REPORTAJ

Telenovelele de la ora 17:00 – Rating făcut din sărăcie

Print Friendly, PDF & Email

Este prezentat drept erou, asta pentru că are grijă, singur, de 4 copii, doi băieți și două fete, din care numai 3 sunt ai lui. Este vorba de un călărășean, Marius Agavriloaie, care locuiește la blocul J22, la parter, într-o cameră de cămin de nefamiliști, fără apă și curent electric. Nu a mai plătit chiria, în valoare de 27,8 lei lunar, din 2010.

La J22, ca după vandali

Se plânge că mama copiilor și-a luat catrafusele și a fugit în lume. Ni se spune că aceasta este la Constanța, unde se prostituează. În cursul zilei de miercuri, 28 ianuarie, deși am insistat, nu ne-a răspuns nimeni la ușă. Vecinii ne fac atenți: Sunt toți la București, la televiziune. Agavriloaie și-a luat copiii și a poposit cu ei în studiourile Antenei 1. Unul dintre ei are încadrare în grad de handicap și primește, lunar, suma de 700 de lei. Ceilalți 3 beneficiază de alocație de stat pentru copii, câte 42 de lei de fiecare. Venitul total al acestei familii, luat de la stat, este de 826 de lei. De la Primăria Călărași ni se spune că toți cei 4 copii ar putea beneficia de mese calde, aduse acasă în fiecare zi, prin Cantina de ajutor social, pentru suma de 250 de lei lunar. Agavriloaie are acești bani, însă niciodată nu a făcut astfel de demersuri astfel încât cei 4 copii să nu sufere de foame. Spune că este constructor de meserie, însă camera în care locuiește nu a mai văzut o bidinea de var încă de când cei 5 s-au mutat acolo. Geamul este din PVC. Fereastra este acoperită cu draperii. Holul blocului e insalubru. Țevile rețelei de canalizare trec pe lângă perete.

Taxe către Enel, la încheierea contractului

Tot blocul a avut curent electric, însă transformatorul a fost distrus. Cei de-aici se plâng că firma care a montat actuala rețea le cere suma de 520 de lei, pentru fiecare cameră, pentru a face racordurile la electricitate. Viceprimarul Marius Dulce ne spune că bramșamentele, de la punctul de transformare la fiecare cameră în parte, au fost plătite de primărie, prin Serviciul Public Centrale Termice și Administrare Fond Locativ. De aici, ni se confirmă: Le-am pus înclusiv prize și aplice, pentru fiecare cameră, ne spune directorul Gheorghe Ciocârlan. Cei de la Enel, însă, percep o taxă pentru avizul de branșare și la încheierea contractului, la care se adaugă o sumă pentru prima factură care conține un consum estimat al energiei electrice. Taxa aceasta se plătește individual, pentru fiecare cameră. Soluția de branșare individuală a camerelor a fost luată după ce s-a constat că plata energiei electrice, la gramadă, nu era o soluție. Erau camere unde chiriașii nu-și plăteau consumul la energie electrică și se branșau de la chiriașii altor camere. Aceștia percepeau sume de bani, pentru astfel de servicii.

Forme de executare silită

3.545 de lei are de plată, drept chirie, Agavriloaie. Are forme de executare silită și de evacuare din camera respectivă. “Nu am luat această măsură fiindcă știm că nu are unde să se ducă”. În schimb, mama copiilor este catalogată drept prostituată. Este cunoscută și în zona 2 Moldoveni, în Călărași, drept o femeie care întreține relații sexuale pe bani. În plus, suntem informați, inclusiv în toamna anului trecut, în blocul J22, a avut loc o igienizare generală, însemnând deratizare și văruirea scării și a holurilor. “În numai două ore, totul arăta de parcă nici nu dădusem cu var”.

Ora de telenovele

3În satul Coslogeni, chiar în spatele bisericii, o familie stă într-o odaie. Femeia are 7 copii, unii deja plecați prin lume. Mai are câțiva agătați de fuste. Camera are un singur bec și ăla chior. Pe jos, e deja mocirlă, mai ales ca afară a început să plouă. E doar pământ, iar toți ce-i de-aici nu folosesc papuci, așa că au tălpile pline de noroi. Toți se înghesuie într-o cămăruță de 6 metri pătrați, unde e un pat pe care s-au cocoțați stăpânul casei, trecut de 50 de ani, femeia și vreo 2-3 puradici. Se uită toți la un televizor, e ora de telenovele, te chero, Carmelita. Stăpânul, care se prezintă drept Barbu, ne spune că trăiește “cu ajutorul lui Dumnezeu”. Asta nu înseamnă că preotul, de la biserica învecinată cu aria lor, le deschide ușa. Miroase greu, iar primarul din Dichiseni, Iulian Radu, se miră că am avut curajul să pătrundem în locuința acestora. I-a ajutat cum a putut. Prima dată le-a făcut acte de identitate. Are și câțiva copii dați la școală, dar tot pentru că primarul le-a făcut certificate de naștere. Barbu, stăpânul, lucrează cu ziua. A fost tractorist, dar spune că nu-l mai angajează nimeni, că e trecut de 50 de ani. Îi place să bea și, când se îmbată, face urât. Copiii și femeia dorm în cămăruță, el sforâie într-o clădire alăturată unde, spune el, sunt camerele cele bune.

Singurele venituri: alocațiile copiilor

Veniturile sunt reprezentate de alocația copiilor minori, adică suma de 200 de lei, lunar. În rest, banii mai vin din ce muncește, cu ziua, prin sat, Barbu cel bătrân. Doar că ce câștigă ziua se duce, seara, pe băutură. Stăpâna casei, Georgeta, nu știe cum reușește să se descurce cu 200 de lei pe lună. Azi, spune că va găti ciorbă. Ciorbă simplă, de cartofi. Sunt mulțumiți cu ce au. Ceva de genul “așa și-așa”. Iulian Radu, primarul, nu ridică din umeri, dar afirmă că nu are ce face, cam așa sunt 10 la sută din familiile de la sate, trăiesc într-o sărăcie cruntă. S-a dus pe la ei cu niște pachete, de sărbători. A avut 80 de pungi cu dulciuri, atât a putut să facă. Plus niște îmbrăcăminte. Bunurile au venit de la firma Tenaris. Situația familiei Barbu este cunoscută la Primăria Dichiseni: Trimiteau copiii la școală și ei, în loc să se ducă la cursuri, stăteau pe câmp până se făcea ora să se întoarcă acasă.

Bani de la Becali

2Mama Maria, din Roseți, cum a fost alintată de presa centrală, s-a așezat bine. Chiar de Anul Nou, casa i-a ars într-un incendiu, spune ea, pornit de la o candelă lăsată aprinsă. Are 75 de ani și încă se ține pe picioare. Ne primește în casa cumpărată cu banii obținuți din donații. E curată, are parchet pe jos, fiecare lucru e la locul lui. E și cald înăuntru. O importantă sumă de bani i-a fost dată de Gigi Becali, nu știe câți, dar casa a costat 14.000 de euro. Are 3 odăi mari, două holuri, plus o bucătărie. Zice că are doi copii, unul la oraș și un altul dat dispărut de mai bine de 10 ani. La București, însă, la televiziune, a spus că are 4 copii și că nu se îngrijesc de ea. A primit inclusiv icoane, cu care și-a împodobit pereții. Îl are și pe Sfântul Ardealului, Arsenie Boca, un tablou primit de la o mânăstire din Vrancea. Camerele sunt mobilate. Are și bani în conturi. Satul o știe drept Dramba. A primit și ajutoare de la Uniunea Europeană. Ne arată în bucătărie cutii pline cu produse alimentare. Mălai, făină, mazăre conservată, roșii în bulion, ulei. Are și pensie de 350 de lei. Casa e extrem de curată, semn că mama Maria, cunoscută drept Dramba, e o femeie extrem de harnică. Vecinii spun, însă, că e păcat că a fost ajutată o femeie în vârstă, în loc să fie ajutată o familie cu mulți copii.

Sărăcie, neștiință, lene

În fapt, în România, acum,cel mai simplu e să faci copii. Familiile cu situație materială precară torn copii pe bandă rulantă. Băutura ieftină și sexul sunt singurele plăceri ale românului lovit de sărăcie, de neștiință și de lene. E ciudat, însă, că factorii administrativi sunt cei care se implică în gestionarea acestor cazuri, câtă vreme preoții bisericilor ortodoxe se fac că nu le văd.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp