BREAKING NEWS

Uluitor: Suspiciune de pestă porcină la o exploatație neautorizată amplasată pe un teren al Consiliului Județean Călărași / Video

Print Friendly, PDF & Email

Un nou caz de suspiciune de pestă porcină descoperit pe raza municipiului Călărași. Situația este una uluitoare: suspiciunea de focar a fost identificată la niște porci crescuți în vechiul poligon.

Peste o sută de porci

Vechiul poligon, situat pe strada Sloboziei, peste drum de Bricostore, se află în proprietatea Consiliului Județean Călărași. Terenul a aparținut fostei unități militare care a funcționat pe raza municipiului. Poligonul este împărțit în două, fiecare locație fiind prevăzută cu porți. Una din ele are porți metalice uriașe. Cealaltă, întinsă tot pe câteva hectare, era folosită pe post de crescătorie de porci. În ambele spații, un individ, care nu s-a prezentat, avea acces nestingherit. În vechiul poligon, aflat în proprietatea Consiliului Județean Călărași, erau crescuți peste o sută de porci. Câțiva dintre ei au murit în cursul acestei zile.

Nu a răspuns la întrebări

Perimetrul era asigurat de lucrători ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași. La fața locului s-au deplasat și lucrători din cadrul Poliției municipiului Călărași. Lucrătorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Călărași, coordonați de Cornelia Tâlpeanu, au prelevat porcii morți. Aceștia, puși în niște saci de plastic, erau puși într-o roabă, dincolo de porțile metalice ale vechiului poligon care se află, la acest moment, în administrarea Consiliului Județean Călărași. Cel identificat ca având grijă de porcii crescuți pe terenul Consiliului Județean Călărași nu a răspuns la nici un fel de întrebare.

Președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, tace

Deși am încercat, în mod repetat, să-l contactăm pe președintele Consiliului Județean Călărași, acesta nu ne-a răspuns. Marinela Voivozeanu, aceasta fiind, din datele noastre, purtătoare de cuvânt a acestei instituții, întrebată ai cui sunt cei peste o sută de porci crescuți pe terenul Consiliului Județean Călărași, ne-a declarat: “Nu știu despre ce vorbești”. Doctorii veterinari au intrat în exploatația neautorizată care funcționa pe terenul fostului poligon. Inițial, nu au făcut declarații. Tot perimetrul a fost încercuit. În față, în fosta gheretă a paznicului, se afla un câine uriaș, extrem de speriat. Avea în față un morman de oase de porc vechi de cel puțin două luni. Degaja un miros îngrozitor.

Lucrătorii DSVSA s-au făcut alpiniști

Porcii morți, aflați dincolo de porțile metalice ale celei de-a doua părți a poligonului aflat în proprietatea Consiliului Județean Călărași, se aflau în apropierea acestora. Porțile erau zăvorâte. Lucrătorii DSVSA Călărași au fost nevoiți să escaladeze porțile uriașe, înalte de aproape trei metri, pentru a avea acces la porcii morți. Unul dintre aceștia a escaladat poarta, s-a aplecat și a tras un zăvor metalic. Se putea înregistra un accident de muncă. Cel care avea grijă de cei peste o sută de porci de pe terenul Consiliului Județean Călărași, condus de Vasile Iliuță, s-a ascuns și nu a mai fost de găsit. Porcii morți, puși în niște saci de plastic, au fost urcați în portbagajul unui autoturism al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Călărași.

Cine e argatul

Valentin Leu este numele celui care avea grijă de cei peste o sută de porci crescuți pe terenul aflat în proprietatea Consiliului Județean Călărași. Este născut la data de 1 iunie 1981. Nu sunt indicii conform cărora Consiliul Județean Călărași ar fi dat în exploatare, prin licitație sau prin alte forme de concesionare, respectivul teren. Mai mult, sunt cititori care ne sesizează faptul că porcii respectivi erau hrăniți cu resturile alimentare provenind de la Spitalul Județean de Urgență Călărași. Contactat, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași, Marian Dinulescu, ne-a declarat că nu are habar despre faptul că pe terenul respectiv funcționa o fermă de porci, neautorizată. Nici secretarul Consiliului Județean Călărași, Emil Mușat, nu a putut fi contactat.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp