BREAKING NEWSREPORTAJ

Dragalina, extremă urgență: Sute de case cuprinse de potop

De aproape 3 săptămâni, o bună parte din satul Dragalina, județul Călărași, se află sub ape. Situația se repetă în fiecare început de an, când nivelul pânzei freatice inundă zonele joase ale localității. De aproape 20 ani se caută soluții pentru remedierea situației.

3 motopompe la un puhoi

Partea de nord și de vest a satului Dragalina e inundată. În unele locuri, apa depășește 60 de centimetri. La ora 8:00, în dimineața zilei de marți, 3 februarie, de evacuarea apei se ocupau pompierii militari din cadru Inspectoratului pentru Situații de Urgență Barbu Știrbei. Se poate circula numai cu cizme de cauciuc. În plus, în ultimele 3 zile, a plouat continuu. Mai mult, peste sat cade lapoviță. Apa este evacuată într-un canal colector, al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare. Sunt sute de metri între acesta și zonele unde apa băltește. Se evacuează apă cu viteza de 1.000 de litri pe minut. Vedem, pe străzi, 3 motopompe. Ni se spune că grupurile sanitare sunt inundate. La fel și fântânile. 150 de gospodării au de suferit din cauza apelor. Primarul Gabriel Stanciu, afirmă câțiva săteni zgribuliți, e văzut tot timpul pe străzi. Cu doar câteva zile în urmă, la Dragalina a venit și prefectul județului, George Iacob.

Orezării și ferme piscicole

Cu numai un an în urmă, reprezentanții Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare se lăudau că au decolmatat canalul colector din nordul satului Dragalina, în ideea ca acesta să preia apa în exces, la momentul când satul va fi inundat. Dar satul Dragalina este acoperit de ape în fiecare an. Iar la acest moment, nivelul apei este fără precedent. Se lucrează, din nou, exact la decolmatarea canalului colector. Se face haz de necaz. O gospodină, ieșită la poartă, se uită spre curte. Afirmă că anul ăsta nu va mai avea grădină de legume, ci orezărie. Se gândește chiar să deschidă o fermă piscicolă. Nimeni nu a găsit o soluție tehnică pentru rezolvarea acestei situații. S-a afirmat că au fost construite și canale de scurgere, tot de către reprezentanții ANIF, însă e evident că acesteau au fost făcute de mântuială.

Nu există o estimare a pagubelor

Satul e cenușiu. Autoturismele pătrund cu greu pe străzile inundate. Deși sunt pietruite, apa a adus suficient mâl, iar circulația se desfășoară anevoios.  Unele locuințe sunt deja afectate de ape. Pereții construiți din lut se așteaptă să cadă în orice moment. Nimeni nu a efectuat o estimare a pagubelor. Gabriel Stanciu, primarul din Dragalina, așteaptă ajutor de la nivel central. Până acum, singurul sprijin constă în 3 motopompe de mare capacitate, din dotarea reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Barbu Știrbei Călărași. Apa este evacuată la foc continuu, situația durează de săptămâni bune, iar apa vine atât din cer, cât și din pământ.

Arată mai mult

Articole similare

1 Comentariu

  1. Daca se cauta solutii de 20 de ani si nu s-au gasit inseamna ca , cei care le-au cautat sunt incapabili !
    Imi vine greu sa cred ca nu se gasesc persoane calificate sa faca un proiect de drenaj subteran pentru controlul panzei freatice ! Abia acum se vede lipsa statiilor de desecare ce s-au distrus in decursul anilor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker