DOSARE

Actualizat – Vâlcelele: Descinderi ale procurorilor DIICOT la ferma lui Marian Moise

image_pdfimage_print

Descinderi ale procurorilor DIICOT pe raza localităților Vâlcelele și Floroaica, în această dimineață. Vizat este omul de afaceri Marian Moise, rudă a deputatului Vasile Iliuță. Cei doi au fost și buni prieteni, dar au derulat și activități comerciale sub formă de asociați. La acest moment, relațiile dintre cei doi sunt într-o fază critică, Marian Moise și Vasile Iliuță aducându-și, unul-altuia, amenințări repetate, de toate genurile, inclusiv amenințări cu moartea.

Cap de rețea infracțională

APDSC DIGITAL CAMERA
APDSC DIGITAL CAMERA

Moise este suspectat că este capul unei grupări infracționale organizate. S-au derulat percheziții și în comuna Dragomirești din județul Vaslui. Se afirmă că, din anul 2006 și până în prezent, a fost constituit un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune (persoanele vătămate fiind instituții bancare), evaziune, folosirea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice, obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și transmiterea fictivă a părților sociale și spălare de bani. Întreaga activitate infracțională se desfășura în cadrul unei ferme agricole aparținând liderului grupării, Marian Moise. Este vorba de ferma aparținând firmei Agri Cat Prest Serv. Firma fost înființată în cursul anului 2009, iar pentru anul 2014, a raportat un profit brut de 420.700 lei, la o cifră de afaceri de 22.648.081 lei. Firma Agri Cat Prest Serv a făcut cerere de insolvență la 30.01.2015. E administrată de Zamfir Andreea Aurelia. Nu există grad de rudenie între aceasta și Marian Moise.

Ce zic procurorii

În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2006 – 2015, membrii grupului, format din 11 persoane,  au obținut  credite de la mai multe bănci  în numele mai multor societăți comerciale, iar sumele de bani astfel obținute au fost folosite în alte scopuri decât cele declarate și aprobate de către bănci. Pe parcursul derulării activității infracționale, membrii grupării au înființat societăți comerciale prin persoane interpuse, fără posibilități materiale, şi care, în schimbul unor  sume modice de bani, înfiinţau sau preluau societăţi comerciale.  Totodată, în cursul cercetărilor s-a stabilit că membrii grupării  au înființat mai multe societăți comerciale în scopul organizării unor circuite financiare fictive de natură să asigure sustragerea societăţilor comerciale de la achitarea TVA aferentă operațiuni comerciale înregistrate. Ulterior, societățile comerciale erau declarate în stare de insolvență, fiind vândute unor persoane interpuse, fără posibilități materiale, care, în schimbul unor sume de bani preluau respectivele societăți, fără a intra însă în posesia documentelor contabile.

24 de milioane euro pentru o fermă de vaci

Anterior  declarării stării de insolvență sau înstrăinării lor, toate bunurile mobile și imobile ale societăților comerciale erau,,vândute” către alte societăți comerciale deținute de către grup, lipsind creditorii societății de posibilitatea de a-şi recupera paguba creată. S-a reţinut că activitatea infracțională a avut ca scop obţinerea de sume importante de bani pentru dezvoltarea unei  ferme situate pe raza judeţului Călăraşi, aparţinând liderului grupării. Valoarea prejudiciului constatat este aproximativ 24.000.000 de euro. La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Călăraşi  vor fi aduse, în vederea audierii,  un numar de 15 persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către  Serviciul Român de Informaţii şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul  S.C.C.O. Ialomiţa,  S.C.C.O. Giurgiu, B.C.C.O. Iaşi – S.C.C.O. Vaslui şi I.P.J. Călăraşi, precum şi jandarmi.

 

A vândut utilaje agricole obținute din fonduri ale Uniunii Europene

Din 2006, conform unor informații obținute pe surse, membrii grupării, formate din Marian Moise și rude apropiate, au obținut mai multe credite de la bănci, pe două firme, însă banii au fost folosiți în alte scopuri. BDR Groupe Societe Generale SA și Banca Transilvania, sucursala Călărași, s-au înscris la masa credală. Anterior anului 2009, Moise Marian a condus firma Movamia SRL. Cererea de insolvență, în cazul acesteia, a fost introdusă în 27.11.2009. Ulterior, s-a renunțat la cererea de constatare a falimentului. Se bănuiește că aceasta e una din firmele ale cărei acțiuni au fost cesionate boschetarilor. În plus, utilaje agricole obținute prin subvenții acordate de Uniunea Europeană au fost vândute de Marian Moise. Se bănuiește că, la 22 ianuarie 2015, acesta a incendiat intenționat două tractoare performante, pentru a încasa primele de asigurare. Valoarea prejudiciului estimat în cazul grupării conduse de Marian Moise este, conform unor surse neoficiale, este de 24 milioane euro.

Contracte de împrumut cu oameni fără venituri

Au avut loc 16 percheziții în Călărași, Floroaica, Vâlcelele și Dragomirești. A fost percheziționată ferma de la Floroaica. La Vâlcelele, la ora la care am ajuns în localitate, acțiunea era finalizată. A fost percheziționată casa părinților lui Marian Moise. La Călărași, acesta deține o firmă, SC Duca SRL, care are sediul social în blocul Confort, de pe Aleea Centralei, nr. 1. Deține și firma SC Eco Pitt Construct SRL Vâlcelele, și la aceasta fiind deschisă procedura insolvenței. Unul dintre cei înscriși la masa credală este Marin George, tot un om fără venituri, din Vâlcelele. Acesta s-a constituit parte cu suma de 2.000.000 de lei, pe motiv că are un contract de împrumut, cu această sumă, pentru firma Agri Cat Prest Serv. Deși Marin George deține un astfel de document care confirmă că a împrumutat una dintre firmele lui Marian Moise cu aproximativ 450.000 de euro, acesta nu are nici gard la casă. La acest moment, din datele noastre, mai mulți membri ai grupării, în special rude ale lui Marian Moise, sunt duși la audieri. Se așteaptă să fie prezentați magistraților, cu propunere de arestare preventivă. În plus, se așteaptă ca Marian Moise să facă mai multe denunțuri care-l vor viza pe Vasile Iliuță.

Arată mai mult

Articole similare

1 Comentariu

  1. Moise este pestele mic.mic.mic.Dracu in toata afacerea a fost Domn.Deoutat Iliuta Vasile ,el la dus peste tot la bagat in fata la pus sa faca multe firme si multe ilegalitati cu gindul ca pe parcurs il va elimina sii va ramine lui tot. Vasile ai grija cu groapa ca odata sapatas de tine e posibil sa cazi si tu in ia.

Lasă un răspuns

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp chat