Acasă | DOSARE | A.N.I.: Primarul comunei Unirea, Anghel Olteanu, a fost dat pe mâna procurorilor

A.N.I.: Primarul comunei Unirea, Anghel Olteanu, a fost dat pe mâna procurorilor

image_pdfimage_print

Conform unei adrese remise publicației noastre de către George Iacob, prefectul județului, instituția pe care o reprezintă nu poate lua nici o măsură legală în cazul primarului comunei Unirea, Anghel Olteanu.

Conflict de interese
Primarul comunei Unirea a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului, pentru perioada 2008 – 2012, a exercitat calitatea de preşedinte în comisia de concurs pentru ocuparea postului vacant de director în cadrul Căminului de Bătrâni „Sfânta Maria”, în urma căruia soţia acestuia a obținut calificativul maxim În urma acestei situații, din calitatea obținută, soția primarului din Unirea a obţinut venituri în cuantum de 21.432 lei. În același timp, aceasta ocupa și postul de directoare în cadrul unei grădinițe de pe raza municipiului Călărași. Tot din calitatea de reprezentant al Primăriei Comunei Unirea, Anghel Olteanu a încheiat două contracte între Primăria Unirea şi S.C. Runde Sall S.R.L. (societate în cadrul căreia fiul acestuia deţine calitatea de asociat unic), pentru care, în perioada 05 decembrie 2008 – 15 aprilie 2009, Primăria Unirea a efectuat plăţi în beneficiul societăţii, în sumă de 24.605 lei.
Funcționari penali
Agenția Națională de Integritate ne comunică faptul că raportul de evaluare, cu numărul 30706/G/II/09.07.2013, în cazul primarului Anghel Olteanu, a rămas definitiv, prin necontestare. ANI a înaintat raportul de evaluare Instituției Prefectului județului Călărași prin adresa nr. 16977/G/II/15042014, “pentru a fi dispuse sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare”. Pentru fapte similare, alți primari au fost condamnați penal. În cazul lui Anghel olteanu, Instituția Prefectului județului Călărași ne comunică faptul că Agenția Națională de Integritate a înaintat raportul de evaluare la o dată la care expirase termenul reglementat de Legea nr. 176/2010. În mod normal, Anghel Olteanu urma să nu mai aibă dreptul să ocupe o funcție aleasă pe o perioadă de 3 ani. Legea prevede că sanctiunea poate fi aplicata in termen de cel mult 6 luni de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare. În mod cert, funcționarii din cadrul Agenției Naționale de Integritate se fac vinovați de neglijență în serviciu, eventual de alte fapte penale mai grave, câtă vreme au întârziat nejustificat de mult cu remiterea raportului de evaluare, către Instituția Prefectului județului Călărași, pentru dispunerea sancțiunilor prevăzute de lege.
De la 6 luni la 3 ani
În schimb, la data de 15.01.2015, Agenția Națională de Integritate, tot în cazul primarului comunei Unirea, județul Călărași, constată existența stării de incompatibilitate întrucât Anghel Olteanu, simultan cu funcția de primar, a deținut și funcția de administrator al unei societăți comerciale. Agenția Națională de Integritate a constatat și posibila săvârșire a infracțiunii de înșelăciune, întrucât acesta a continuat să exercite funcția de administrator și după revocarea din funcție (în temeiul unei procuri de mandat), inducând, astfel, în eroare orice persoană care putea să constate situația de incompatibilitate în care se afla. Astfel, Anghel Olteanu a încălcat atât dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar (…) este incompatibilă cu (…) funcţia de administrator”, cât și dispoziţiile art. 244, alin. (1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, potrivit cărora “Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”. Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Anghel Olteanu a infracțiunii de înșelăciune, prevăzută de art. 244, alin. (1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal

Ultimă oră:

Dezvăluiri: Deviațiile presei călărășene sau numitorul comun dintre fomiști și urechiști

De la pușcărie, la gazetărie După ce a stat la pușcărie, s-a făcut ziarist, încheind …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A.N.I.: Primarul comunei Unirea, Anghel Olteanu, a fost dat pe mâna procurorilor

de Marin BADEA