DOSAREFollow the Money

Circuite, subcontractori și diriginți de șantier iritați, pe ruta Călărași – Cuza Vodă, cu escală la DNA

Print Friendly, PDF & Email

„Problema este că ați spus foarte multe minciuni cu privire la societatea mea. Nu v-am acționat în instanță și nu vreau să fac treaba asta, pentru că nu îmi pierd timpul cu toți tâmpiții. Cam asta-i problema. Vă rog respectuos să nu mă mai deranjați.”

Aceasta a fost reacția lui Decebal Strămăturaru, dirigintele de șantier în cadrul lucrării cu denumirea „Modernizarea și dotarea Căminului Cultural din comuna Cuza Vodă, județul Călărași”. Lucrarea se derulează prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, cu bani europeni. Are o valoare eligibilă de 497.451 euro, la care se adaugă suma de 101.022 euro ca parte de cofinanțare a beneficiarului, în fapt Primăria Cuza Vodă.

Explicația acestui comportament este simplă: firma Architecture Consulting Concept SRL București a asigurat dirigenția de șantier pentru alte lucrări derulate în comunele Cuza Vodă și Vâlcelele, începând cu anul 2019. Ca asociat unic și administrator figurează Maria Mihaela Stramaturaru, soția iritatului Decebal Strămăturaru. Conform datelor publice, în anii 2018 și 2019, această firmă a figurat cu 0 (zero) salariați. În 2019, perioadă în care Architecture Consulting Concept SRL București asigură, prin încredințare directă, dirigenția de șantier pentru lucrări, cu bani publici, pe raza comunelor Vâlcelele și Cuza Vodă, firma își mărește de 10 ori cifra de afaceri. În 2018, aceasta a fost de 47.830 lei, în vreme ce, pentru 2019, raportează o cifră de afaceri de 467.843 lei.

În județul Călărași, a fost selectată pentru următoarele lucrări:

  • servicii dirigenție – Modernizare drumuri de interes local în comuna Vâlcelele, 20.000 lei, lucrare contractată la data de 20.11.2019;
  • servicii de supraveghere a lucrărilor, dirigenție de șantier pentru proiectul Modernizarea și dotarea Căminului Cultural din Cuza Vodă – 17.000 lei;
  • servicii de proiectare tehnică infrastructură de transport DC 10, comuna Cuza Vodă – 30.000 lei;
  • servicii de supraveghere a lucrărilor, dirigenție de șantier pentru proiectul modernizare drumuri de interes local – 50.000 lei comuna Cuza Vodă.

Ultima achiziție a fost efectuată la data de 24.07.2019.

Strămăturaru mai figurează, ca asociat sau administrator, în diferite firme, pe raza municipiului București, unele dintre ele intrate în insolvență, printre care Construct Plus Team sau D&I Prodconstruct SRL.

7.340.032 lei este suma primită, de comuna Cuza Vodă, în cadrul etapei a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală, pentru modernizare de drumuri de interes local. Razor Construcții SRL București este firma care a executat lucrarea. Nu am putut contacta reprezentanții acesteia. Tot această firmă a figurat drept executant al unor lucrări similare, pe raza comunei Vâlcelele, în prima parte a anului 2020.

Pentru lucrările din comuna Cuza Vodă, în baza unei plângeri prealabile, a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție, câtă vreme au existat indicii că proiectul tehnic nu a fost respectat, existând suspiciunea de furt, prin neexecutarea unor lucrări.

„Am fost citat la DNA. La acest moment, știu că dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași și, ulterior, redeclinat către Direcția Națională Anticorupție, având în vedere că se estimează un prejudiciu de peste 1 milion de euro.” Declarația aparține consilierului local Aurel Stan, fost primar al comunei Cuza Vodă, în perioada 2008-2016.

Lucrarea a fost executată pe mandatul lui Marius Cojocaru, membru PSD.

„Ne-a lovit un pic asfaltul. Pentru că avem o plângere. Am vorbit cu cine am putut, despre ce să facem, ce putem să rezolvăm. De aceea, eu am cerut expertiză. Nu semnez nimic fără să am expertiză tehnică. A semnat dirigintele de șantier, a semnat comisia, dar am cerut expertiză, ca să fie lucrurile clare, că eu nu am nici o treabă, nu vreau să am nici un fel de încurcătură. Adică am venit de bunăvoie, la primărie, și să plec forțat?” Viorel Buzoianu, viceprimar cu atribuții de primar al comunei Cuza Vodă, ne spune că nu s-au mai semnat documente la plată, din momentul în care a fost depusă plângerea la Direcția Națională Anticorupție, pentru lucrările de modernizare de drumuri de interes local, în comuna Cuza Vodă.

Tot acesta declară că este nemulțumit de activitatea derulată de dirigintele de șantier Decebal Strămăturaru. „Voi face demersuri pentru a schimba măcar dirigintele de șantier, dacă pe constructor nu pot”. Acesta, prin firma Architecture Consulting Concept SRL București, a asigurat dirigenția de șantier pentru lucrarea de modernizare de drumuri, în comuna Cuza Vodă, dar figurează, cu aceeași calitate, și în cadrul lucrării de reabilitare a căminului cultural din satul Cuza Vodă.

Lucrarea de reabilitare a căminului cultural este făcută, în calitate de antreprenor general, de firma ASCM Eurobuild SRL Voluntari. Este aceeași firmă care a câștigat licitația pentru construirea pieței centrale, din municipiul Călărași. Cu denumirea completă Antrepriza Șantiere Construcții Montaj Eurobuild SRL, aceasta are sediul social declarat în Voluntari, strada Vasile Alecsandri, nr. 34 F. Este înființată în anul 2015, iar în ultimii 2 ani în care figurează cu date publice, 2017 și 2018, a raportat următoarele cifre:

  • 2017: cifră afaceri – 555.968 lei; profit net – 57.146; datorii – 148.619 lei; număr angajați – 11;
  • 2018: cifră afaceri – 2.652.444 lei; profit net – 103.278; datorii – 2.374.379 lei; număr angajați – 8.

„Nemulțumiri sunt multe. Chiar săptămâna trecută au fost cei de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Cei de la Eurobuild au spus că sunt în termen, mai e un an până expiră termenul de execuție. Dar nu sunt muncitori, la lucrare, nu vin, a spus că are foarte multe lucrări, inclusiv la piața centrală de la Călărași. La cămin, la noi, acum două săptămâni erau 5-6 muncitori. Chiar și sâmbăta trecută erau 4 muncitori, au demontat niște grinzi, că erau puse greșit. Mi se pare că lucrează cu firme subcontractoare. Au fost și câte 7-8 echipe, dar stau câteva zile și pleacă, nu am habar ce se întâmplă. Patronul vine mereu și promite, dar am impresia că stă rău cu banii. S-au făcut grafice de lucrări, dar degeaba. Eu m-am dus de câteva ori pe-acolo. Le-am spus: măi, oameni buni, vă bateți joc de bani! Ați montat celuloza fără acoperiș! Acum, patronul era nemulțumit că nu erau trecute nu știu ce alte lucrări. Dar ei, când au luat lucrarea, nu au văzut? Deci scârțâie, scârțâie rău!”

Viorel Buzoianu, viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Cuza Vodă, ajuns în această calitate după decesul fulgerător al primarului ales Adrian Popa, știe că firma câștigătoare a licitației, Antrepriza Șantiere Construcții Montaj Eurobuild SRL, administrată de Radu Nunweiller, lucrează cu subcontractori care nu sunt plătiți. „Pe mine nu mă interesează cu cine lucrează. M-au abordat și pe mine câțiva dintre constructori, au tăbărât pe mine, să le dau banii.”

Pe rolul instanțelor din Galați, Buftea, Mangalia, Constanța, ASCM Eurobuild SRL Voluntari figurează în mai multe cauze civile, având ca obiect ordonanță de plată, firma înregistrând mari întârzieri la plata sumelor datorate subcontractorilor.

Din județul Călărași, două firme se plâng că întâmpină greutăți în recuperarea sumelor datorate ca urmare a executării de lucrări, ca subcontractori. Una dintre ele este Decora Rezident SRL, iar o alta este Antrey Byo Construct SRL, reprezentată de Andrei Ionel, cunoscut drept Nefereu, din satul Independența. Și acesta recunoaște că întâmpină mari probleme în recuperarea sumelor datorate de Radu Nunweiller.

  • Ce, v-a-nțepat?
  • Eh!… Este al lui Stroe (Felix Stroe, fost ministru social-democrat al Transporturilor – n.n.). Ce să facem?!
  • Cât are să vă dea?
  • Cam un miliard…

La Călărași, așa-zisul șef de șantier de la piața centrală este Noni Oprea. „Neluțu, din Independența, el a construit aici. E un băiat cumsecade. Știu că are să-i mai dea niște bai.” La Călărași, antreprenorul general, ASCM Eurobuild SRL, nu mai are nici un angajat pe șantierul de la piața centrală. „Aici nu mai are nici un angajat. A lucrat cu multe firme, dar pe toate le-a-nțepat. Paznicul e singurul angajat, atât.”

Ca paznic figurează fratele lui Noni Oprea, Marin Dumitru, în vârstă de 76 de ani. Spune că e neplătit de mai bine de 5 luni. „Marius, primarul (Marius Dulce – primarul municipiului Călărași – n.n.) trece pe-aici cam la 3 luni. Când era Drăgulin primar, la 3 zile venea pe șantier.”

6 muncitori erau pe șantierul din centrul municipiului Călărași, în data de 20.05.2021, la construcția noii piețe centrale, toți electricieni, veniți din județul Vâlcea. Șeful de echipă nu are habar la ce firmă lucrează. La fața locului, o echipă a Inspectoratului Teritorial de Muncă al județului Călărași, a aplicat mai multe sancțiuni contravenționale, pentru lipsa echipamentului de lucru.

Contactat, Marius Dulce declară: „Eu am diriginte de șantier acolo, am proiectanți, asta e o lucrare contractată. Știu că se lucrează, e în grafic. El are termen până la anul, în 2022. Discuția mea cu el a fost că eu vreau să termine în octombrie, dar am văzut că, de două luni, a lăsat motoarele mai încet și l-am chemat și am avut o discuție cu el, dar el e în grafic, a spus că el își îndeplinește termenele. Nu știu ce relații are cu alți subcontractori, e societate comercială și pe mine mă interesează să-și respecte termenele, atât.”

Radu Nunweiller, administratorul firmei ASCM Eurobuild SRL Voluntari, chestionat în legătură cu situația starea de nemulțumire a administrației locale de pe raza comunei Cuza Vodă, unde execută lucrarea de modernizare a căminului cultural, afirmă că situația este sub control și că termenul de finalizare a lucrării este la începutul anului 2022. În rest, neînțelegerile dintre firma pe care o administrează și subcontractori sunt chestiuni strict comerciale. „Nu se avansa și nu se lucra dacă nu eram oameni serioși. Cu cele două administrații, din Călărași și Cuza Vodă, sunt relații normale, civilizate. Pentru că, dacă dumnealor doresc ca lucrările să avanseze, trebuie să ne plătească la timp, iar eu să-mi fac treaba. Dacă sunt gospodari și vor să facă ceva, mă plătesc și eu îmi fac treaba. Nu mă plătesc, e foarte simplu: se oprește lucrarea.”

Plățile pentru lucrările executate la construcția noii piețe centrale, din municipiul Călărași, sunt efectuate: „Mai sunt mici întârzieri, dar eu sunt obișnuit cu așa ceva, sunt alții care plătesc și la 60 de zile.”

Întârzierile la lucrarea de la căminul cultural de pe raza comunei Cuza Vodă s-ar datora, conform constructorului, proiectantului. „Să vină cineva care este de specialitate și să-și dea cu părerea, nu primarul. Acolo ne-am oprit pentru că proiectantul trebuie să dea o soluție la acoperiș. Acolo, soluția care a fost dată inițial, nu este în regulă. Eu nu pot să avansez cu lucrarea până nu îmi dă soluția proiectantul, că nu pot să lucrez de capul meu. Așa se întâmplă pe șantiere.”

Radu Nunweiller controlează încă două firme, cu același profil, RSCE Energy Serv SRL, din București, șos. Dudești-Pantelimon. nr. 19C, lot 15. Firma este înființată în cursul anului 2020. Cealaltă firmă este Naval Trade SRL, din București, strada Onisifor Ghibu, nr. 1 B. Este înființată în anul 2017 și înregistrează cifre spectaculoase: pentru anul 2019, are raportată o cifră de afaceri de 9.853.063 lei, cu un profit net declarat de 2.118.089 lei, la un număr de 0 (zero) angajați.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker