegere tacită între Roxana Natalia Pațurcă și Vasile Iliuță, actualul președinte liberal al Consiliului Județean Călărași, cel care controlează, din punct de vedere politic, comuna Vâlcelele, pentru numirea Elenei Mihăilescu în acest post. De la 1 septembrie 2017 revine în colectivul profesoral al Colegiului Economic Călărași. După alte 3 zile, devine șefă a Inspectoratului Școlar Județean Călărași, puternic fiind susținută de nașa Roxana Natalia Pațurcă, senatoare.

Banii se duc la nașa nașei

În același timp cu accederea la conducerea Inspectoratului Județean Călărași, numai pe perioada 1 ianuarie 2018 – 31 august 2018, către două firme, încep să plece bani, prin comenzi date prin încredințare directă. De la Inspectoratul Școlar Județean Călărași pleacă, în această perioadă, suma de 209.975 lei (Badis Fast SRL Călărași) și suma de 86.132 lei (Anida Profi SRL Călărași). Ambele sunt firme controlate de nașa de cununie a senatoarei Roxana Natalia Pațurcă. Banii s-au scurs, pe filiera relațiilor de familie, de la fină către nașa nașei. Din datele noastre, pentru perioada de la numirea Elenei Mihăilescu, în fapt 5.09.2017 și până la 31.12.2017, banii virați de Inspectoratul Școlar Județean Călărași, pe comenzi cu încredințare directă, către firmele controlate de nașa nașei, sunt în sumă de 75.454 lei. În total, pentru perioada raportată, vorbim de suma de 371.561 lei. În tot acest timp, fina, nașa și nașa nașei, în fapt Elena Mihăilescu, Roxana Natalia Pațurcă și Nicoleta Dănuleasa, se afișează în concedii petrecute împreună, în mod repetat, în țară sau străinătate.

Să vină 112

La data de 27.06.2018, prin hotărâre rămasă definitivă, pronunțată de Tribunalul Călărași, au divorțat Verginica Nedelcu și Theodor Aniel Nedelcu, primarul comunei Borcea. Trebuie precizat că fosta soție a actualului primar al comunei Borcea, Verginica Oxaniu (fostă Nedelcu) este cea care a înaintat cerere de divorț, instanța de apel reținând că desfacerea căsătoriei a fost din culpa exclusivă a soțului. Câteva zile mai târziu, la 7.07.2018, Theodor Aniel Nedelcu își oficializează relația avută anterior cu Roxana Natalia Pațurcă, cei doi cununându-se civil la Primăria Borcea. Petrecerea a ceea ce s-a considerat a fi evenimentul monden al anului s-a derulat la restaurantul Cireșica, din stațiunea Neptun. Cu numai un an în urmă, însă, la 1.07.2017, fosta soție a primarului din comuna Borcea apela, în mod repetat, pe sistemul unic de urgență 112, că este agresată, în mod permanent, de soț. La un astfel de eveniment am asistat și noi, pe raza comunei Vlad Țepeș. Nu știm dacă relația dintre primarul liberal al comunei Borcea și senatoarea de Călărași este anterioară depunerii cererii de divorț a fostei soții a lui Aniel Theodor Nedelcu.

Bani de la fină, pentru nașă, de la fin

La puțin timp de la numirea în postul de șefă a Inspectoratului Școlar Județean Călărași a finei Elena Mihăilescu, la conducerea Liceului Tehnologic nr. 1 Borcea este numită Aneta Achim, cea pe care senatoarea PSD Roxana Natalia Pațurcă o prezintă tot drept fină. Numai în cursul acestui an, fina Aneta Achim oferă, prin încredințare directă, firmelor controlate de nașa nașei Roxana Natalia Pațurcă, pentru diverse lucrări, însemnând inclusiv lucrări de reparații a unui grup sanitar, suma de 115.044 lei. Liceul Tehnologic Borcea primește bani de la Primăria comunei Borcea, care este condusă de finul Aniel Theodor Nelelcu Pațurcă. Lucrările de reparații la grupul sanitar din corpul B al Liceului Tehnologic nr. 1 Borcea au costat 31.563 lei. Într-o adresă remisă redacției noastre, primarul comunei Borcea, devenit între timp Aniel Theodor Nedelcu Pațurcă, ne precizează despre această lucrare încredințată firmei controlate de nașă, însă omite să ne spună de o alta, în cuantum aproape dublu. 60.914 lei a plătit Liceul Tehnologic nr. 1 Borcea, prin achiziția directă efectuată de directoarea-fină Aneta Achim, în beneficiul firmei nașei nașei Roxana Natalia Pațurcă. Este vorba de firma Anida Profi care, pentru o lucrare denumită „renovare sala de sport”, a încasat suma de 60.914 lei. Anida Profi este o firmă trecută pe numele finului nașei Dănuleasa care, la rându-i, e nașa senatoarei Roxana Natalia Pațurcă. E o îmbârligătură perfectă.

Multifuncționala Enescu

Sute de mii de lei, mai precis 317.122 lei se duc, de la Consiliul Județean Călărași, tot către cele două firme controlate de nașa senatoarei Roxana Natalia Pațurcă. Roxana Natalia Pațurcă participă, alături de președintele Consiliului Județean Călărași, la chefuri organizate de viitoarea nașă. Sunt indicii conform cărora s-au făcut presiuni asupra actualului director al AJOFM Călărași, Nicolae Chirana, pentru a renunța la post în beneficiul unei alte amice de plimbări și de petreceri private, Ilinca Coca Enescu, o apropiată a președintelui liberal al Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță. În schimb, după ce Ilinca Enescu se dovedește un om multifuncțional, trecând, într-un tip relativ scurt, din postul de profesor al Colegiului Economic Călărași, la angajat al Direcției Județene de Statistică, apoi ca angajată și directoare adjunctă a Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, la acest moment ocupând postul de director executiv adjunct în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Indiciile conform cărora s-au făcut astfel de presiuni o arată exact pe nașa nașei senatoarei Roxana Natalia Pațurcă, prietenă la cataramă cu multifuncționala Ilinca Coca Enescu, cunoscută drept o apropiată a președintelui liberal al Consiliului Județean Călărași.

Fără număr

Ca instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași achiziționează, tot prin încredințare directă, lucrarea denumită „servicii sărbătoarea paștelui”, în cursul anului 2018. Numai pentru așa ceva, considerată de mulți o bazaconie, Centrul Cultural Județean Călărași a plătit către firma nașei Nataliei Roxana Pațurcă suma de 40.495 lei. Evident că, tot prin încredințare directă, firmele controlate de nașa senatoarei primesc lucrări și de la AJOFM, unde directoare adjunctă devine prietena intimă Ilinca Coca Enescu. Aceleași firme primesc, în aceeași modalitate, bani și de la Liceul Teoretic Mihai Eminescu, dar și de la Școala nr. 10 Mihai Viteazu, unde directoare este numită o altă prietenă a acestui grup, Otilia Mărgărit. Sumele sunt mai mari de 50.000 de lei, într-un timp relativ scurt. Tot acest grup de fete vesele participă la sărbători comune, își petrec împreună vacanțele sau perioadele de sfârșit de săptămână, în locuri dintre cele mai diverse, pe litoral, la munte, în Bucovina, în Belgia etc. Există o stare de nedumerire legată de faptul că grupul format din fini / fine, nași / nașe își permit astfel de extravaganțe, după ce banii publici sunt încredințați direct firmelor nașei senatoarei Roxana Natalia Pațurcă. Văzând, însă, cum banii publici se scurg prin intermediul acestei filiere, e posibil ca explicațiile să fie de altă natură, după unii chiar penală.

Varianta veselă ISJ

Într-un drept la replică emis de Elena Mihăilescu, șefa Inspectoratului Școlar Județean Călărași, se precizează următoarele: „Achizițiile la care se face referire în articolul menționat anterior s-au efectuat direct, on-line, prin Sistemul de Achiziții Publice, în conformitate cu Art. 7 din Legea 98/2016 privind achizițiile publice și Secțiunea 1 –Achiziția directă din H.G. nr. 395/2016 pentru Aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/ acordului cadru din Legea 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare. În acest sens, am solicitat Camerei de Conturi a județului Călărași, prin adresa nr.3205/24.09.2018, efectuarea unui control pentru stabilirea cadrului legal în care au fost efectuate toate achizițiile efectuate de Inspectoratul Școlar Județean Călărași în perioada la care se face referire în articol, respectiv 2016-2018.” Elena Mihăilescu se face că nu înțelege că nimeni nu a pus la îndoială modalitatea legală de achiziție a lucrărilor, ci lucruri de o cu totul altă natură, cu mult mai grave.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker