EXCLUSIV

Dezvăluiri: Val de adrenalină pentru o afacere imobiliară de zeci de milioane de euro

image_pdfimage_print

Dumitru Ariciu, consilier local municipal, la Călărași, din partea Partidului Social Democrat, recunoaște că are o relație de prietenie cu actualul primar Daniel Ștefan Drăgulin. Afirmă că acesta știa că dezvoltă un ansamblu imobiliar, în București.

S-a vehiculat că este o operațiune de spălare de bani

“Ce faci, măi Mitică? Am auzit că dezvolți, la București, faci un complex de apartamente.” De un an a intrat Dumitru Ariciu pe piața imobiliară, din București. Construiește un ansamblu rezidențial, format din 500 de apartamente, pe o structură de tip S + P + 5. Ansamblul este situat în spatele fostei fabrici Policolor, pe strada Poștașului, într-un spațiu oarecum greu accesibil. În zonă, prețul terenului, pe metru pătrat, ne spun reprezentanții agenției imobiliare care intermediază vânzarea respectivelor apartamente, este de minim 300 de euro. Agenția se află pe bulevardul Theodor Pallady, la numărul 35. Costul unui teren cu o suprafață de 10.000 de metri pătrați, necesar ridicării unui astfel de ansamblu de locuințe, se ridică la o valoare de minim 3 milioane de euro. Dumitru Ariciu spune că este o afacere de familie și că primarul municipiului Călărași nu are nici un fel de implicare în dezvoltarea acesteia, cu atât mai puțin o implicare financiară. S-a vehiculat faptul că primaru Drăgulin ar spăla banii, proveniți din șpăgi, prin intermediul afacerii rulate, la București, de consilierul PSD Dumitru Ariciu. Ariciu afirmă că știe de respectivele zvonuri. “Am auzit tot felul de zvonuri, că e asociat cu mine, că a cumpărat…”

Confuzie bine întreținută, cu un alt dezvoltator, cu același nume

“E o afacere de familie și nu permit nimănui să intre cu picioarele în ea.” Ariciu spune că există, într-adevăr, un investitor imobiliar, în zona de est din București, care se numește Dan Drăgulin, dar că este o simplă coincidență de nume. Același lucru îl afirmă și primarul municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin. Investitorul imobiliar Dan Drăgulin este un bucureștean care a dezvoltat afaceri imobiliare în zona Popești-Leordeni. La acest moment, și acesta construiește un ansamblu rezidențial, dezvoltat pe o suprafață de 15 hectare, tot pe terenul fostei platforme industriale Policolor. Dumitru Ariciu dezvoltă afacerea imobiliară prin intermediul firmei High Class Residence. Aceeași denumire o are și ansamblul de locuințe din strada Poștașului, sector 3, București. Firma este administrată de băiatul lui Dumitru Ariciu, Denisse Andreeas Ariciu și îi are drept asociați de acesta și pe Iulica Ariciu, soția consilierul PSD. Trebuie precizat faptul că Dumitru Ariciu, până să fie desemnat drept consilier municipal, din partea Partidului Social Democrat, la alegerile din 2016, a cochetat cu mai multe partide, printre care Partidul România Mare și Partidul Poporului Dan Diaconescu.

Dezvoltatorii își dublează investiția inițială

Administratorul firmei High Class Residence, Denisse Andreeas Ariciu, conform unei înregistrări făcute de reporterii unui post național de televiziune, spune că primarul municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin, l-a ajutat foarte mult pe Dumitru Ariciu. Acesta nu a știut să spună în ce anume a constat acest ajutor. A negat că între ei ar fi o relație de ordin financiar. “Legat de primarul Drăgulin și legat de prietenul meu Dan Drăgulin, nu am avut nici un pic de ajutor, nici financiar, nici ca sfat, nici ca absolut nimica”. Dar spune că a avut loc o discuție între ei, legată de această afacere. Pe șantierul derulat pe strada Poștașului, unde se construiește ansamblul rezidențial High Class Residence, lucrurile sunt văzute, însă, din alt unghi. Reprezentantul agenției imobiliare care intermediază vânzarea locuințelor, pentru întreaga zonă Theodor Pallady, ne spune că metrul pătrat de locuință, predată la cheie, este de 1.000 de euro, exceptând mansarda și demisolul. Pe piața construcțiilor, metrul pătrat se situează între 460 și 480 de euro. Dezvoltatorii, de regulă, își dublează banii din investiția inițială. Agentul imobiliar spune că există posibilitatea negocierii prețului unui apartament în cazul în care cumpărătorul este trimis de primarul municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin. “Întâi să vă hotărâți și apoi trecem la negociere.”

“Sută la sută știe combinația”

Agentul imobiliar nu neagă că există o combinație între primarul municipiului Călărași și dezvoltatorul imobiliar Dumitru Ariciu, consilier local municipal, din partea Partidului Social Democrat. Același lucru lasă să se înțeleagă și șeful de șantier, provenit tot din Călărași. Se prezintă drept Alex și afirmă că este inginer. Infirmă că Daniel Ștefan Drăgulin ar fi trimis forță de muncă, pe șantier, provenind din Călărași. Muncitorii sunt din Cehia. “E treaba lor (a lui Ariciu și a lui Daniel Ștefan Drăgulin – n.n.). Vorbiți direct cu domnul Ariciu… Vorbiți asta între patru ochi (cu Ariciu – n.n.)”. Inginerul continuă: “Duceți-vă la High Class Cafe. Știți unde e, nu? La Piața Alba Iulia. Întrebați de Denisse Ariciu. Chiar dacă nu e domnul Ariciu, Denisse se ocupă de restul. Sută la sută știe combinația. Trebuie să vă duceți să vorbiți între patru ochi.” Combinația se referea la o eventuală spălare a unor bani proveniți din șpagă. Dumitru Ariciu exact la această întrebare a devenit extrem de irascibil, întrebare referitoare la sursa de finanțare a proiectului imobiliar, câtă vreme un astfel de ansamblu rezidențial, cu teren și 500 de apartamente construite, are un preț cuprins între 15 și 20 de milioane de euro.

Dumitru Ariciu recunoaște că nu are bani

“E problema mea, banii sunt banii familiei, restul sunt credite bancare, dacă te interesează… Nu îmi dau seama de ce vă interesează lucrurile astea… Cred că această întrebare nu-și avea rostul…” Dumitru Ariciu, însă, vine cu alte afirmații, câtă vreme îi precizăm că din actele publice rezultă că familia acestuia nu deține astfel de sume încât să poată achiziționa măcar terenul necesar construirii ansamblului rezidențial respectiv. “Păi nu, eu nu am nici un fel de bani, societatea are bani”. Familia Ariciu figurează ca asociați / administratori în următoarele firme: High Class Residence SRL, Julia & Company Trading SRL, High Class Cleaning SRL și High Class Coffee & Longe SRL. High Class Cleaning SRL, specializată în activități de curățenie la domiciliu, între perioada de la înființare, 2012, și până la ultimul bilanț contabil, 2017, are pierderi fiscale raportate de 729.720 lei. Pe anul fiscal 2016, a raportat o cifră de afaceri de 32.537 lei, în vreme ce, pentru anul 2017, cifra de afaceri a fost de 0 (zero) lei. Pe ultimii 7 ani fiscali, Julia & Company Trading SRL a avut un profit total de 152.315 lei (aproximativ 30.000 de euro). High Class Coffee & Longe SRL este înființată în anul 2015, iar valoarea profitului raportat, pe cei 3 ani fiscali, este de 840.207 lei (aproximativ 180.000 de euro). High Class Residence SRL, în cei doi ani de funcționare, conform datelor raportate la fisc, are 0 (zero) cifră de afaceri, înregistrând datorii de 10.886.149 lei (aproximativ 2,365 milioane euro).

Primarul Daniel Ștefan Drăgulin neagă

În schimb, Dumitru Ariciu declară drept venituri, pentru 2017 și 2018, suma de 12.600 lei, însemnând o medie salarială, provenită de la Julia & Company Trading SRL, de 1.050 lei net. Aceleași venituri salariale sunt declarate și de soția acestuia, Iulica Ariciu. În 2016, cei doi au reușit să vândă un imobil, situat în municipiul Călărași, strada Independenței, nr 108, pentru suma declarată de 220.000 euro. Vânzarea s-a făcut către un avocat călărășean. Ariciu a negat că între el și primarul municipiului Călărași există relații de afaceri însemnând folosirea de bani, cu proveniență dubioasă, dați de primarul Daniel Ștefan Drăgulin. Și edilul municipiului Călărași a negat, vehement, acest aspect. În mod cu totul surprinzător, însă, acesta era la curent cu activitățile jurnalistice derulate de redacția noastră, pe această temă. Sunt indicii că a făcut demersuri pentru identificarea reporterilor care s-au prezentat drept cumpărători, în discuția purtată cu fiul consilierului PSD Dumitru Ariciu, Denisse Andreeas Ariciu. Documentarea în cauză a stârnit un val de adrenalină în interiorul Primăriei municipiului Călărași, dar și în rândul unor reprezentanți ai Partidului Social Democrat, care cochetează îndeaproape cu așa-numita aripă pesedistă din cadrul Organizației Județene a Partidului Național Liberal.

Daniel Ștefan Drăgulin reacționează

Într-un punct de vedere, intitulat “Dreptul la replică”, Daniel Ștefan Drăgulin, primarul municipiului Călărași, a dorit să mai facă și alte precizări, afirmând, printre altele, că din calitatea pe care o are respectă fără excepție regimul incompatibilităților și interdicțiilor referitoare la aleșii locali. “Nu desfășor activități comerciale în mod direct sau prin interpuși, nu am relații curente/stabile de ordin financiar/comercial cu o societate comercială sau cu un comerciant persoană fizică. Prin urmare, nu am cunoștință despre activitățile comerciale ale consilierului local Dumitru Ariciu, ale familiei acestuia, nu sunt interesat sau avizat în privința investițiilor în ansamblurile imobiliare din Municipiul București sau din orice altă localitate.” Desigur, cel puțin ultima parte a acestei declarații scrise este oarecum neverosimilă câtă vreme chiar Dumitru Ariciu este cel care afirmă că Daniel Ștefan Drăgulin l-a interpelat cu privire la afacerea derulată de acesta, la București. Unul din cei doi face declarații mincinoase. Drăgulin afirmă, totodată, că are relații normale cu Dumitru Ariciu, în sensul că acestea decurg, pe de o parte, din calitatea ambilor de cetățeni ai municipiului Călărași, dar și din calitatea de aleși locali. “Este o relație caracterizată prin respect reciproc, colaborare, în scopul bunei funcționări a administrației publice locale, fără a exista însă cea mai mică nuanță comercială/financiară în zona intereselor private ale fiecăruia dintre noi.”

 

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close
WhatsApp chat