NEWS ALERT

Au fost crezuți pe cuvânt: Inspecția Judiciară e convinsă că cei doi polițiști acuzați de viol nu vor mai comite astfel de fapte, așa că e normal să fie judecați în stare de libertate!

Print Friendly, PDF & Email

La data de 2 octombrie 2015 s-a sesizat Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, “cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul de instrumentare şi soluţionare a cauzei sub aspectul măsurilor preventive” în cazul eliberării din arestul preventiv dispus, prin decizie definitivă, de Tribunalul Călărași, în cazul polițiștilor-violatori Adrian Șerban și Florin Daniel Dumitriu.

Istoric

La data faptelor, cei doi erau angajați ai Poliției municipiului Călărași, în cadrul Biroului Ordine Publică. Prin constrângere și profitând de imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, cei doi au întreținut acte sexuale orale cu o minoră, fugită din Centrul de plasament “Sfântul Ștefan” Perișoru. Este vorba de minora Ionela Valentina Radu, în vârstă de 15 ani, fugită din centrul de plasament și dată în urmărire prin dispoziţia IGPR nr. 367469/05.08.2015. La 7 august 2015, completul de drepturi și lițiști-violatori în arest preventiv. În același dosar nr. 4400/202/2015, o zi mai târziu, instanța superioară, Tribunalul Călărași, respinge cererea celor doi violatori, Adrian Șerban și Florin Daniel Dumitriu, de a fi eliberați din arest. S-a reținut că aceștia riscă o pedeapsă privativă de libertate cuprinsă între 5 și 12 ani de pușcărie, pentru comiterea infracțiunii de viol, cu circumstanțe agravante. Polițiștii se aflau în timpul exercitării atribuţiunilor de serviciu. La audieri, polițiștii-violatori au recunoscut, în toate declaraţiile date, că au întreţinut raportului sexuale orale cu persoana vătămată, însă au susţinut că propunerea a venit din partea acesteia. Minora era drogată cu prenadez, iar violatorii erau îmbrăcaţi în uniforme, acest lucru putând induce persoanei vătămate un sentiment de constrângere morală în sensul că în cazul în care nu ar fi ajuns la o soluţie de compromis ar fi fost dusă în centrul de plasament din care fugise sau ar fi fost molestată, declarând olograf (fila 21 dosar urmărire penală): “cei doi poliţişti mi-a dat suma de 2 lei şi o ţigară şi mi-a spus să nu spun la nimeni pentru că data vitoare mă căpăceşte”.

Sesizare din oficiu

După 60 de zile de arest preventiv, Adrian Șerban și Florin Daniel Dumitriu sunt puși în libertate de instanța de apel, Tribunalul Călărași, mai precis la data de 1 octombrie 2015, în dosarul 4659/202/2015/a2, prin complet fond complet penal 5. Instanța de fond, Judecătoria Călărași, dispusese prelungirea mandatelor de arestare preventivă cu încă 30 de zile, la data de 24 septembrie 2015. Decizia Tribunalului călărași de a-i pune în libertate pe cei doi polițiști-violatori a scandalizat opinia publică, mai ales că aceasta venea pe un fond de tensiune socială câtă vreme alți violatori, de data aceasta din județul vaslui, erau judecați tot în stare de libertate. Tribunalul Călărași a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, pentru ambii inculpaţi, Adrian Șerban și Florin Daniel Dumitriu. A doua zi, Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al magistraturii, din oficiu, se sesizează “cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul de instrumentare şi soluţionare a cauzei sub aspectul măsurilor preventive”.

Clasare

La data de 25 noiembrie 2015, aceeași instituție remite un comunicat de presă prin care anunță “clasarea sesizării din oficiu a Inspecţiei Judiciare ca urmare a relatărilor mass-media în cazul poliţiştilor din Călăraşi acuzaţi de viol”. Motivele clasării sunt absolut halucinante: “Întrucât încheierea prin care s-a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv a inculpaţilor cu măsura controlului judiciar a fost motivată amplu si riguros, arătându-se motivele pentru care s-a dispus soluţia respectivă în contestaţia inculpaţilor, nu poate fi reţinut faptul că judecătorul cauzei a comis vreo abatere disciplinară. În cuprinsul încheierii, judecătorul a reţinut că nu s-a demonstrat cum ar fi tulburată în mod real ordinea publică, prin lăsarea inculpaţilor în libertate”. Prin rezoluția de clasare a cazului, inspectorii judiciari au reținut : “…Organele de anchetă nu au dovedit că inculpaţii s-ar ascunde pentru a se sustrage de la urmărirea penală sau judecată şi nici nu au făcut pregătiri pentru astfel de acte; nu s-a probat că au încercat să influenţeze martorii ce urmează a fi audiaţi şi nici nu au distrus, alterat sau sustras mijloace materiale de probă şi nici nu au exercitat presiuni asupra părţii vătămate pentru a-şi modifica susţinerile şi nu s-a pus în evidenţă existenţa unei suspiciuni rezonabile, în sensul că inculpaţii vor săvârşi cu intenţie o nouă infracţiune, liberi fiind.

Măsuri diferite

Cum ar veni, au fost crezuți pe cuvânt că nu mai au de gând să comită infracțiuni contra persoanelor, în speță să mai violeze fie și minore fugite din centrele de plasament. Faptul este scandalos. Când pedeapsa privativă de libertate este cuprinsă între 5 și 12 ani de pușcărie, este pentru prima dată când aflăm că inculpații sunt judecați în stare de libertate. În plus, nu e prima dată când instanțele călărășene dau sentințe aiuritoare. Un taximetrist a primit suma de 45.000 lei drept despăgubiri morale, după ce a fost lovit cu o bâtă în cap, în vreme ce aparținătorii persoanelor otrăvite cu alcool metilic, pe raza satului Dragalina, au primit drept despăgubiri morale suma de 10.000 lei pentru fiecare persoană decedată. Acestea sunt fapte care consternează și care induc în rândul populației sentimentul că justiția se face de fiecare dată cu măsuri diferite. Dosarul în care sunt judecați cei doi polițiști-violatori, pe rolul Judecătoriei Călărași, datorită tertipurilor avocățești, a ajuns la al 8-lea termen, următorul urmând să se deruleze în 10 decembrie 2015. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, în calitate de reprezentant legal al minorei violate, Ionela Valentina Radu, nu a cerut, nici până la această dată, ca Inspectoratul de Poliție al județului Călărași să fie parte în procesul penal, din calitatea de parte responsabilă civilmente, câtă vreme polițiștii-violatori au comis infracțiunea din calitatea de angajați ai acestei instituții. Reprezentanții DGASPC Călărași riscă să fie acuzați de neglijență în serviciu.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp