EVENIMENT

Actualizat: Tragedie fără margini, la Cuza Vodă: Trei bărbați au murit după ce au coborât într-o fântână dezafectată, pentru a recupera un baros / Video needitat

Print Friendly, PDF & Email

Tragedie fără margini petrecută în ziua de 22 august, în satul Cuza Vodă, județul Călărași. Trei persoane și-au pierdut viața, după ce au coborât într-un puț, aflat la marginea unei gospodării.

Primul bărbat a fost scos din puț după o oră

Este vorba de trei bărbați, de 42, 57 și 28 de ani. S-a sunat la numărul unic de urgență 112 în jurul orei 15:45. Primul bărbat scos din fântâna dezafectată a fost cel mai în vârstă, cel de 57 de ani. A fost scos în jurul orei 17:00. Nu prezenta semne vitale. La 25 de minute de la efectuarea manevrelor de resuscitare, acesta nu-și revenise. Al doilea bărbat a fost scos în jurul orei 17.15, tot fără semne vitale. Cel de-al treilea bărbat, cel în vârstă de 28 de ani, și el fără semne vitale, a fost scos la ora 17:30. Tragedia a avut loc într-o gospodărie aflată în centrul satului Cuza Vodă, pe strada Bisericii. Cei trei meștereau prin curte, conform primelor surse. Unul dintre ei a scăpat un baros în fântâna dezafectată. A coborât pentru a-l recupera. I s-a făcut rău, cel mai probabil din lipsa oxigenului. A coborât și al doilea bărbat pentru a-l salva pe primul. La fel s-a întâmplat și cu acesta. Istoria s-a repetat și cu cel de-al treilea bărbat. Un vecin este cel care a sunat la 112. Toți cei trei bărbați au fost declarați decedați, încetându-se manevrele de resuscitare în jurul orei 18:00. S-a deschis dosar penal de moarte suspectă.

Un întreg sat aflat în șoc

La fața locului a ajuns, de urgență, inclusiv prefectul județului Călărași, George Iacob. În schimb, primarul comunei Cuza Vodă, Marius Cojocaru, nu se vedea nicăieri. Nu se afla la domiciliul din satul vecin, Ceacu, sat component al comunei Cuza Codă.  Marius Cojocaru a răspuns apelului telefonic al femeii de serviciu de la Primăria Cuza Vodă, aceasta precizându-i că este căutat de presă. Cojocaru a afirmat că nu de află la locul tragediei, pentru că se află într-o ședință. Din datele noastre, primarul Cojocaru vine, la serviciu, după ora 9:30, în fiecare zi. Prefectul județului, George Iacob, ne-a declarat, ulterior, că nu a convocat nici un fel de ședință, legată de tragedia care a cuprins comuna Cuza Vodă. Nu l-a sunat pe primarul Marius Cojocaru. Totodată, ne-a spus că nu are habar unde s-ar putea afla acesta în condițiile în care toată localitatea se afla într-o vădită stare de șoc, după tragediile care au lovit-o, în după-amiaza zilei de 22 august, prin moartea celor trei săteni.

Au vrut să schimbe placa de la fântâna dezafectată

Bărbatul cel mai în vârstă, cel de 57 de ani, a fost scos primul, din fântână. Ni se explică faptul că acesta a chemat niște vecini, ca să-l ajute la treburile gospodărești. Bărbatul se numește Sandu Ion, zis și Mutu. Soția acestuia, Ionica, a asistat la toate manevrele de resuscitare, înțelegând, într-un final, că nu se mai poate face nimic, Jalea a cuprins toată curtea. Cei trei au spart, cu un baros, o placă de beton, care acoperea un puț dezafectat, aflat între răzoare. Urmau să înlăture vechea placă de beton, pentru a turna o alta. Cei trei au lucrat și la amenajarea gardului.  Puțul era secat. Doar jumătate din placa de beton era îndepărtată. A stat acoperit mai bine de 10 ani.  Pe fund, era mâl. La un moment dat, unul dintre cei trei bărbați a scăpat barosul în fântână. Bărbatul în vârstă de 42 de ani, vecin cu Sandu Ion, era cunoscut în sat drept Vivi al lui Zmeu, Viorel, pe numele mic. Avea un garaj, unde repara autoturisme. În urma acestei tragedii, un băiețel, în vârstă de 7 ani, a rămas orfan de tată. Cel care a coborât după nenorocitul de baros este tânărul de 28 de ani. Este cunoscut, în sat, drept al lui Malaoază, Nica, după numele de tată, fiul Dorinei. “Era cavaler, maică.”

Fântâna dintre răzoare

Fântâna aparținea celei pe care sătenii o numesc tanti Aurica, decedată între timp, soacra lui Sandu Ion. Cei trei au reparat gardul din urmă cu două luni. Urmăreau să schimbe și placa de beton de la fântâna dintre răzoare. Nu avea apă, ci doar mâl stătut, câtă vreme puțul a stat acoperit mai bine de 8-10 ani. După tânărul de 28 de ani, a coborât Sandu Ion, proprietarul gospodăriei, bărbatul în vârstă de 57 de ani. În urma acestora a coborât și Vivi, vecinul lui nea Sandu. Pentru recuperarea barosului, au folosit o scară, lungă de circa 5-6 metri, de care au atașat o frânghie, cât să ajungă până la fundul puțului. Așa au coborât, rând pe rând, nea Sandu pentru a-l salva pe tânărul de 28 de ani, Ion al lui Malaoază, apoi Vivi, pentru a-i salva pe cei doi.

Intoxicație cu monoxid de carbon

De la Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, parchet competent în instrumentarea dosarului de moarte suspectă, prin Cornelia Manea, procuror criminalist și purtătorul de cuvânt al instituției, ni s-a precizat că în cazul celor trei bărbați morți, în după-amiaza zilei de 22 august, pe raza comunei Cuza Vodă, concluziile preliminare ale medicului legist sunt că aceștia s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Mai trebuie precizat că în acest caz fără precedent, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Barbu Știrbei au fost ajutați, consistent, de angajați ai primăriei locale, dirijați de viceprimarul Viorel Buzoianu, prezent la fața locului încă de la momentul la care s-a apelat la numărul unic de urgență 112.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp