DOSAREFollow the Money

Cuza Vodă: Scandal mocnit pe banii publici pentru așa-zise lucrări inventate

Print Friendly, PDF & Email

Oferă drept contact un număr de telefon care aparține unei persoane plecate, de 3 ani, din țară. „Numărul e al meu, dar nu sunt respectivul. A fost firma mea, dar eu sunt plecat din țară de 3 ani. Nu știu de ce mai apare în datele de contact. Eu am vândut firma în urmă cu 3 ani. În 2016, am vândut-o și am plecat din țară. Nu-l cunosc pe actualul proprietar al fimei.”

Razor de care n-a auzit careva

Este vorba de firma Razor Construcții SRL București, cu sediul social pe strada Aviator Aurel Botea, nr. 9. Numărul de contact, care nu aparține firmei, este folosit inclusiv în bazele de date ale Sistemului Electronic de Achiziții Publice. La un alt număr de contact, atribuit tot acestei firme, răspunde o societate de contabilitate, Dinamic Business SRL București.”Nu știu despre ce firmă e vorba. N-am auzit de firma asta”. Nici de actualul proprietar și administrator al firmei nu a auzit. Razor Construcții SRL figurează cu 2 asociați, Petrișor Ionuț Alexandru, cu 95 la sută din părțile sociale, și cu Net Marian, care deține diferența din capitalul social. Petrișor Ionuț Alexandru figurează și ca administrator. Pe raza comunei Vâlcelele, a executat o lucrare de modernizare de străzi de interes local, pe o lungime de 2 kilometri. Primarul comunei, Ionel Tatu, ne precizează că banii au provenit de la Consiliul Județean Călărași. Este vorba de suma de 450.200 lei. „Nu am lucrat cu SC Drumuri și Poduri pentru că ne-au cerut un preț mai mare”, este declarația făcută de primarul comunei Vâlcelele, după ce a fost întrebat de ce a preferat să atribuie direct lucrarea unei firme din București și nu firmei subordonate Consiliului Județean Călărași, SC Drmuri și Poduri SA Călărași. Lucrarea a fost atribuită în ziua de 6.11.2019. Data de răspuns a ofertantului a fost de 6.11.2019, ora 11:56, în vreme ce data de răspuns a autorității contractante a fost 6.11.2019, ora 21:01. Data de publicare pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice a fost 6.11.2019, ora 11:50.

Pe ruta Vâlcelele – Cuza Vodă

Razor Construcții SRL figurează, pentru anul 2018, cu un număr mediu de 11 salariați. A derulat activități comerciale începând cu anul 2016, cu următoarele cifre de afaceri raportate: 2016 – 608.101 lei, 2017 – 1.520.669 lei; 2018 – 1.500.130 lei. Pe raza comunei Vâlcelele, lucrarea de modernizare de drumuri de interes local, pe o lungime de aproximativ 2 kilometri, finanțarea fiind prin fonduri comunitare, s-a rezumat doar la tasarea unui strat de piatră concasată de râu și, ulterior, turnarea unu strat de asfalt. Acest fapt este recunoscut de oficialii din cadrul Primăriei Vâlcelele. „Da, Razor e firma care a făcut asfaltarea, cu banii de la Consiliul Județean Călărași. Problema e că a trebuit să ne încadrăm în bani, am scarificat, am turnat asfalt, atâta tot.” Aceeași firmă a lucrat și la proiectul de modernizare a străzilor de interes local în comuna Cuza Vodă, cu bani proveniți de la Ministerul Dezvoltării, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a. Au fost prinse în acest proiect străzile Unirii (satul Ceacu) – 349 metri; Strungarului (sat Cuza Vodă) – 1750,4 metri; Vilelor (sat Cuza Vodă) – 1494,4 metri; Învățător Bănică Radu (sat Cuza Vodă) – 1819,3 metri; Murgeni (sat Cuza Vodă) – 1556,8 metri. Suma alocată pentru acest proiect este, conform datelor oficiale, de 7.340.032 lei, pentru modernizarea a 6,97 kilometri de străzi de interes local.

Cojocaru vrea cereri

La prima oră, la Primăria Cuza Vodă nu sunt de găsit responsabilii, în fapt primarul sau viceprimarul. „Firma este Razor Construții SRL.” Nu ni se spune cine a fost firma carea proiectat lucrarea, dar nici cine a fost selectat ca diriginte de șantier. „Faceți o cerere scrisă cu ce doriți să aflați și o să vi se dea răspunsul”. Pe strada Vilelor, situația este cunoscută de localnici: doar s-a nivelat, s-a pus un strat de piatră de râu, după care s-a turnat un rând de asfalt. Așa se prezintă lucrarea de modernizarea drumurilor de interes local în toată comuna Cuza Vodă, pentru toate străzile prinse în acest proiect. În jurul orei 9:30, primarul Marius Cojocaru își face apariția în comună. Ne confirmă că proiectul tehnic a fost respectat în mod clar.”Am verificat lucrările, și eu, și dirigintele de șantier. Eu zic că totul e ok. S-au respectat toate procedurile. Mai are de turnat stratul de uzură și totul e ok.” Marius Cojocarul, primarul, nu vrea să ne spună cine a fost diriginte de șantier: „Faceți scris la registratură și vă dau răspunsul scris.” Întrebat dacă drumurile modernizate au fost decopertate în prealabil, conform indicatorilor tehnico-economici ai proiectului, Cojocaru devine brusc reclacitrant: „Dar nu vreau să vă spun. Faceți o cerere. Nu-mi face plăcere să vă spun. Vă rog frumos să mă lăsați în pace, da? Vă rog frumos să ieșiți din birou și să mă lăsați în pace, da? Nu vreau să vă văd! Dacă nu te suport, ce să fac?”

Cine-l găsește pe dirigintele de șantier

SC Hurab AB SRL este proiectantul general al lucrării, în vreme ce, pentru asigurarea dirigenției de șantier, a fost selectată firma Arhitecture Consulting Concept SRL Bucurști. Aceasta figurează, pentru anul 2018, cu un număr de 0 (zero) salariați, are sediul social declarat în municipiul București, strada General Ioan Culcer, nr. 6. Ca asociat unic și administrator figurează Maria Mihaela Stramaturaru. Nu a putut fi contactată. Firma este înființată în data de 31.05.2016 și raportează cifre de afaceri nesemnificative: 2017 – 25.493 lei cifră de afaceri, profit net declarat – 18.322 lei; 2018 – 47.830 lei cifră de afaceri, profit net declarat – 37.426 lei. În județul Călărași, a fost selectată pentru următoarele lucrări: Servicii dirigenție – Modernizare drumuri de interes local în comuna Vâlcelele, 20.000 lei, lucrare contractată la data de 20.11.2019; Sevicii de supraveghere a lucrărilor, dirigenție de șantier pentru proiectul Modernizarea și dotarea Căminului Cultural din Cuza Vodă – 17.000 lei; Servicii de proiectare tehnică infrastructură de transport DC 10, comuna Cuza Vodă – 30.000 lei; servicii de supraveghere a lucrărilor, dirigenție de șantier pentru proiectul modernizare drumuri de interes local – 50.000 lei. Ultima achiziție a fost efectuată la data de 24.07.2019.

Ce spune proiectul tehnic

Așa arată secțiune transfersală a drumurilor, conform proiectantului SC Hirab AB SRL, terasamentul străzilor de interes local din comuna Cuza Vodă urmând să fie format din strat inferior de fundație din balast – 30 cm; strat superior de fundație din piatră spartă – 12 cm; strat de legătură din beton asfaltic cu criblură – 6 cm + strat de uzură din beton asfaltic – 4 cm. Conform caietului de sarcini , taluzurile rambleurilor așezate pe terenurile de fundație vor avea înălțimi maxime astfel: argile prăfoase sau nisipuri argiloase – 6 cm; nisipuri argiloase sau praf argilos – 7 cm; nisipuri – 8 cm; pietrișuri sau balast =- 10 cm.

Lucrările ascunse foarte ascunse

Tot proiectantul propune un model pentru programul de control al lucrărilor și recepție în faze determinate, unde trebuia să se verifice, pe bază de proces verbal de lucrări ascunse, stratul de nisip, stratul de balast și stratul de piatră spartă, la care se adaugă stratul de legătură de beton asfaltic și, ulterior, stratul de uzură. În afară de primarul Marius Cojocaru, nu sunt indicii că ar fi văzut altcineva că, în cadrul acestei lucrări, finanțate cu bani proveniți de la bugetul de stat, s-ar fi executat decopertarea drumurilor care urmau să fie modernizate și executarea de așa-numite lucrări ascunse, în fapt exacutarea straturilor de nisip și de balast. Primarul Marius Cojocaru nu a dorit să ne ofere și alte detalii legate de facturarea acestor lucrări prinse în cadrul proiectului tehnic, dar neexecutate de constructor, cu complicitatea beneficiarului lucrării, în fapt reprezentanții primăriei comunei Cuza Vodă. Evident, pentru clarificarea acestor situații, vom aștepta răspunsuri de la instituțiile abilitate ale statului.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp