BREAKING NEWS

Scandal la Căscioarele: Preotul din sat este prigonit pentru că strânge prea puțini bani de la enoriași / Video

Print Friendly, PDF & Email
APDSC DIGITAL CAMERA
APDSC DIGITAL CAMERA
Este a patra zi de proteste la biserica cu hramul Sfântul Nicolae, din satul Căscioarele. Sute de localnici participă la aceste acțiuni de revoltă, îndreptate împotriva mai-marilor Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, după ce s-a încercat îndepărtarea celor doi preoți din comunitate, Aurel Cucută și Iulian Rusu.

Pe întuneric, precum hoții

Revoltă a fost și în cursul zilei de ieri. Ni se relatează că protopopul de Oltenița, Marian Necula, a încercat, cu câteva ore înainte, pe timpul nopții, să sustragă Antimisul bisericii. Antimisul este o bucată de pânză de in sau mătase, de formă dreptunghiulară, care se găseşte la mijlocul Sfintei Mese şi pe care se slujeşte Dumnezeiasca Liturghie. La mijlocul Antimisului este imprimată scena coborârii de pe cruce şi punerii în mormânt a trupului Mântuitorului. În colţuri sunt pictate chipurile celor patru evanghelişti. În partea de jos se află inscripţia cu menţiunea Hramului Bisericii pentru care este dat Antimisul, data şi semnătura ierarhului care l‑a dat. Localnicii spun că s-a încercat, astfel, desființarea bisericii din sat. Schimbarea preoților s-ar datora faptului că PS Părinte Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor, este nemulțumit de faptul că aceștia nu reușesc să adune mai mulți bani de la enoriași. “Nu avem de unde să-i dăm. Noi suntem comună săracă, pensionari la 400 de lei și nu avem atâta, ce cere dânsul”.

Liturghie în zi de sâmbătă

Aurel Cucută este preot la Căscioarele de mai bine de treizeci de ani. A fost pedepsit prin mutarea disciplinară la Mănăstirea Sfinții Voievozi, din Slobozia, vreme de 30 de zile, pentru a face act de penitență și ascultare, după care a fost mutat la Mănăstirea Balaciu. “Aici este o situație foarte grea, din cauza modului defectuos în care se administrează și se conduce Protoieria Oltenița și implicit episcopia noastră”, spune preotul. Aurel Cucută, în ultimii ani, a primit 5 rânduri de pedepse. Spune că așa se înțelege că ar fi un fel de oaie neagră a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. A fost pedepsit, ultima oară, pentru că nu a oficiat Slujba de Liturghie, în data de 13 februarie, într-o zi de sâmbătă, aceasta fiind o nouă obligație impusă de PS Părinte Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor. Toate canoanele ortodoxe dau ca zi de oficiere a Sfintei Liturghii ziua de duminică. “Nu am mai suportat ca om. Nu se poate! E vorba de mulți bani ceruți fără rost și sub o formă sau alta ascunsă și ducerea parohiilor în faliment”. I s-a reproșat și de ce a întrebat dacă ziua de sâmbătă rămâne ca zi de odihnă, urmând ca Sfânta Liturghie să se oficieze, cum este uzual, duminica.

Vincențiu are inimă de faraon

Preotul Aurel Cucută îl acuză pe PS Părinte Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor, că este bolnav de arghirofilie. Adică dă dovadă de o lăcomie de bani nemaivăzută. Colegul acestuia, preotul Iulian Rusu, deși locuiește în Oltenița, a fost pedepsit prin mutarea disciplinară în parohia Înfrățirea, un sat al comunei Dor Mărunt, unde lumea este la fel de săracă. Parohia înfrățirea se află la 100 de kilometri de locuința preotului.Pe PS Părinte Vincențiu, localnicii îl numesc faraon. Petculescu Stanca are o rugăminte la PS Părinte Vincențiu: “Poate i-o îmblânzi Dumnezeu inima de faraon, să ne primească preoții înapoi”. Alt localnic e de părere că episcopul PS părinte Vincențiu distruge credința. “Dacă cu adevărat erau vinovați, trebuia să iasă public, la toată lumea, să spună: vedeți, măi, ce-a făcut, asta, asta, asta.” Sutele de enoriași spun că sunt revoltați și vor protesta în continuare “de durerea la preoții noștri”. Asta vor localnicii, ca PS Părinte Vincențiu să vină la Căscioarele și să explice de ce sunt prigoniți preoții din sat. “Să nu se mai ascundă. Ce înseamnă asta? Să vină hoții să ne fure biserica? Să le fie rușine!”

Comunicat stupid emis de Episcopie

“La Biblie nu spune să pedepsești, spune să ierți”. Un alt localnic se întreabă cum iartă PS Părinte Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor. Într-o postare pe siteul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, arhid. Nicușor-Silviu Dascălu, din calitatea de consilier de presă, emite un comunicat stupid, în care ceartă jurnaliștii pentru faptul că folosesc termenul “Protopopia” Oltenița și nu pe cel de “Protopopiatul” Olteniței, ceea ce denotă faptul că ziariștii se documentează superficial, în viziunea acestuia. “Se observă o evidentă instigare la violență a celor douăzeci de persoane, prezente în fața bisericii, ceea ce denotă o totală lipsă de profesionalism jurnalistic”, spune acesta într-un mod absolut mincinos. În fața lăcașului de cult, de zile întregi, sunt adunate sute de persoane, de la copiii satului până la cei mai bătrâni. Au fost inclusiv intervenții ale forțelor de ordine. Primarul din Căscioarele, Nicolae Straseschi, spune că se află într-o situație fără precedent. Revolta împotriva iubitorilor de bani mulți, din cadrul conducerii Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, continuă.

Arată mai mult

Articole similare

Comentarii

  1. Si la Dor Marunt acest imbecil care i se spune preasfintiia-sa a facut la fel cu preotul de la biserica din barzeni!Vrea bani multi dar de unde sa dea saracele batrane daca au pensia mica?A fost ajutata biserica de catre un om de bine dl Paraschivescu care intre timp a decedat iar acest mafiot a zis in gura mare ca trebuia sa profita cat mai mult de el cat a fost in viata !Ei sunt stat in stat ? Oare ei nu pot fi judecati de justitia lumeasca?Asteptam sa ne schimbe preotul un om bun care a facut bine comunitatii!

  2. Ideea este urmatoarea: savarsirea Sf. Liturghii in ziua de sambata nu este ceva impus de catre actuala conducere a Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, ci este o practica reglementata canonic in toata ortodoxia printr-un canon foarte vechi, nu imi aduc aminte exact anul.
    Va rog sa verificati spusele oricarei persoane intervievate/citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp