ACTUALITATE

Noi date scandaloase în cazul Euroavi: : Ion Dochița, o victimă colaterală, a fost arestat

Print Friendly, PDF & Email

În cursul zilei de ieri, 22 iunie, Ion Dochița a fost prezentat în fața judecătorului de drepturi și libertăți, din cadru Tribunalului Călărași. S-a decis arestarea preventivă a acestuia, pentru o perioadă de 30 de zile, pentru perioada 22.06.2017 – 21.07.2017.

Cauza

La data de 21 iunie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi și cei de la Direcția Operațiuni Speciale au efectuat 43 de percheziţii domiciliare, în judeţele Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa şi în municipiul Bucureşti. Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, rambursări ilegale de T.V.A. şi spălare de bani în domeniul livrărilor intracomunitare de produse alimentare. Cauza e instrumentată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași.  Principala firmă vizată a fost SC Euroavi SA Dragalina.

Documentații false

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2010 – 2015, reprezentanții unor societăţi comerciale cu sedii în judeţul Călăraşi şi în Bucureşti, ar fi conceput și implementat un mecanism de sustragere de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin efectuarea de livrări intracomunitare fictive de mărfuri. Cei în cauză sunt bănuiți că ar fi folosit documentaţie falsă (facturi fiscale, documente de transport), utilizând societăți comerciale de tip „fantomă” din afara statului român (Bulgaria și Cipru). Astfel, aceștia ar fi livrat fictiv produse alimentare către aceste firme fantomă, însă în realitate le-ar fi vândut prin intermediari, cu documente fictive sau „la negru” pe teritoriul României, eludându-se în acest fel T.V.A. datorată bugetului de stat.

Prejudiciul

Prejudiciul total adus bugetului de stat este în valoare de aproximativ 14.500.000 de lei (aproximativ 32 milioane euro), iar suma rezultată din circuitul de spălare a banilor este de 65.000.000 de lei (aproximativ 14,4 milioane euro). În urma perchezițiilor, au ridicați 33.500 de lei şi 6.630 de euro și s-au instituit măsuri asiguratorii, în valoare de 14.000.000 de lei. În aceeași cauză au mai fost arestați preventiv: Nikolov Lubomir Ivanov, Sebe Marius Leonică, Csillag Răzvan Adrian, Barakat Elgealan Mohamen Elamin, Raicu Daniel Marian și Cristache Adrian. Într-un alt dosar, disjuns, Barakat Elgealan Mohamed Elamin, Raicu Daniel Marian și Cristache Adrian sunt prezentați cu un nou mandat de arestare preventivă, cauza urmând să se judece astăzi, 23 iunie.

Cazul Avicola Slobozia

Barakat Elgealan Mohamen Elamin, Nikolov Lubomir Ivanov, Cristache Adrian, Raicu Danuiel Marian și Csillag Răzvan Adrian figurează într-un alt dosar de constituire de grup infracțional organizat, pe rolul Tribunalului București, aceștia concepând același gen de circuit financiar de spălare a banilor și evaziune fiscală, în cauză fiind implicată firma Avicola SA Slobozia. Au fost trimiși în judecată la data de 28.12.2016. Barakat Elgealan Mohamen Elamin este cetățean sudanez și este specializat în țepuirea statului prin crearea de circuite financiare fictive.

Cazul Vrancea

Acesta figurează și într-o cauză instrumentată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, fiind săltat la data de 14.11.2014. În fapt, din cercetările efectuate de poliţiştii specializaţi în investigarea fraudelor, în colaborare cu specialişti ai A.N.A.F. – D.G.A.F. şi Inspecţiei Fiscale, a reieşit că, în perioada octombrie 2012 – iunie 2014, membrii grupării ar fi înregistrat în evidenţele contabile a două firme româneşti, livrări intracomunitare fictive către 6 societăţi comerciale din Bulgaria, înfiinţate şi controlate de aceeaşi grupare. De asemenea, ar fi interpus în lanţul comercial, pentru mascarea adevăratei provenienţe a mărfurilor, 8 societăţi tip fantomă.

Procurorii călărășenui au aflat de la alții

Dosarul de la Călărași a fost instrumentat ca urmare a activităților derulate de procurorii din Vrancea și București, în perioada 2014 – 2015, din actele constituind probe la dosar rezultând și activitățile ilicite derulate pe teritoriul județului Călărași. Astfel au aflat procurorii călărășeni de acest grup infracțional organizat și nu în urma acțiunilor întreprinse de ei. În circuitul financiar, firmele fantomă, în număr de 6, se aflau pe raza orașului Ruse, Bulgaria. Rețeaua de evazioniști este apărată de avocatul Pavel Abraham. Din primele date, Ion Dochița s-ar putea să fie o simplă victimă colaterală a acestor infractori. Procurorii călărășeni trebuie să demonstreze că între șeful de la Euroavi SA Dragalina și grupului infracțional specializat în spălare de bani și circuite financiare fictive a existat o înțelegere prealabilă, tacită. În caz contrar, întregul dosar nu este altceva decât o nouă formă prin care firmele românești sunt hăituite.

Arată mai mult

Articole similare

Comentarii

  1. Toți acționarii euroavi. Sunt. Tepari in. anul. 2008. sc. simconstruct. srl a executat. abatorul. pui. Drajna. in.numai. 8. luni. si. drept. mulțumire. d- mnul ion. dochita. nu. mi – a. decontat. suma. de. 3. mlrd. lei. vechi. am. pierdut. procesul. la. călărasi. d-mnul șerban rudă. apropiată. a. domnului rochiță era. pres. judecătoriei. călărași. !

    1. La cat de prost esti te-ar fi pacalit si o curca chioara. Din cate stiu tu ai pacalit beneficiaru cu banii de care zici. Hotu striga hotu …

    2. Cand vulpea nu ajunge la struguri…! Cand v-ati incurcat in propriile deconturi si mismasuri contabilicesti, trebuie sa arunci culpa in alta parte! Hai sa fim seriosi!

    3. Cand facturezi cu 2 mld in plus fata de contract si apoi tot tu dai in judecata ca mai ai 3 mld de incasat, te astepti sa ai dreptate? Cam asa lucra simconstruct!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker