DOSARE

Ștefan cel Mare: Prăduială de sute de mii de euro pe terenurile nimănui

Print Friendly, PDF & Email

815.012 lei este prejudiciul imputat numai în cazul unei ferme agricole de pe raza comunei Ștefan cel Mare, județul Călărași. Sunt indicii conform cărora la mijloc avem de-a face cu comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

DNA a intrat pe fir

Această sumă este imputată numai unui singur fermier, Aurel Petruș, reprezentantul firmei Eco Vial Prest SRL Ștefan cel Mare. Pe raza comunei Ștefan cel Mare, în aceeași situație mai sunt aproximativ 30 de persoane fizice sau juridice, valoarea prejudiciului atingând, astfel, sume colosale, de ordinul sutelor de milioane de euro. S-au emis acte administrative de stabilire a prejudiciilor, încă din anul 2015. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Călărași este instituția emitentă. În acest caz, au fost sesizate și organele de cercetare penală, în fapt Direcția Națională Anticorupție. “Avem numai probleme cu APIA. Nu mai e nimic întâmplător. Hai că a fost una întâmplătoare, dar dacă după aceea toate decurg numai spre nereguli…” Numărul actelor de impunere, în cazul firmei Eco Vial Prest SRL, este de 8. Pe raza comunei, prin intermediul Primăriei Ștefan cel Mare, mai multe terenuri au fost date spre închiriere către fermieri.

La mica înțelegere

Terenurile au destinație de pășune. Nicolae Pandea, primarul, recunoaște că a dat spre închiriere terenuri fără ca acestea să fie în posesia Primăriei comunei Ștefan cel Mare. Faptul este fără precedent. “Noi acolo unde au ei terenul ăsta din islaz, pentru care noi încă n-avem ordinul prefectului, n-avem acte de proprietate, a fost o groapă de-mprumut a autostrăzii, când s-a-nceput autostrada. Și ne-a lăsat niște movile de pământ acolo. N-au mai venit. Cum au făcut cam peste tot. În unele părți au lăsat dealuri, în altele au lăsat gropi. Și terenul ăla stătea nefolosit acolo. Firma respectivă a zis: Cum să-l lăsam așa?! Haideți să facem ceva cu el! Nu dorea nimeni să-l ia!” În cazul terenului dat spre exploatare, prin încălcarea legii, către firma Eco Vial Prest SRL, Nicolae Pandea, primarul comunei Ștefan cel Mare, spune că este vorba de o suprafață mică, de până în 23 de hectare. Aurel Petruș, reprezentantul firmei Eco Vial Prest SRL, spune că este vorba de o suprafață aproape dublă.

Venituri nelegale la primărie

În total, Primăria Ștefan cel Mare a dat spre închiriere, fără nici o bază legală, o suprafață de circa 160 de hectare de islaz. La nivelul acestei instituții, nu există decât o hotărâre de consiliu local prin care se stabilește prețul de închiriere pentru niște terenuri nu se aflau în posesia acesteia. Nu există hotărâri prin care aceste terenuri să fie scoase spre închiriere. Ani de zile, s-au încasat bani pentru terenuri care nu se aflau în proprietatea Primăriei Ștefan cel Mare. S-a cerut suma de 230 de lei pe fiecare hectar închiriat. Primăria Ștefan cel Mare a realizat, în acest mod, venituri nelegale de 36.800 lei anual. Nicolae Pandea recunoaște că nu a existat nici o formă legală de cedare a terenurilor respective. “Nefiind în domeniul public sau privat al localității, noi nu putem să-l scoatem la licitație, că nu-l avem în inventar.” Explicațiile acestuia sunt halucinante: “Și-atunci… dacă el vrea, altul nu e… hai să facem o convenție!” Mai mult, terenul respectiv se află pe raza teritorial-administrativă a județului vecin, Ialomița.

Cu Vasile Iliuță la ministrul Daea

Deși exploatează cam o treime din islazul comunei Ștefan cel Mare, firma Eco Vial Prest SRL nu deține animale. Nici măcar câini. Pe terenurile exploatate nelegal, fermierii au solicitat subvenții de fonduri europene. “În 2015, n-a vrut să le mai dea subvenția, deși aveau contracte din 2010. Aceste contracte se făceau anual. Reprezentanții APIA știau situația terenului, știau că noi nu avem acte pe teren. Au acceptat acele contracte de folosință… care au fost valabile vreo 4-5 ani. În 2015, n-au mai fost valabile!” Această speță a fost tema unui memoriu depus de fermierii de pe raza comunei Ștefan cel Mare la Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Din datele noastre, Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, s-a deplasat personal la ministrul Daea, cerând nu numai rezolvarea acestui caz de o ilegalitate flagrantă, ci și schimbarea întregii conduceri a Agenției de Plăți şi Intervenţie pentru Agricultură Călărași. S-a deplasat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în data de 5 iunie 2017. Chestionat în acest sens, acesta nu ne-a oferit nici un fel de răspuns.

Ciprian Pandea aruncă pisica

Ciprian Pandea, liderul Organizației județene a Partidului Social Democrat, nimeni altul decât fiul primarului comunei Ștefan cel Mare, Nicolae Pandea, a negat că l-ar fi însoțit pe șeful Consiliului Județean Călărași la ministrul Petre Daea. “Nu, nu am fost. Ce să facă ministrul? Păi nu e treaba ministrului. Nu are nici o treabă ministrul în treaba asta!” Ciprian Pandea, acesta fiind, în prezent, și subsecretar de stat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, declară că totul este un zvon: “Știu și cine a spus treaba asta: Marian Dinulescu.” Dinulescu este omul de încredere al lui Vasile Iliuță, acesta ocupând și postul de vicepreședinte al Consiliului Județean Călărași. “Eu nu am ce să fac în privința asta, asta o s-o rezolve cine trebuie s-o rezolve.” Pandea recunoaște că s-ar putea vorbi de comiterea unor fapte de natură penală în cazul în care se adeverește că ar fi fost la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să ceară demisia conducerii APIA Călărași. “3 ani de zile, 4 ani se dă subvenție, după aia, înainte de alegeri, nu se mai dă subvenție. Astea-s prostii!”

Precizări de la ministrul Petre Daea

Conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu neagă că ar fi avut loc o întâlnire între ministrul Petre Daea și Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, însoțit de Ciprian Pandea, președintele Organizației județene a  Partidului Social Democrat. Nu ni s-au mai oferit alte detalii.

Cazul Trident Star

Reprezentanții APIA Călărași se apară și afirmă că, în 2015, a fost un ordin prin care s-a cerut verificarea tuturor contractelor încheiate de societățile comerciale cu primăriile de pe raza județului Călărași. “Au fost verificate contractele încheiate de toate primăriile din județ, nu numai Primăria Ștefan cel Mare. Politicul nu are nici un fel de treabă în acest caz.” O speță asemănătoare a fost găsită și pe raza comunei Dichiseni, unde firma Trident Star SRL, administrată de Nicolae Briceag, a exploatat, fără acte, suprafețe întinse din islazul comunal. În acest caz, suma imputată este de 1.500.000 lei.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp