BREAKING NEWSDOSARE

După 8 luni de arest preventiv, gruparea Moise a fost pusă în libertate

Print Friendly, PDF & Email

Prin sentință definitivă, emisă de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, în cursul zilei de joi, 23 martie, au fost admise contestațiile formulate de inculpaţii Moise Marian, Moise Mioara, Moise Liliana, Zamfir Andreea Aurelia, Marin George, Iliuţă Dumitru Florin şi Sabo Nicolae împotriva încheierii din 04.03.2016 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală.

Decizie definitivă

Curtea de Apel București constatase, la data de 4 martie 2016, legalitatea și temeinicia arestării preventive a acestora, menținându-le starea de arest, soluție care a fost contestată. Gruparea Moise a fost săltată în cursul zilei de 9 iulie 2015, după ce procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au descins pe raza comunei Vâlcelele, județul Călărași, suspectând faptul că Marian Moise este capul unei rețele infracționale organizate. În comunicatul emis de DIICOT, se afirmă că din anul 2006 și până în prezent, a fost constituit un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune (persoanele vătămate fiind instituții bancare), evaziune, folosirea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice, obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și transmiterea fictivă a părților sociale și spălare de bani. Întreaga activitate infracțională se desfășura în cadrul unei ferme agricole aparținând liderului grupării, Marian Moise.

Prejudiciu

Procurorii au estimat un prejudiciu uriaș în această speță, de 24 milioane de euro. În perioada 2006 – 2015, membrii grupului, format din 11 persoane, au obținut credite de la mai multe bănci în numele mai multor societăți comerciale, iar sumele de bani astfel obținute au fost folosite în alte scopuri decât cele declarate și aprobate de către bănci. Pe parcursul derulării activității infracționale, membrii grupării au înființat societăți comerciale prin persoane interpuse, fără posibilități materiale, şi care, în schimbul unor sume modice de bani, înfiinţau sau preluau societăţi comerciale. Totodată, în cursul cercetărilor s-a stabilit că membrii grupării au înființat mai multe societăți comerciale în scopul organizării unor circuite financiare fictive de natură să asigure sustragerea societăţilor comerciale de la achitarea TVA aferentă operațiuni comerciale înregistrate. Ulterior, societățile comerciale erau declarate în stare de insolvență, fiind vândute unor persoane interpuse, fără posibilități materiale, care, în schimbul unor sume de bani preluau respectivele societăți.

Denunțuri

Marian Moise este un fost apropiat al deputatului PNL Vasile Iliuță. Între cei doi există relații de rudenie. În ultima perioadă, raporturile dintre cei doi erau de dușmănie. Există indicii că Marian Moise a făcut mai multe denunțuri care-l vizează pe deputatul PNL Vasile Iliuță. Grupul lui Marian Moise era structurat astfel: Moise Mioara – soție; Moise Liliana – soră, administrator și unic asociat la firma Agri Cat Prest Serv SRL Vâlcelele; Zamfir Andreea Aurelia; Marin George, zis și Calu, boschetar din Vâlcelele; Iliuță Dumitru Florin – nepotul lui Marian Moise și al deputatului Vasile Iliuță; Sabo Nicolae; Pascu Mihail, zis Meluș, membru UNPR, candidat USL pentru Primăria comunei Vâlcelele, la alegerile din anul 2012, consilier local; Moise Dumitru Cătălin – fiu; Cojocaru Cristian – cumnat al deputatului Vasile Iliuță; Moise Dorin Valentin – fiu. La acest moment, dosarul se află trimis spre soluționare la Curtea de Apel București, în cauză figurând ca inculpat și executorul judecătoresc Șerban Victor. Toți sunt acuzați de infracțiuni de corupție.

Persoanele implicate

La acest moment, după 8 luni petrecute în stare de arest preventiv, gruparea Moise a fost pusă în libertate, sub control judiciar. Instanța a dispus ca Moise Marian, Moise Mioara, Moise Liliana, Zamfir Andreea Aurelia, Marin George, Iliuţă Dumitru Florin şi Sabo Nicolae să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, între ei sau cu restul inculpaţilor din dosar, respectiv Moise Dumitru Cătălin, Pascu Mihail, Cojocaru Cristian, Moise Dorin Valentin, Florea Victorița, Enescu Vasilica, Şerban Victor, Martac Aurel şi Andronache Florică, cu următoarele excepții: inculpatul Moise Marian are posibilitatea de a comunica cu inculpata Moise Liliana, având în vedere relaţia dintre aceştia şi împrejurarea că locuiesc la acelaşi domiciliu; inculpata Moise Liliana are posibilitatea de a comunica cu inculpatul Moise Marian, având în vedere relaţia dintre aceştia şi împrejurarea că locuiesc la acelaşi domiciliu. În dosar, drept martori, figurează următorii: Stroe Cătălin Cornel, Sumurducan Ioan, Costin Cristian-Claudiu, Nicola Claudiu, Mușat Virgil, Constantin Vasile, Ion Valerică, Stanciu Daniel, Tudose Georgică, Deșliu Sorin Antonio, Miron Victor, Stănescu Ionel, Manea Ștefan, Chirilă Emil Alexandru, Chivulescu Niculina, Dorobanțu (fostă Ghinea) Daniela, Gheorghe Iulian Mircea, Gaidamut George-Rareș, Ghiță Gina, Iancu Alexandru, Ion Elena, Iordache George Gabriel, Laza Tiberiu Lauren?iu, Necula Cristi-Marian, Pascu Violeta, Tălpan Bogdan Alexandru, Ungureanu Ciprian, Filip Vasile-Valentin, Măcău Rodica, Brînzoi Iulian, Tomescu Rodica.

Arată mai mult

Articole similare

1 Comentariu

  1. Domnule Badea va rog sa revizuiti articolul dumneavoastra si mai exact unde afirmati si il numiti pe George Marin un boschetar!!! Daca nu se vede o schimbare in articolul se va inainta o plangere pentru calomnie si discriminare la adresa dumneavoastra! Nu este normal sa faceti aceste afirmari la adresa cuiva indiferent de statut social sau etnie sau orice!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp