PE SURSE

Cuza Vodă: Găinării cu găini, Șarpe și Coco Rico

Print Friendly, PDF & Email

„Sunt niște găini, sunt ale mele, na”, s-a băgat în seamă Constantin Brutaru, cunoscut sub porecla de Șarpe, un apropiat al primarului comunei Cuza Vodă, Marius Cojocaru. Este văzut în permanență în biroul primarului, iar viceprimarul localității, Viorel Buzoianu, afirmă, nici mai mult, nici mai puțin, că este „un colaborator al primăriei”, lucru perfect adevărat. Foarte mulți bani ai Primăriei Cuza Vodă ajung în conturile unei firme administrate de acesta. Șarpe a fost, printre altele, inclusiv paznic.

Șarpele din primărie

Deși nu este angajat al Primăriei Cuza Vodă, acesta are, spre folosință, o cartelă telefonică achiziționată și plătită din banii locuitorilor comunei. Este vorba de cartela SIM cu numărul 0732100875. Brutaru, zis Șarpe, a încercat să-i țină partea primarului Marius Cojocaru când, în urma unor demersuri jurnalistice, în spatele clădirii Romtelecom din localitate, pe un teren aflat în folosința Primăriei Cuza Vodă, a fost identificat un coteț. Un coteț cu zeci de găini, despre care subordonații primarului Cojocaru spun că nu au habar ale cui sunt. „Cel mai bine este să vă spună șefii noștri”, s-au apărat muncitorii angajați la Primăria Cuza Vodă. Ni s-a mai precizat că găinile respective ar fi ale salariatei de la oficiul poștal din comună. Oficianta, în schimb, ne îndrumă tot la primărie: „Ce e dincolo de mine, e la primărie. Întrebați la primărie!” Șeful Secției 6 Poliție Rurală Grădiștea, cms. șef Lilian Tulpan, l-a întrebat despre această situație pe viceprimarul Buzoianu, câtă vreme primarul Cojocaru spune că a intrat în concediu și nu e de găsit de mai bine de 3 zile, la primărie. „Deci nici dumneavoastră nu știți?! Pe cine putem întreba, atunci? Să-l întrebăm pe domnul primar, da?”

Ale cui „este” găinile

În schimb, pentru presă, viceprimarul are o cu totul altă variantă: „Dacă mă întrebați pe mine personal, eu le-am aflat acum câteva zile. Domnule, sunt la niște băieți, că i le-a dat nu știu cine, la băieții, e un băiat care a venit mai târziu, cu camionul ăla, și la încă unul. Chiar acuma, ia luați-vă alea de-acolo, c-au apărut, multe nu știu. Deci dar aveți cuvântul meu de onoare, eu nu știu ce sunt cu găinile alea acolo, nu am nici o treabă”. După ce i-am precizat că a avut o cu totul altă variantă pentru comandantul Secției 6 Poliție Rurală Grădiștea, cms. șef Lilian Tulpan, a venit cu altă poveste: „Ce, este găinile mele?… Dumneavoastră ați putea afirma că este ale primarului sau cineva? Eu nu pot dovedi că e ale primarului sau ale altcuiva. Ce, primarul vine cu găina la el? Sunt găini sau păsări sălbatice, nici nu știu ce sunt cu ele! Credeți-mă, eu nu le-am văzut niciodată!” Mai mult, viceprimarul ne confirmă că găinile respective, între 30 și 50, nu sunt trecute nici în registrul gospodăriilor, dar nici în registrul agricol. Situația e de un comic absurd.

Singura reacție a primarului

„Cu dumneavoastră nu-mi face plăcere să vorbesc”, a fost singura reacție a primarului Marius Cojocaru, exprimată în cursul serii de miercuri, 22 august. De atunci, acesta nu a mai fost de găsit, la primărie. De regulă, acesta ajunge la birou după ora 9:00. În ultimii doi ani, către firma colaboratorului Constantin Brutaru, zis Șarpe, Primăria Cuza Vodă a decontat facturi cu sume colosale raportate la activitatea anterioară a firmei administrate de acesta. Constantin Brutaru este asociat unic și administrator cu puteri depline al firmei Geo Ter Com SRL Călărași. Are sediul social declarat în municipiul Călărași, strada Borcea, bloc L28, scara 3, apartament 57. Are ca obiect principal de activitate codul CAEN 4332 – lucrări de tâmplărie și dulgherie. Mai precis, firma punea geamuri din termopan. Este înființată la data de 19.01.2007. Din 2007 și până în 2015, cifra totală de afaceri a firmei, declarată organelor fiscale, este de 44.024 lei. Pe ani, cifra de afaceri a firmei administrate de Constantin Brutaru, se prezintă astfel: 2007 – 0 lei, 2008 – 2.350 lei; 2009 – 916 lei; 2010 – 0 lei; 2011 – 23.392 lei; 2012 – 17.366 lei; 2013 – 0 lei, 2014 – 0 lei, 2015 – 0 lei. În schimb, imediat cum acesta devine „colaborator” al Primăriei Cuza Vodă, în numai doi ani, pentru anii fiscali 2016 și 2017, firma Geo Ter Com SRL înregistrează o cifră de afaceri totală de 461.447 lei. Au fost achiziții directe efectuate de Primăria Cuza Vodă de la firma Geo Ter Com SRL. La singurul număr disponibil al firmei, a răspuns o femeie care a afirmat că ea este contabilă și că altceva nu știe.

Un leu, doi lei, o sută de mii de euro…

În anul 2016 a devenit Marius Cojocaru primar al comunei Cuza Vodă, în cursul lunii iunie. De atunci, cifra de afaceri a „colaboratorului Primăriei Cuza Vodă”, cum îl cataloghează viceprimarul localității Viorel Buzoianu, a înflorit. În numai un an și jumătate, Constantin Brutaru a rulat aproape 100.000 de euro. „Dumneavoastră ajungeți la Șarpe, că acolo vă doare, de Șarpe. Domnule, Șarpe este un colaborator de-al nostru, al primăriei. Este un om din comună. Domnule… ăă, un colaborator, a avut o firmă de construcții și a mai făcut lucrări pe la noi, atât, un leu-doi lei, a făcut mici lucrări, de doi lei…” Viceprimarul, singurul care s-a arătat disponibil să ne lămurească, ne-a mai precizat că nu are habar care este rulajul firmei lui Constantin Brutaru, zis Șarpe, cu Primăria Cuza Vodă. „Nu am habar câți bani câștigă, aveți cuvântul meu de onoare. Nici nu mă interesează, că nu eu… Dar considerați că dacă nu era Șarpe și era Balaurul, sau era Costel sau Vasilică și aveai nevoie de o lucrare și venea și o lucra, care era diferența?”

Sponsorizare pentru echipa de fotbal

Sute de kilograme de carne de pui erau depozitate într-o anexă a primăriei unde, în trecut, erau vestiarele muncitorilor. Acum a devenit un fel de sală de protocol. În două combine frigorifice, se înghesuiau pungi peste pungi cu pui și pulpe de pui sub brandul Coco Rico, deținut de Avicola Buzău. Viceprimarul Viorel Buzoianu afirmă că respectivele produse provin dintr-o sponsorizare făcută de Avicola Buzău, care deține o fermă pe teritoriul comunei. Afirmă că între Primăria Cuza Vodă și Avicola Buzău există un contract de sponsorizare, iar carnea de pasăre va ajunge la componenții echipei de fotbal Zarea Cuza Vodă, aceasta activând în Liga a 4-a. „Da, domnule, e pentru băieții de la fotbal.” Afirmă că respectivul contract de sponsorizare este semnat de primarul Marius Cojocaru. Zarea Cuza Vodă este club sportiv, înregistrat la Direcția Județeană de Tineret și Sport. Dorinel Dincă, președintele Asociației Județene de Fotbal Călărași, ne spune că diferența dintre un club și o asociație e dată de faptul că o asociație sportivă se înregistrează la Judecătoria Călărași, are identitate fiscală proprie și are propriul cont bancar. Aceste lucruri nu le pot avea cluburile sportive înregistrate la Direcția Județeană de Tineret și Sport, așa cum este cazul echipei Zarea Cuza Vodă.

Coco Rico pentru 24 de hectare

În fapt, așa-zisa sponsorizare a echipei de fotbal Zarea Cuza vodă de către firma Avicola Buzău, conform unor date, are o legătură strânsă cu o licitație, pentru concesionarea unei suprafețe de peste 24 de hectare de teren intravilan, mai precis din islazul localității. Prima etapă a licitației a avut loc la data de 31.07.2018, însă nu au fost depuse oferte pentru concesionarea respectivului teren. După 3 etape de acest fel, Primăria Cuza Vodă poate trece peste etapa de concesionare a respectivului teren, prin licitație publică, procedura de atribuire a respectivei suprafețe, de care este extrem de interesată Avicola Buzău, care are o secție pe raza comunei Cuza Vodă, urmând să se facă prin negociere directă. În fapt, cum primarul Marius Cojocaru refuză să prezinte detalii legate de aceste aspecte, sunt indicii că există o înțelegere între concesionar, în fapt Primăria cuza Vodă, prin primarul Marius Cojocaru, cu firma Avicola Buzău, deținătoarea brandului Coco Rico, cu care erau burdușite congelatoarele primăriei, în detrimentul bugetului local. În plus, conform unor declarații făcute de jucători, niciodată fotbaliștii echipei Zarea Cuza Vodă nu au văzut vreun copan de pui. Se dădeau bani, din mână, sub formă de prime. Cele mai mari erau de 200 de lei. Banii erau dați, la negru, de angajatul Primăriei Cuza Vodă, Răzvan Vrabie, un fost barman.

Arată mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker