EXCLUSIV

Formulări tâmpe și pestă pe baza actelor de voluntariat: “La sediu. Pe teren – 100%”

Print Friendly, PDF & Email

La data de 7 septembrie 2018 s-a descoperit un prim caz de pestă porcină, pe raza municipiului Călărași, la o fermă neautorizată amenajată pe un teren aflat în proprietatea Consiliului Județean Călărași. În fostul poligon erau crescute câteva sute de porci. Porcii erau crescuți de un individ, Valentin Tudor, zis și Leu, domiciliat în municipiul Călărași, strada Cloșca, nr. 20 bis.

Valentin Tudor a primit, în baza unui contract de voluntariat semnat de Vasile Iliuță, ca reprezentant al Consiliul Județean Călărași, trei suprafețe de teren, astfel: teren agricol, în suprafață de 2,253 hectare, cu o valoare contabilă de 673.684 lei; teren fără construcții, în suprafață de 1,418 hectare, cu o valoare contabilă de 424.034 lei; teren cu construcții, în suprafață de 3,230 ha, cu o valoare contabilă de 965.480 lei. Tudor Valentin, porcar, a primit aceste terenuri în baza contractului de voluntariat nr. 13450/30.07.2018. La momentul depisării focarului de pestă porcină de pe raza municipiului Călărași, reprezentanții Consiliului Județean Călărași au declarat că nu știu ai cui sunt porcii și nici ce caută acestia pe terenurile aflate în proprietatea Consiliului Județean Călărași. “Nu știu despre ce vorbești”, a fost reacția Marinelei Voivozeanu, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Județean Călărași. În schimb, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, nu a scos nici un cuvânt.

Conform contractului de voluntariat semnat cu Vasile Iliuță, ca reprezentant al Consiliului Județean Călărași, porcarul Tudor Valentin ar fi urmat să deruleze activități neremunerate, pentru perioada 30.07.2018 – 31.07.2020, în intervalul orar 8,00 – 16,00, astfel: “Locul de desfășurare: Consiliul Județean Călărași la sediu; pe teren – 100%”. Desigur, nu e prima dată când întâlnim astfel de formulări tâmpe, în actele oficiale emise de Consiliul Județean Călărași. În baza acestui act, porcarul Tudor Valentin ar fi urmat să efectueze “supravegherea spațiului din domeniul public al județului Călărași conform dispoziției președintelui”. Urmarea este că acestui Tudor Valentin i s-a pus la dispoziție, moca, o suprafață de teren de apropae 7 hectare, chiar la marginea municipiului Călărași, în intravilan. Acolo, acesta și-a amenajat o fermă de creșterea porcilor. Mirosurile insuportabile reclamate de zeci de cetățeni, mai ales în anotimpul cald, erau emanate și de la această fermă unde, ulterior, s-a descoperit primul focar de pestă porcină africană de pe raza municipiului Călărași. Au fost indicii că porcii respectivi erau hrăniți cu hrană provenind de la Spitalul Județean de Urgență Călărași.

Astfel de terenuri aflate în exploatarea Consiliului Județean Călărași au mai fost date, spre gestionare, unor terți, dar ulterior depistării acestui caz care a scandalizat opinia publică. Zeci de hectare de teren, din hidrohalta situată la confluența Dunării cu brațul Borcea, au fost date în exploatare, pe o sumă modică, unui alt apropiat al actualului președinte al Consiliului Județean Călărași, un anume Viorel Cristea, cunoscut și sub porecla de Pescăruș. Ulterior, s-au înregistrat zeci de plângeri și apeluri la 112, după ce acesta a distrus bunuri ale pescarilor autorizați din zonă. Nu e prima dată când Vasile Iliuță găsește astfel de subterfugii, pentru a eluda legea. Câteva luni mai târziu, o altă suprafață de teren, de circa 30 de hectare, a fost descoperită în intravilanul municipiului Călărași. Sute de apeluri telefonice au fost înregistrate în legătură cu mirosurile insuportabile care au acoperit municipiul Călărași. Abia în dimineața zilei de 8 februarie 2019, s-a stabilit că sute de tone de dejecții au fost folosite, drept fertilizator, pe un teren aflat în proprietatea firmei actualului președinte al Consiliului Județean Călărași, în zona cunoscută La Foarfecă, din cadrul fostului Combinat Siderurgic Călărași.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp