DOSARE

Succesul garantat în afaceri, la Ostrovit: Acuzațiile de evaziune fiscală și spălare de bani

Print Friendly, PDF & Email

În centrul satului Almalău, în fața magazinului lui Tică Savu, tanti Maria, care a lucrat, ani buni, ca zilieră, la fermele viticole de la Ostrovit SA, ne spune cum e viața pe plantație: “Acuma, zice că-i bagă pe toți, grămadă. Că e de la ferma 14, că e de la ferma 3, că e de la ferma nu știu ce, toți grămadă, la muncă.” Muncitorii cu ziua primesc, dimineața, o conservă de pate de ficat și o pâine, plus o masă caldă, la prânz. Sunt plătiți cu 70 de lei la zi. Bani negri, dați pe caiet. Așa știe ea. “Da, te înscrie pe caiet. Banii se dau la sfârșit pe săptămână. Semnezi pe caiet.”

Viceprimar transpirat

Viceprimarul din comuna Ostrov, Iordan Tudor, în urmă cu 10 ani, a lucrat și el la firma Ostrovit SA. Pare extrem de irascibil. Printre dinți, ne explică faptul că, mai ales toamna, din satele din jur sunt adunați cam toți oamenii apți de muncă și duși la cules viile. “Aduce din țară. Aduce și d-aici, dar nu face față, că trebuie 700-800 de oameni. Zilieri, nu știu, treaba lor!” Când îl întrebăm cine deține firma Ostrovit SA, se înfoaie tot: “Păi nu știu. De ce mă întrebați pe mine? Cine v-a trimis la mine?” E transpirat tot. Fuge înainte să-l întrebăm dacă Primăria Ostrov a eliberat adeverințe, pentru A.P.I.A. Constanța, în beneficiul celui mai mare angajator din comună, Ostrovit SA, pentru terenuri declarate cultivate și lăsate pârloagă.

Pușcărie la Popești-Leordeni

La fermele legumicole de pe raza comunei Popești-Leordeni, unul dintre angajați ne explică același lucru: produsele nu se vând către comercianții de ocazie sau către deținătorii de depozite. “Nu se vinde nimic, au contracte lu Lidl, cu astea. 2 tone, 1 tonă, nu dă așa ceva. Nu vinde la nimeni. Au contracte și cu ăștia d-afară.” Muncitorii sunt tot zilieri, aduși din satele din jur. “La zilieri, le dă pâine, le dă… Au transport gratuit. Zici că-i la pușcărie aicișea. Ăștia de pe la țară, care n-au ce face… Pleacă 10-20 de tiruri pe zi. Și-afară, și în țară.” Știe, din auzite, că un sfert din forța de muncă este folosită la negru. Pe raza comunei Popești-Leordeni, serele sunt deținute de Leoser SA, avându-i ca acționari pe Vasile Geambazi (50 %) Horia Culcescu și Marian Culcescu. Horia Culcescu, prin Leader Internațional, alături de Agro Coh Mogoșoaia, sunt cei care dețin capitalul social al firmei Ostrovit S.A. Ostrov.

Bătaia e ruptă din raiul dintre vii

La Ostrov, la drumul național, aflăm că Horia Culcescu este cel care controlează tot, la Ostrovit S.A. Doarme la o pensiune a firmei, Curtea dintre Vii. “Vai de plătitul lor! Când le dă, când nu le dă! E escrocul ăsta de Horia. Îi și bate pe oameni, pe muncitori. Și-și bate joc de ei. Dacă vrea să-i plătească, îi plătește. Nu le dă voie să ia atâta, o piersicuță sau o cireașă. Sau o caisă. Le dă 60-70, la zi, depinde. Sunt zilieri… La negru! Că angajați doar ce mai are… Dacă omul amărât nu are unde să se ducă, se duce.” Femeia se numește Mariana Humulescu.

Când au năvălit mascații

Mascații au descins la data de 9 martie 2017 peste firmele Leoser, Lider Internațional Mogoşoaia şi compania de vinuri Ostrovit, administratorii acestor societăţi fiind Vasile Geambazi şi Horia Culcescu, nepotul şi, respectiv, finul lui Gigi Becali, toți bănuiți de evaziune fiscală și spălare de bani, prin intermediul unor firme fantomă. “În fapt, în contabilitatea acestor societăţi ar fi fost înregistrate facturi emise de societăţi fantomă (care nu au funcţionat niciodată la sediul declarat, nu au avut angajaţi sau mijloace logistice necesare susţinerii unei activităţi comerciale), precum şi documente de plată a contravalorii acestor facturi, cea mai mare parte din sumele de bani achitate fiind retrase ulterior, în numerar, din conturile bancare ale firmelor fantomă”, precizează Poliţia Română. Prin Centrul de Informare și Relații Publice, Inspectoratul General al Poliției Române ne precizează că încă se derulează activități specifice în cadrul acestui dosar penal, acesta fiind înregistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică.

Rulaj uriaș, profituri minime

În perioada descinderilor, Leader Internațional a raportat următoarele cifre: 2014 – cifră afaceri: 24.934.527 lei, pierderi: 10.254.782 lei; 2015 – cifră afaceri: 17.763.868 lei, pierderi: 11.214.096 lei; 2017 – cifră afaceri: 18.573.215 lei, pierderi: 3.953.493 lei. Pentru 2017, a raportat un profit de 383.653 lei, în vreme ce anul 2018 înseamnă, pentru Leader internațional, pierderi de 5.415.586 lei, la o cifră de afaceri declarată de 13.753.780 lei. Leoser SA, cea care deține grupul de sere de pe raza comunei Popești-Leordeni, are profitul declarate insignifiante, la cifre de afaceri uriașe: 2015 – cifră de afaceri: 26.832.728 lei, profit: 36.481 lei; 2016 – cifră afaceri: 5.718.861 lei, profit: 66.196 lei; 2017 – cifră afaceri: 11.013.710 lei, profit: 79.036 lei; 2018 – cifră afaceri: 17.725.956 lei, profit: 73.123 lei. Și-a declarat insolvența la data de 24.09.2015, Tribunalul Ilfov admițând, la data de 3.07.2019, planul de reorganizare aprobat de adunarea creditorilor. Cel mai mare creditor al firmei Leoser SA este, însă, Hortifruct SRL București, care este o asociație de firme din care fac parte Leoser SRL, Berser, Leader International, Frank ’93 Prod SRL, Ostrovit, Lio Agro Com și Ilser Oltenia SRL.

Bani mutați dintr-un buzunar în altul

Schema e oarecum complicată: Leoser SA e deținută de Vasile Geambazi, Horia și Marian Culcescu; firma Berser e deținută de Horia Culcescu; Leader International e deținută de Horia Culcescu și Agro Coh Mogoșoaia; Frank 93 are sediul social tot în comuna Ostrov, strada Regiei, nr. 16 C; firma Ostrovit e controlată de Horia Culcescu; Lio Agro Com e tot din Ostrov, strada Regiei, nr. 1 C, fiind controlată tot de Horia Culcescu; firma Ilser Oltenia SRL e din Constanța și are cifre de afaceri nerelevante. Totodată, la masa credală a firmei Leoser s-a înscris și Horia Culcescu, cu suma de 16.629.500 lei. În fond, banii, de fapt, sunt trecuți din buzunarul stâng în buzunarul drept, câtă vreme firmele sunt controlate de aceiași asociați. Conform datelor, cererea de falimentare a firmei Leoser a fost făcută câtă vreme aceasta datora societății de termoficare Radet București, suma de 13.066.326 lei.

Concurență neloială

Ostrovit deține, pe raza comunelor Ostrov și Lipnița, circa 2000 de hectare, însemnând vii și livezi. În zona Chiciu, folosită inițial ca linie tehnologică, funcționează linia de bacuri care, în trecut, au fost numite și “sicrie plutitoare”. Veniturile din această afacere, în fapt din tranzitarea Dunării, prin zona Chiciu, sunt uriașe. Concurența în acest domeniu a devenit acerbă odată cu lansarea liniei de bacuri a Consiliului Județean Călărași, concesionată de o firmă privată, din Călărași, Coslozinca SRL. Reprezentanții firmei Coslozinca afirmă că nu pot face față unei astfel de concurențe neloiale câtă vreme e de notorietate că reprezentanții firmei Ostrovit sunt cercetați pentru evaziune fiscală și spălare de bani. “Ambele firme folosesc bacuri de trecere autopropulsate… Ăștia (Ostrovit SA – n.n.) au speculat momentul, au venit cu navele astea noi și acuma iese ce iese”, e opinia șefului Căpităniei Portului Călărași, căpitan șef de port Constantin Anghel. Acesta recunoaște că bacurile firmei Ostrovit, recent achiziționate, nu dețin obloane de protecție.

Frică de avocați

“O s-o rezolvăm într-un fel. Navele de la Ostrovit dețin acte, nu vă gândiți că unii au și unii n-au…” Cristian și Elena, cele două bacuri ale firmei Ostrovit SA, recunoaște Constantin Anghel, nu sunt prevăzute, din construcție, cu obloane de protecție. “De noi nu depinde, depinde de cine i-a făcut certificatul tehnic. De ăla depinde, de cine i-a dat autorizație.” Bacurile firmei Ostrovit transportă inclusiv camioane de mare tonaj, articulate. “Dacă mai continuă, o să-i amendăm. Dar e foarte delicată treaba aici: pentru că dacă noi le spunem să nu mai ia aceste camioane, dacă nu înțeleg să taie din remorcă sau să găsească altă cale, atunci e puțin delicată treaba asta, dacă le impunem asta, e cu dus și-ntors. Poate să te dea în judecată!…” Într-un final, se ajunge la concluziile cunoscute: bacurile firmei Ostrovit funcționează în regim de nesiguranță pentru călători. Acestea nu dețin balustrade pentru siguranța pasagerilor, iar camioanele de mare tonaj fac ca accesul în prova navei să devină practic imposibil inclusiv pentru personalul navigant. “N-am cum să aplic legea, că mă dă în judecată”, ridică din umeri șeful Căpităniei Portului Călărași, Constantin Anghel.

Șeful și asistații social

La Ostrovit SA Ostrov, în 2005 erau 554 de angajați. În 2017, au fost declarați doar 140. Profitul net declarat pe ultimii 3 ani, 2015, 2016 și 2017, nu acoperă pierderile înregistrate în anul 2014, în sumă de 4.052.309 lei. Ostrovit SA înregistrează și datorii de 87.926.898 lei, pentru anul fiscal 2017. La sediul firmei, ni se cere un număr de contact la momentul la care venim cu propunerea de a veni cu 30-40 de asistați social, care să fie angajați la negru, urmând ca plata să se facă în produse. “Dar să sun un șef. Eu știu că e nevoie de oameni… Trebuie să vorbiți cu directorul.” Același lucru ni-l spune și Nicu Purcărea. “Da, dar trebuie să vorbiți cu domnul Velciu, directorul. O să vă dau numărul lui… E nevoie.” Deși Horia Culcescu este unul din proprietarii din acte, ca directori ai firmei Ostrovit SA Ostrov apar Oana Belu, sora lui Horia Culcescu, și soțul acesteia, Lucian Velicu.

Legături cu lumea politică

Legăturile acestora cu lumea politică românească sunt cunoscute. În cursul anului 2016, la pensiunea Curtea dintre Vii, s-a derulat o operațiune de compromitere a ministrului Lucrărilor Publice, Agriculturii și Relațiilor cu Parlamentul al statului Kuweit, Ali Saleh Al Omair. Achim Irimescu, ministrul Agriculturii în guvernul Cioloș, a fost cel care l-a condus în această locație, ministrul arab împreună cu specialişti în securitatea alimentară a ţărilor arabe plecând într-o stare de ebrietate avansată. “S-a băut până au căzut în cap”. Masa nu a fost achitată de oaspeți. “Nu, a fost pe protocol.” Explicația dată de responsabilul de sală este că, la schimb, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, primește un telefon și rezolvă diferite probleme cu care se confruntă firma Ostrovit SA. “Da, dar și când dă un telefon… Vă dați seama, e pentru ei ca să ducă pe exterior marfă. Îi promovează cumva acolo. Nu vă explic eu… Dăm și noi un telefon, semnează hârtia aia!”

Restul e imagine

În spatele fiecărei sticle cu vin de la Ostrov se ascunde munca unui om plătit cu 5 lei pe oră. Afacerile mari se fac cu forță de muncă ieftină, plătită precum în țările bananiere. La fel se întâmplă și pentru fiecare kilogram de fructe sau de legume care ajunge pe tarabele din supermarket, fie el că e Lidl, Real sau MegaImage. O afacere de succes construită pe o pâine și o cutie de pate de ficat, de 100 de grame. Construită pe bani luați cu împrumut, dar și cu descinderi ale mascaților pentru probarea unui circuit infracțional, de evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu de peste 20 de milioane de lei. În rest, ceea ce vedeți e doar imagine. Imaginea unor oameni care au reușit în afaceri, imaginea unor oameni de succes.

Arată mai mult

Articole similare

1 Comentariu

  1. Lacomia se intinde si la calitatea produselor. Am cumparat o sticla de vin de la Ostrovit. Un asa zis Merlot. Vinul era un roze, ca ciudat pentru un Merlot si foarte tare. Sarac in tanin si alcool mult = apa + zahar. Or face si vin bun dar nu pentru consumatori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp