EVENIMENT

Smârdan: Față bisericească ajunsă la pușcărie după ce a încercat să violeze o tânără handicapată psihic

Print Friendly, PDF & Email

În data de 27 ianuarie a fost arestat Alexandru Anghel, dascăl la biserica din satul Smârdan și, ulterior, din satul Vărăști. A fost arestat după ce, în prealabil, a intrat în casă, peste o bătrână în vârstă de 91 de ani. Beat-turtă, a încercat să-i violeze nepoata, aflată într-o odaie alăturată. Nepoata are 23 de ani și este încadrată în gradul II de handicap, fiind diagnosticată cu o afecțiune psihică.

Mai minte și popa…

Preotul din Smârdan, Gheorghe Ciurea, neagă că acesta ar fi fost dascăl și că, într-un timp, a fost omul lui de încredere. “A fost cântăreț, dar nu a fost angajat. Cânta de plăcere.” Spune că a plecat de la biserica din Smârdan “pentru că s-a reorientat”. În schimb, datele publice sunt altele: Alexandru Anghel a fost alungat de preotul Ciurea după ce acesta a fugit cu banii din cutia milei. “Nu a fost dascăl niciodată, nu a fost angajat. Venea și cânta ca un credincios, așa cum face toată lumea, în biserică”. Preotul Ciurea recunoaște că Alexandru Anghel își petrecea timpul mai mult pe la biserică. “Venea și ne mai ajuta pe-acolo. Noi nu avem un cântăreț anume.” Preotul Ciurea nu știe de ce dascălul a ajuns să cântă la o altă biserică, dintr-un alt sat. “Nu știu să vă spun.” Neagă vehement că acesta ar fi fugit cu banii parohiei, ducându-se cu ei, la Călărași, să petreacă. “Nu, Doamne-ferește, nu am zis niciodată așa ceva. Lumea vorbește, dar niciodată nu l-am acuzat de nimic, nu am spus nimănui că a furat banii din cutia milei, Doamne-ferește!” Preotul Ciurea însă, nu știe cu exactitate dacă dascălul Alexandru Anghel a furat sau nu banii din cutia milei și din această cauză a fost alungat de la biserica din Smârdan. “Chiar nu știu dacă a furat sau nu.” Mătușa lui Alexandru Anghel îl face mincinos pe preotul Ciurea: “Da, a fost dascăl aicea la Smârdan, un an de zile a fost.”

A fost dascăl la biserica din Vărăști

“Venea când era ziua de pensii. Trecea pe la Goidan, pe la Sulan. Zicea să nu mai dea lumea banii la ăla, la ală, că el strânge banii pentru biserică.” E suficient să întrebăm câteva bătrâne, iar adevărul iese imediat la suprafață, ca untdelemnul: “Și cu banii, s-a dus naibii să-i ia, pe la Călărași… Mai e lumea, mamă? Ăăf!” Preotul de la biserica din Vărăști are aceeași versiune ca și preotul de la Smârdan: Alexandru Anghel nu era dascăl, asta pentru că nu era angajat al bisericii. “Tot susțineți ipoteza asta a angajării lui la biserică. Eu am venit în 2016, în luna noiembrie, eu sunt nou în preoție. Eu, când am venit, dumnealui era aici. Eu am mers o lună, două, trei cu el. Am văzut câteva lucruri care nu mi-au convenit.” Preotul din Vărăști, Cătălin Mihai Vintilă, spune că l-a dojenit de mai multe ori. “Am văzut un comportament care nu mi-a convenit și am încercat tot timpul să-l integrez.” Recunoaște că Alexandru Anghel a bântuit la biserica din Vărăști până când a fost săltat de polițiști și dus la arest. Același lucru îl spune și mătușa dascălului violator. Chiar în ziua în care s-a dus s-o violeze pe Ionela Elena Panait, intrând în casa bătrânei Eufrosina Panait, Alexandru Anghel a fost chemat de preotul din Vărăști, să-i țină isonul, la o înmormântare.

S-a dus peste o bătrână de 91 de ani

Mătușa dascălului, tanti Filiuța, cea care l-a crescut, plânge: “Nu știu, nu mă bag. Mă, mămică, n-a fost, mă, că a fost acasă. Să zic așa cum zice ele, dar io am fost, am dat declarație și la miliție, și la judecătorie, am spus ce-am știut io: când a venit, taman ca ăla, când ne-am culcat, taman ca amândoi că, uite, dormim acolo, în odăița aia… Și ele zice că a fost la ele, unele, dă vale, acolo. Că zice că a fost pe la 9 jumate, 10. Io așa am spus io, că a venit acasă atunci, la ora aia. Și acuma, când a fost la judecătorie, le-a întrebat de două sau de trei ori pe ele că-l iartă sau nu-l iartă. Dar nu cum zice ele că dă viol, nu știu, cum am auzit și io, dă la lume, că zice c-a spus ele c-a intrat peste ele. Cum să intre, mămicule, peste ele? De ce i-a deșchis ușa? Dacă ele spune că i-a deșchis ușa, dacă eu vin la mama ta și strig la ușe, în curte, ăla e viol?” Mătușa spune clar: Alexandru Anghel era dascăl la Vărăști. “El n-a fărâmat nici ușe, nu i-a făcut la aia nimic.” Versiunea mătușii este că, în ziua în care dascălul s-a dus peste bătrâna de 91 de ani și peste nepoata acesteia, încadrată în grad de handicap, cel care l-a adus în sat, de la Vărăști la Smârdan, a fost preotul Cătălin Mihai Vintilă. “L-a adus dânsul până la uliță aici la noi și a venit băiatul acasă.”

În curul gol, ascuns după un scaun

Brusc, mătușa violatorului devine agresivă: “Și ce te interesează pe dumneata, până la urmă?” Nu vrea să spună ce a căutat fața bisericească în casa celor două prăpădite. “Dar ce te interesează pe dumneata că e arestat? Ete drăcia dracu! Te interesează pe dumneata ce face el!” La 91 de ani, baba Eufrosina, cea peste care a intrat dascălul, să-i violeze nepoata, abia se ține pe picioare. E numai oase și suflet. “În urma fetei, a venit peste noi, așa.” S-a întâmplat chiar în ziua în care baba Eufrosina și-a înmormântat fiica. În afara casei, cele două lasă o cheie, pentru ca rudele să vină și să poată intra în casă, dacă ele nu răspund. “A venit în urma fetei. S-a așezat acolo, pe canapea. Ce, mamaie, ești bolnavă? Mă, ce cauți tu? Fata venise și ea. A stat aicea și că ce, te faci bine. A plecat și fata după el, să închidă ușa. El a luat-o și a împins-o tocmai aicea”. Adică într-o odaie alăturată. “A dus-o tocmai în patul ăsta. Eu m-am sculat uite-așa, de-a bușilea, și am strigat: Ionelo, unde ești, mamaie? Ea țipa în casă, aicea. A dezbrăcat-o și el era în fundul gol, cu pantalonii jos. Și când am intrat… Ce cauți, mă, aicișea? El s-a ascuns după scaun. Ieși, mă afară! A plecat și iar a venit înapoi și a zbierat la ușe.”

Trimis în judecată

Fața bisericească nu a vrut s-o violeze și pe bătrâna Eufrosina. Alexandru Anghel a venit pentru prima dată în casa bătrânei. “El a zis că dacă maică-sa a murit, să tăbare pe fată. Un nenorocit!” Bătrâna spune că dascălul era beat-muci. Ionela, nepoata, spune același lucru: dascălul era beat. “Când mi-am îngropat mama, atunci s-a întâmplat.” Anghel a participat inclusiv la pomana făcută de rude. Nimeni nu știe în ce calitate a fost acolo. A băut și-a mâncat pe săturatelea. Umbla din înmormântare în înmormântare, ca să mănânce și să bea. “Dacă nu venea mamaia, mă termina.” Dascălul s-a dus direct peste ea, cu pantalonii în vine. La momentul ăsta, Alexandru Anghel e trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru tentativă de viol și violare de domiciliu.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp