NEWS ALERT

Executor acuzat de infracțiuni de corupție: Gruparea Moise, din Vâlcelele, a fost trimisă în judecată

Print Friendly, PDF & Email

Pe rolul Curții de Apel București, ca instanță de fond, s-a înregistrat dosarul nr. 8051/2/2015, cu data de 22.12.2015, cu 7 inculpați judecați în stare de arest preventiv, măsură dispusă încă din data de 28.12.2015.

Gruparea

În dosar, figurează ca arestați: Moise Marian, Moise Mioara, Moise Liliana, Zamfir Andreea Aurelia, Marin George, Iliuță Dumitru Florin, Sabo Nicolae. Aceștia sunt judecați, tot în calitate de inculpați, pentru infracțiuni de corupție, alături de Pascu Mihail, Moise Dumitru Cătălin, Cojocaru Cristian, Moise Dorin Valentin, Șerban Victor, Florea Victorița, Enescu Vasilica, Martac Aurel, Andronache Florică. Tot ca inculpate figurează și firmele: SC Deny Agro SRL, SC Agri Cat Prest Serv SRL, SC Omnilact SRL, SC Jane Fertilizer Trading House SRL. Procurorii DIICOT – Biroul teritorial Călărași, au deschins la ferma lui Marian Moise, situată pe raza comunei Vâlcelele, în data de 9 iulie 2015. A fost suspectat că este capul unei grupări infracționale organizate. În aceeași cauză, s-au derulat percheziții și în comuna Dragomirești, județul Vaslui.

Modelul

Într-un comunicat remis presei, s-a afirmat că în cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2006 – 2015, membrii grupului, format din 11 persoane, au obținut credite de la mai multe bănci în numele mai multor societăți comerciale, iar sumele de bani astfel obținute au fost folosite în alte scopuri decât cele declarate și aprobate de către bănci. Pe parcursul derulării activității infracționale, membrii grupării au înființat societăți comerciale prin persoane interpuse, fără posibilități materiale, şi care, în schimbul unor sume modice de bani, înfiinţau sau preluau societăţi comerciale. Totodată, în cursul cercetărilor s-a stabilit că membrii grupării au înființat mai multe societăți comerciale în scopul organizării unor circuite financiare fictive de natură să asigure sustragerea societăţilor comerciale de la achitarea TVA aferentă operațiuni comerciale înregistrate. Ulterior, societățile comerciale erau declarate în stare de insolvență, fiind vândute unor persoane interpuse, fără posibilități materiale, care, în schimbul unor sume de bani preluau respectivele societăți, fără a intra însă în posesia documentelor contabile.

Schema

Marian Moise este un fost apropiat al deputatului PNL Vasile Iliuță. Între cei doi există relații de rudenie. În ultima perioadă, raporturile dintre cei doi erau de dușmănie. Grupul lui Marian Moise era structurat astfel: Moise Mioara – soție; Moise Liliana – soră, administrator și unic asociat la firma Agri Cat Prest Serv SRL Vâlcelele; Zamfir Andreea Aurelia; Marin George, zis și Calu, boschetar din Vâlcelele; Iliuță Dumitru Florin – nepotul lui Marian Moise și al deputatului Vasile Iliuță; Sabo Nicolae; Pascu Mihail, zis Meluș, membru UNPR, candidat USL pentru Primăria comunei Vâlcelele, alegerile din anul 2012, consilier local; Moise Dumitru Cătălin – fiu; Cojocaru Cristian – cumnat al deputatului Vasile Iliuță; Moise Dorin Valentin – fiu. Firma SC Deny Agro SRL figurează cu Moise Mioara drept asociat unic și cu următorii administratori: Moise Marian, Moise Mioara, Moise Liliana, cu ultimul administrator Zamfir Andreea Aurelia; SC Omnilact SRL: asociați – Moise Marian, Manea Ștefan; administrator – Moise Marian; SC Jane Fertilizer Trading House SRL Vâlcelele: asociat unic și administrator – Năstrut Ioana. Moise marian și Sabo Nicolae au fost asociați pe firma SC Movamia SRL Vâlcelele, cu Sabo Nicolae declarat ultimul administrator. Tot din cadrul acestei grupări mai fac parte firmele: SC Eco Pitt Construct SRL Vâlcelele, cu Manea Ștefan și Moise Marian drept asociați și cu Moise Mioara ca administrator; SC Duca Cereals Trading SRL Vâlcelele, cu Moise Dumitru Cătălin drept asociat unic și administrator.

Competența

moise 2În ultima perioadă, gruparea Moise, din Vâlcelele, a reprezentat într-un mod extrem de acerb Partidul Social Democrat. PSD, prin Organizația județeană Călărași, are numeroase postări publice cu acțiuni politice în care este implicată gruparea infracțională din Vâlcelele. În plus, la acest moment, nu Tribunalul Călărași este instanța competentă să judece acest caz extrem de complex de infracțiuni de corupție, ci Curtea de Apel București, ca instanță de fond, cu posibilitate de atacare a soluției la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cazul poate fi preluat de Curtea de Apel București, ca instanță de fiond, numai în cazurile prevăzute de lege, în speță judecarea infracțiunilor contra securității naționale, genocid, infracțiuni de război sau când în cauză, conform art. 38, lit. d) din NCCP, se judecă infracţiunile săvârşite de avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, de controlorii financiari ai Curţii de Conturi, precum şi auditori publici externi. În cauză, după cum vedeți, figurează ca inculpat și Șerban Victor, cunoscutul executor judecătoresc din Călărași. Astfel se explică declinarea competenței de către DIICOT – Biroul Teritorial Călărași către DIICOT – structura centrală și de la Tribunalul Călărași către Curtea de Apel București. Executorul judecătoresc Șerban Victor nu a putut fi contactat pentru a-și exprima un punct de vedere. Din datele noastre, Șerban Victor a fost exclus din profesia de executor judecătoresc, dar din alte motive. Acesta a fost prins conducând sub influența băuturilor alcoolice, cauza fiind judecată de Curtea de Apel bucurești, nr. dosar 4654/2/2014, fiind condamnat, la data de 27.102014, la 8 luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 2 ani și 8 luni, soluție care nu a fost atacată cu apel.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp