DOSARE

R E Ț E A U A

Print Friendly, PDF & Email

50 de milioane de euro, reprezentând impozit pe profit și TVA neachitate, precum și TVA rambursat prin declararea de operațiuni fictive, este valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat în perioada 2011-2013, de către firma Avicola SA Călărași. Dosarul se află în instrumentarea Direcției Naționale Anticorupție, în acest caz având loc descinderi la data de 28 octombrie 2013. Într-o altă cauză, aflată în instrumentarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, prin crearea de circuite comerciale si financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, reprezentanții grupului Maria Trading au cauzat un prejudiciu adus bugetului de stat de 30 de milioane de euro. În acest caz, s-au efectuat descinderi la data de 17.08.2012. În ambele cazuri, nu există inculpați trimiși în judecată, până la această oră. Într-un alt dosar, recent instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași, prin același mod de operare, în fapt crearea de circuite financiare fictive, suma rezultată din circuitul de spălare a banilor este de 14,5 milioane de euro, cu un prejudiciu adus bugetului de stat în sumă de 3,2 milioane de euro. Sunt 3 cazuri aparent distincte, dar care toate au în comun un punct: caracatița libaneză a cerealelor, din județul Călărași.

1 milion de euro este suma vehiculată că ar fi fost plătită cu ajutorul Alinei Bica, la acea dată șefă a D.I.I.C.O.T., de către reprezentanții grupului de firme Maria Trading. Banii, conform unor surse, ar fi ajuns la Elena Udrea. În acest caz, deși descinderile au fost efectuate la sfârșitul anului 2012, nu există nici un dosar prin care cei săltați de mascați și duși la audieri să fie trimiși în judecată. De la momentul descinderilor au trecut, iată, aproape 5 ani. Suma ar fi fost folosită pentru plata unor datorii acumulate, în campania prezidențială din anul 2012, de Traian Băsescu. În 2014, au existat voci care au susținut că grupul de firme Maria ar fi fost interesat să sprijine financiar activitățile derulate de Partidul Mișcarea Populară, cel puțin la nivelul județului Călărași. Între oamenii fostului președinte Traian Băsescu și grupul de firme Maria exista o puternică legătură. Era întreținută și prin fostul secretar de stat la ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu. Acesta este omul care a reușit identificarea terenului de pe raza comunei Nana, achiziționat de familia fostului președinte al României. Redacția noastră a adresat, în repetate rânduri, întrebări către structura centrală a D.I.I.C.O.T. De fiecare dată am cerut să ni se spună stadiul cercetărilor în cadrul acestui dosar și de ce, de atâta timp, cei învinuiți nu sunt trimiși în judecată. Ultimul răspuns, primit în anul 2016, preciza că se efectuează expertize contabile. În luna august, se fac 5 ani de la declanșarea urmăririi penale in personam, în acest dosar.

La sfârșitul lunii ianuarie 2015, Elena Udrea acordă un amplu interviu portalului Hotnews, unde susține că dosarul aflat în instrumentarea procurorilor DIICOT, declanșat de fostul șef Codruț Olaru și instrumentat chiar de prietena sa, Alina Bica, ar fi fost o acțiune a Serviciului Român de Informații, care dorea să elimine grupul de firme Maria Trading de pe piața cerealelor din România. “În primăvara lui 2013, a venit la mine Culiță Tărâță, încă o dată spun Dumnezeu să-l ierte, să-mi spună, el avea afaceri în agricultură… De fapt, îmi spusese el cam toată iarna, dar fiind eu cu campania, nu prea am fost atentă… Să-mi spună că există un dosar împotriva unor parteneri de afaceri, pe care el îi avea și care vindeau cereale, care aveau cumva cel mai bun preț de pe piață, ceva de genul acela, deci oamenii erau dintre cei care afectau interesele marilor traderi de cereale, așa… Nu erau cetățeni români… Și care dosar a fost făcut special pentru a fi ei scoși de pe piață, spunând, invocând interesul generalului Coldea. Dosarul acesta era la DIICOT. La DIICOT, Alina Bica, la vremea-ceea, era doar consilierul procurorului-șef DIICOT, care cred că era Codruț Olaru. Am întrebat-o… A, rugămintea lui, sau dorința lui Culiță Tărâță, Dumnezeu să-l ierte, era să-i spun lucrul acesta președintelui României. …Sursă alternativă de informații! M-am dus la doamna Bica și am întrebat-o dacă poate să fie adevărat ce mi-a spus domnul Culiță Tărâță, Dumnezeu să-l ierte, ca să nu merg să spun un lucru măcar neverificat înainte. Doamna Bica mi-a spus că este adevărat. Că se fac presiuni asupra ei, în acest dosar, în care nu știu cum îl coordona sau ce făcea, în calitate de consilier de… al procurorului general. Și că se mai fac presiuni, nu știu dacă atunci mi-a spus sau ulterior, dar mi-a spus și asta, în dosarul lui Ioan Nicolae”.

La data de 17.08.2012, au avut loc 56 de percheziţii la sediile unor societăţi comerciale precum si la locuinţele învinuiţilor din judeţele Călăraşi, Ilfov, Constanţa, Timişoara, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti. Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind învinuiţii El Khalil Jihad, 48 de ani şi Youssef Laoun, 38 de ani, ambii având dublă cetăţenie, libaneză şi britanică. Sub coordonarea acestora, membrii grupării au utilizat mai multe societăţi comerciale şi au obţinut beneficii financiare substanţiale, prin crearea de circuite comerciale si financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat. În perioada 2010 – 2011, învinuiţii au realizat exporturi masive de cereale, prin disimularea provenienţei reale a mărfurilor. Astfel, deşi cerealele proveneau din Turcia/Liban, membrii grupării declarau în fals că acestea sunt produse în România şi le exportau către ţări extra-comunitare în scopul de a obţine de la statul român deduceri nelegale de T.V.A. Învinuiţii realizau operaţiuni de export a unor cantităţi mult mai mari de cereale decât cele menţionate în documentele vamale de export, în această modalitate realizându-se ascunderea sursei impozabile şi externalizarea sumelor de bani reprezentând venituri ale societăţilor exportatoare. La nivelul județului Călărași, aceste firmă exploatează, conform unor date, aproximativ 30.000 de hectare de teren arabil. “Maria Group” are sediul în comuna Chirnogi și este deținută de Sarkis Elias Sarkis, Jihad Ibrahim El Kalil, Youssef Tanios Laoun, Fadi Elias Laoun, Raji Ibrahim El Kalil, respectiv Mazen Gebran Tohme şi Charbel Gebran Tohme.

Charbel Gebran Tohme, un interpus al lui Jihad Ibrahim El Kalil, face parte din structura de conducere a firmei Nutricom SA Oltenița, alături de Jamil Tohme, Dragoș Silviu Cange, Mihai Dumitrică, Samir Gaby Tohme, firma fiind deținută de un offshore din Cipru, Agrigento Holding LDT. În spatele acesteia se ascunde Jihad Ibrahim El Kalil, creierul întregii operațiuni de pe teritoriul României. Legătura dintre aceștia și afaceriștii din agricultură de pe plan local este realizată prin Gheorghe Dume, fost director al firmei Nutricom SA, cel care a predat-o către libanezi, aduși în România de Adrian Năstase, în urma vizitelor repetate în această țară. Tot Gheorghe Dume este cel care exploatează terenul fostului președinte Traian Băsescu, de la Nana, în calitate de arendaș, prin firma Uniprodcom SRL. Prin intermediul firmei Nutricom SA se realiza aprovizionarea cu nutrețuri pentru fermele avicole de pe raza județului Călărași. La 29 octombrie 2013 a izbucnit scandalul legat de SC Avicola Călărași, în urma unor descinderi efectuare de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la sediile a peste 100 de societăți comerciale. Printr-un amplu mecanism evazionist, în cadrul căruia au fost utilizate societăți comerciale de tip fantomă (adică societăți comerciale care nu funcționează la sediul declarat, au asociați și administratori cetățeni străini, care nu pot fi găsiți la reședințele declarate), inculpații au derulat operațiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale. Astfel, în intervalul 2010-2013, membrii rețelei infracționale au derulat operațiuni comerciale triunghiulare scriptice (în realitate mărfurile fiind valorificate fără forme legale pe piața internă, cu eludarea legislației privind obligațiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit) datorită sprijinului funcționarilor fiscali ai statului român și ai organelor de urmărire penală. Se subînțelege că toți aceștia au fost cointeresați material, lăsându-se mituiți.

Nutricom SA Oltenița este asociatul persoană juridică, aceasta deținând firma Avicola SA Călărași, aceasta fiind controlată de El Kalil Jihad prin intermediul lui Gheorghe Dume, Daher Hanna, Daher Orlando Emil, Rita Daher și Daher Hanna Rabih. În cazul Avicola SA Călărași, modul de operare pentru eludarea obligațiilor fiscale este deja unul clasic: membrii grupării desfășurau activități având ca scop principal reducerea substanțială a obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. Concomitent, erau evidențiate cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale ori erau evidențiate alte operațiuni fictive. De asemenea, sustragerea de la efectuarea verificărilor fiscale, reprezenta o altă modalitate de evaziune fiscală. În același timp, persoanele suspectate au procedat la stabilirea cu rea-credință a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, în special sume datorate cu titlu de TVA. Membrii rețelei au derulat operațiuni comerciale triunghiulare scriptice (în realitate mărfurile fiind valorificate fără forme legale pe piața internă, cu eludarea legislației privind obligațiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit ș.a.), în care au fost implicate societăți comerciale pe care membrii grupului le-au folosit pentru reducerea masei impozabile. Astfel, aceștia declarau scriptic fictiv raporturi comerciale intracomunitare și menționau, tot fictiv, că operațiunile ar fi fost susținute și prin realizarea de tranzacții bancare în „buclă”. În realitate operațiunile comerciale erau folosite pentru tranzitarea succesivă a conturilor societăților în circuitul comercial, după care se reîntorceau la societatea inițiatoare, scopul fiind ascunderea circuitului real al mărfurilor. De asemenea, pentru eludarea sistemului de taxe și impozite, impus de legislația financiară a statului român, reprezentanții societăților menționate recurgeau la „reglarea” balanței de TVA sub forma corelării valorii achizițiilor cu livrările efectuate, uzând de interpunerea unor circuite comerciale frauduloase în care au fost angrenate societăți comerciale cu un comportament de tip „fantomă”, controlate prin interpuși. Valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat în perioada 2011-2013 a fost estimată la peste 50 de milioane de euro, reprezentând impozit pe profit și TVA neachitate, precum și TVA rambursat prin declararea de operațiuni fictive.

Pe Gheorghe Dume, omul de bază al libanezului El Kalil Jihad, îl găsim ca asociat, prin intermediul fiului său, Justin Gabriel Dume, și la SC Euroavi SA Dragalina, firmă care se ocupă cu abatorizarea păsărilor și care a fost călcată de mascați la sfârșitul săptămânii trecute. Este a treia operațiune prin care în jurul lui El Kalil Jihad se derulează operațiuni complexe pentru devoalarea unor activități de criminalitate organizată fără precedent. În cazul Euroavi s-au derulat 43 de percheziții în județele Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa şi în municipiul Bucureşti. Din cercetări a rezultat că, în perioada 2010 – 2015, reprezentanții acesteia ar fi conceput și implementat un mecanism de sustragere de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin efectuarea de livrări intracomunitare fictive de mărfuri. Cei în cauză sunt bănuiți că ar fi folosit documentaţie falsă (facturi fiscale, documente de transport), utilizând societăți comerciale de tip „fantomă” din afara statului român (Bulgaria și Cipru). Astfel, aceștia ar fi livrat fictiv produse alimentare către aceste firme fantomă, însă în realitate le-ar fi vândut prin intermediari, cu documente fictive sau „la negru” pe teritoriul României, eludându-se în acest fel T.V.A. datorată bugetului de stat. Prejudiciul total adus bugetului de stat este în valoare de aproximativ 14.500.000 de lei, iar suma rezultată din circuitul de spălare a banilor este de 65.000.000 de lei. În anul 2016, nivelul fraudei pe TVA, în România, atingea suma de 8 miliarde de euro, cea mai mare din Uniunea Europeană. Procentual, vorbim de aproximativ 40 la sută din valoarea TVA colectată anual de statul român.

În jurul firmei Euroavi, în fapt o firmă de abatorizare a puilor, acționarii acesteia au creat o altă întreagă rețea de firme. La 2015, Euroavi SA avea active imobilizate, adică terenuri, construcții, utilaje, de 24.111.846 lei, adică de 5,5 milioane de euro. E greu de crezut că un grup de fermieri, crescători de păsări, ar fi deținut o astfel de sumă pe care s-o investească într-o firmă de abatorizare. Păienjenișul din jurul acesteia e greu de urmărit. Bioavilex SRL e una dintre firme, unde asociați figurează Dochița Ion și Dochița Floarea. Are ca obiect de activitate codul CAEN 4722 – Comerț cu amănuntul al cărnii și al produselor din carne, în magazine specializate. Natura Avis Prod SRL, cu sediul în comuna Grădiștea, îi are ca asociați pe SC Avicola Dragoș Vodă SA și Stan Mariana, cu administratori Stan Mariana și Justin Gabriel Dume, fiul lui Gheorghe Dume, arendașul lui Traian Băsescu și o piesă importantă din circuitul creat de El Kalil Jijad pe raza județului Călărași. Tot Justin Gabriel Dume figurează ca asociat în diferite combinații cu Ion Dochița, inclusiv în afacerea reprezentată de Euroavi, firmă devoalată ca fiind creatoare de circuite financiare fictive, ca în toate celelalte cazuri reprezentate de grupul de firme Maria Trading și Avicola Călărași. Bărăganu Cooperativa Agricolă, cu sediul în municipiul Călărași, îi are ca asociați pe cei care compun, în parte, structura acționariatului firmei Euroavi SA: Ilisei Gabriela, Dochița Ion, Ilisei Puiu, Dume Justin Gabriel, Burzo Lorin Silviu și Burzo Ioan. Are ca obiect de activitate codul CAEN 1012 – Prelucrarea și conservarea cărnii de pasăre. Pilis SRL, cu sediul în Călărași, îl are ca asociat pe Ilisei Puiu și ca administrator pe Ilisei Rodica Georgiana. Prod Vet SRL Dragoș Vodă figurează cu asociații Dume Justin Gabriel și Dochița Ion. Euroavi Vânzări SRL figurează cu Alex Impex Com 2004 SRL, Avicola Dragoș Vodă SRL și Avicola Ciocănești SA ca asociați și cu Dochița Ion ca administrator. Acestea sunt câteva din firmele create în jurul abatorului Euroavi SA, firmă care, în anul fiscal 2016, a raportat o cifră de afaceri de 148.941.797 lei, cu o pierdere de 1.860.428 lei. Din anul 2008, Euroavi SA a raportat profit în 2009 (557.604 lei), 2012 (5.207.960 lei), 2014 (910.671 lei), 2015 (611.224 lei).

Prin interpuși, pe raza județului Călărași, alte firme sunt sub comanda inițiatorilor grupului de firme Maria Trading. Firmele, în fapt, sunt interconectate. Al Padrino Impex SRL Oltenița figurează cu Daher Nadine Hanna ca asociat și cu Daher Rabih Hanna, Daher Nadine Hanna și Daher Hanna Edmond ca administratori. Se ocupă cu intermedieri în comerțul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile și cu semifabricate. Nelly Impex SRL figurează cu Daher Rabih Hanna și Daher Elie Gerges ca asociați și ca administratori. Are același domeniu de activitate: intermedieri în comerțul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile și cu semifabricate. Euroagro Invest SRL figurează cu Daher Nelly Hanna ca asociat și cu Daher Rabih Hanna și Daher Nelly Hanna ca asociați. Și aceasta are tot același obiect de activitate. Daher Rabih Hanna figurează ca asociat la firma evazionistă Avicola Călărași, pe care D.I.I.C.O.T. a identificat-o cu un prejudiciul adus bugetului de stat, prin crearea de circuite financiare fictive, în suma de 50 de milioane de euro. La firma Gut SRL, cu sediul în Călărași, str. I.L. Caragiale, nr. 23, ca asociați figurează Daher Rabih Hanna și Ioniță Alexandru. Are ca obiect de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez). Din aceeași încrengătură de firme face parte și SC Valyprest SRL, aceasta figurând cu Ioniță Valeria ca asociat și cu Ioniță Alexandru ca administrator. Prin SC Valyprest SRL, coordonată de Ioniță Alexandru, s-a încercat una din multiplele manevre prin care terenurile aflate în administrarea Agenției Domeniului Statului, să rămână tot în exploatarea grupului de pretinși afaceriști proveniți din Liban. În ultimii 3 ani, SC Valyprest SRL a raportat 0 cifră de afaceri, iar pentru anii 2012 și 2013, cumulat, cifra de afaceri abia atinge suma de 10.000 lei. În schimb, s-a prezentat la o licitație organizată de ADS, la data de 14.04.2016, prin care a încercat să câștige dreptul de arendare a terenurilor Femei nr. 4 din fosta IAS Mircea Vodă, acestea fiind exploatate de SC Aldis AP SRL Călărași.

Este vorba de 1887 de hectare, teren care a trecut în exploatarea libanezului Daher Rabih Hanna, în momentul în care acesta a achiziționat portofoliul de acțiuni de la firma Aldis AP. Contractul de arendare dintre ADS și firma Aldis AP, deținută la acest moment de unul dintre acționarii firmei evazioniste Avicola SA Călărași, a fost reziliat de partea română la sfârșitul anului 2015, datorită neîndeplinirii obligațiilor contractuale privind plata redevenței și a obligațiilor privind dovada deținerii efectivului de animale. SC Valyprest SRL, controlată de Alexandru Ioniță, asociat cu Daher Rabih Hanna la firma Gut SRL, s-a prezentat la licitația organizată de Agenția Domeniilor Statului și a oferit o redevență de 3.200 de kilograme de grâu la hectar, record absolut în România, în condițiile în care pe terenurile fostei IAS Mircea Vodă, sunt sole unde se recoltează maxim 2000 de kilograme de grâu la hectar. Ulterior ADS încheie un contract de concesiune cu SC Albatros SRL Călărași. Uluitor este că deși între ADS și Albatros SRL există un astfel de document, a cărei nelegalitate nu a fost constatată de nici o altă instituție a statului, până la acest moment, Judecătoria Călărași, prin Ionel Dincă, acesta fiind bănuit drept turnător, fapt consemnat în 2005, dă o decizie uluitoare într-un proces intervenit între Albatros SRL și Aldis AP, având ca obiect ordonanță președințială, impunând ca Albatros SRL să înlăture orice tulburare de posesie reclamantei și, dacă este cazul, să restituie bunul posedat de aceasta, respectiv terenul în suprafață de 1741 ha agricol și 9,01 ha neagricol, acesta constituind obiectul contractului de concesiune intervenit între ADS, ca proprietară a terenului și firma Albatros SRL. E greu de priceput cum se poate da o astfel de sentință judecătorească în condițiile în care între părți nu există nici un fel de angajament, iar litigiul nu există între Aldis AP și Albatros SRL, ci între Aldis AP și Agenția Domeniilor Statului.

Nervi, timp pierdut, procese, anchete derulate pe o mare perioadă de timp, acțiuni ale oamenilor legii extrem de costisitoare pentru statul român, peste toate acestea suprapunându-se procurori corupți, funcționari ANAF mituiți, judecători în prag de pensionare care vor să-și asigure o vouchere de vacanță dând sentințe ridicole, un batalion întreg de avocați, în vreme ce România pierde, anual, din evaziune fiscală și spălare de bani miliarde de euro. Acestea sunt numai trei aspecte la scară macro surprinse pe raza județului Călărași, nefinalizate până la acest moment. Cazurile grave de evaziune fiscală și spălare de bani sunt identificate de structurile centrale ale statului, în vreme ce procurorii călărășeni se bat de muscă și caută să identifice comerțul sătesc cu țigări nefiscalizate. În vreme ce Direcția Generală Anticorupție, de la Călărași, nu numai că nu a reușit să finalizeze vreun dosar important în anul 2016, dar organizează simpozioane unde împarte căni cu mesaje alarmiste despre ce ți se poate întâmpla dacă te lași mituit. Dosarele grele de evaziune fiscală sunt instrumentate de procurori ani la rândul, în vreme ce astfel de cauze duse în fața unui complet de judecată, cu sute de firme și sute de persoane implicate, ar avea termen final de pronunțare imediat după apocalipsă.

Arată mai mult

Articole similare

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp