BREAKING NEWS

Decizie: Stelian Fuia a ajuns la pușcărie pentru următorii 3 ani

Print Friendly, PDF & Email

Stelian Fuia, fost lider al Organizației Județene a Partidului Democrat Liberal, a ajuns la pușcărie, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție, prin sentință definitivă, l-a condamnat la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare, pentru infracțiuni de corupție.

Dosar după 9 ani de la comiterea faptelor

Sentința a fost pronunțată astăzi, 29 iunie 2016, în dosarul nr. 3578/2/2014. Stelian Fuia a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: Stelian Fuia, în calitate de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, (funcție pe care a deținut-o în perioada 1.03.2005-15.12.2007), cu știință şi în înţelegere cu inculpaţii State Daniel, Paraschivoiu Dragoş Alin şi Oprişan Constantin, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, respectiv nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezulta că proprietar al unor bunuri era statul român, în cadrul unei proceduri de executare silită derulată în perioada mai-decembrie 2005, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedură de licitaţie, a respectivelor imobile din patrimoniul statului. Licitaţia a fost organizată de inculpatul Oprişan Constantin la 19 decembrie 2005. În acest mod, s-au obţinut foloase necuvenite constând în îndestularea creditorului SC Procera Agrochemicals România SRL (reprezentată de inculpatul State Daniel) cu suma de 174.631 lei, precum şi în împroprietărire frauduloasă a inculpatului Paraschivoiu Dragoş Alin. Prejudiciul adus statului român şi nerecuperat este de 1.611.522 lei (echivalent 358.228 euro).

Ceilalți au scăpat cu pedepse cu suspendare

În mod premeditat, Stelian Fuia a îndatorat unitatea pe care o conducea, având cunoştinţă de situaţia financiară precară a acesteia şi a urmărit iniţierea şi finalizarea procedurilor de executare silită, în favoarea SC Procera Agrochemicals SRL şi ulterior, în favoarea inculpatului Paraschivoiu Dragoș Alin, cu ajutorul executorului judecătoresc Oprișan Constantin. Denunțul a fost făcut de Mihai Pălăngeanu, fost consilier local în orașul Fundulea. Instanța a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpaţii Fuia Stelian, State Daniel, Paraschivoiu Dragoş Alin, Oprişan Constantin împotriva sentinţei penale nr.153 din data de 07 octombrie 2015 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală. La fond, Stelian Fuia fusese condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 4 ani de închisoare. Instanța a desființat, în parte, sentinţa penală apelată şi rejudecând, a redus pedeapsa aplicată inculpatului Fuia Stelian de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare. Menţine modalitatea de executare a pedepsei închisorii stabilită de instanţa de fond. În baza art. 91 din Codul penal, suspendă executarea sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpaţilor State Daniel, Paraschivoiu Dragoş Alin, Oprişan Constantin pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Stelian Fuia a fost ministrul Agriculturii, în cadrul guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, numirea având loc în data 9 februarie 2012. A rezistat în funcție timp de 78 de zile, atât cât a durat și guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp