EVENIMENT

Daune de peste 300.000 de euro: Sentință în cazul asasinării familiei Popescu

Print Friendly, PDF & Email

Tribunalul Călărași, ca instanță de fond, a emis sentința în cazul triplei crime care a avut loc, la Călărași, în seara de 12 noiembrie 2018. Au fost uciși doi bătrâni, soț și soție, dar și fiica acestora. Victimele aveau 82, 80, respectiv 58 de ani. Este vorba de Popescu Nicu și Popescu Tudora, soț și soție, dar și fiica acestora, Popescu Vasilica.

Omorâți de copilul luat în plasament

Cei trei au fost uciși cu bestialitate de Dan Alexandru, pe care familia Popescu l-a avut în întreținere, ca asistenți maternali, încă de la vârsta de 4 luni, ajutat de Valentin Bivolaru, acesta provenind din mediul familial. Dan Alexandru, născut la data de 24.03.2001, minor la data faptelor (17 ani și 7 luni), provenea din Centrul de Plasament Sfântul Ștefan Perișoru, unitate funcționând în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași. La momentul asasinatelor, care au șocat o țară întreagă, criminalii erau băuți și drogați cu prenadez. Victimele au fost ucise cu zeci de lovituri de briceag, de cuțit și de toporișcă, fiind chiar mutilate. Valentin Bivolaru, cel care a împlinit, la data de 17.11.2018, vârsta de 18 ani, ar fi fost cel care a lovit primul. Ulterior, cei doi criminali au încercat să fugă cu un autoturism aparținând familiei Popescu. Au fost interceptați în trafic, pe strada Bobâlna. După ce au fost arestați preventiv, unul dintre asasini, Dan Alexandru, a încercat să se spânzure în arest.

Victime mutilate și ucise cu zeci de lovituri de cuțit și topor

Cele 3 victime au fost înmormântate la jumătatea lunii noiembrie. Ica Popescu avea un ochi scos și era mutilată cu zeci de lovituri de cuțit. Tudora Popescu, bunica de 80 de ani, a fost lovită mai ales la față. Tinerii criminalii i-au tăiat o ureche.Elena Rania, prietena lui Dan Alexandru, pe care acesta a dus-o inclusiv în casa asistenților maternali, rămânând cu ea peste noapte, a fost contactată imediat după comiterea asasinatelor: “Au dat drumul la muzică. Maică-sa, după ce a venit, l-ar fi lovit pe Dani cu palmele, Dani s-a enervat, ar fi lovit-o pe maică-sa, a început să plângă de nervi și a spus, bă, eu o omor, m-am săturat, au, ori mă omor eu, ori îi omor pe ei, că nu mai pot! Dani a vrut să iasă afară, să se calmeze, asta făcea de obicei”. Elena Rania spune că aici a intrat în scenă prietenul frustrat al celor doi, Ene Cristian, care i-ar fi instigat pe Dani și pe Vali să-i ucidă pe cei trei. “Hai, mă, hai s-o facem, că nu e atât de greu, pușcăria e pentru noi, pentru toată lumea! Hai s-o facem, hai s-o facem!”

Câte 15 ani de pușcărie

În cursul zilei de vineri, 5 iulie, Tribunalul Călărași a decis ca Dan Alexandru, minor la data comiterii faptelor, să fie internat, într-un centru de detenție, pe o perioadă de 15 ani, pentru săvârşirea în concurs real a infracţiunilor de omor calificat. Aceeași pedeapsă a primit-o și celălalt asasin, Valentin Bivolaru, și el minor la data comiterii crimelor. Au fost confiscate următoarele bunuri: un cuţit de bucătărie cu lungimea totală de 30 cm, aflat în plicul tip MAI numerotat cu cifra 16 şi sigilat cu sigiliul MI 37055; un briceag din metal cu prăsele în partea mediană, având mânerul metalic în lungime de 14 cm acoperit cu plastic de culoare maro şi lama în lungime de 12 cm, cu lăţimea la bază de 2 cm, ambalat în plic tip MAI numerotat cu cifra 17 şi sigilat cu sigiliul MI 37055; un topor cu coada din lemn în lungime de 35 cm şi lama de 9 cm în zona tăişului, ambalat în plicul tip MAI numerotat cu cifra 18 şi sigilat cu sigiliul MI 37055.

D.G.A.S.P.C. Călărași e bună de plată

A fost respinsă solicitarea procurorilor de a se dispune prelevarea probelor biologice pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic al inculpaţilor. Instanța a dispus ca Bivolaru Valentin în solidar şi cu părinţii săi, părţile responsabile civilmente Bivolaru Florian şi Bivolaru Mioara, iar Alexandru Dan în solidar şi cu partea responsabilă civilmente Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi, la plata sumei globale de 1.560.000 lei (peste 330.000 euro) reprezentând despăgubiri materiale (cheltuieli de înmormântare şi obiceiuri creştineşti) şi daune morale, sumă care se va împărţi în mod egal între părţile civile. Totodată, s-au stabilit cheltuieli de judecată de 4.000 lei.

Cazul Drajna

Cu un an în urmă, în noiembrie 2017, un alt caz de crimă cu premeditare, comis de doi adolescenți, pe raza satului Drajna Nouă, șoca opinia publică. Cristian Tănăsie, născut la data de 26 iulie 2001, și Andrei Simion, născut la data de 27 noiembrie 1999, au fost luați la ocazie de ion Constantin, din Călărași. Acesta, alături de soție, aflat la volanul unui autoturism Dacia, se îndrepta spre domiciliul părinților din satul Ștefan cel Mare. Pe drum, în dreptul localității Tudor Vladimirescu, pe DN3A, au fost atacați, cu cuțitele, de cei doi adolescenți aflați pe bancheta din spate. Ion Constantin a murit, cu gâtul tăiat. Femei, Violeta Constantin, a a supraviețuit atacului.

Mobilul crimei

Cu o săptămână înainte de crimă, cei doi tineri și-au procurat două cuțite, tip fluture, de la un magazin din Slobozia. Și-au premeditat faptele. Mobilul crimei a fost unul absolut rizibil. Tânărului de 16 ani avea o relație cu o femeie, de pe raza satului Drajna. Femeia este în vârstă de 28 de ani, are doi copii minori, lăsați la părinții fostului soț. Femeia este plecată de-acasă, lucrează, ca menajeră, la hotelul Savoy din Brașov. Femeia se numește Ramona Ghionoiu. Cei doi tineri ar fi urmat să fure o mașină și să fugă la ea, la Brașov. Nu aveau carnet de conducere. Femeia a locuit în sat, iar cu tânărul de 16 ani avea o relație de natură sexuală. Cristian Tănăsie a mai fost la ea, a lucrat, într-un timp, în vacanță, și acesta, ca ajutor de ospătar exact unde femeia este angajată, în Brașov. Țineau legătura pe rețeaua de socializare Facebook. Cei doi tineri au plănuit din timp atacul. Și-au spus că, pentru a ajunge la ea, le este necesară o mașină. Așa s-a derulat crima din data de 24 noiembrie.

Daune de 430.000 euro

Pentru că erau minori la data faptelor, cei doi au fost condamnați la câte 15 ani de pușcărie, aparținătorii celui ucis primind drept despăgubiri morale și materiale suma de 430.000 euro.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp