ACTUALITATE

Borcea: Dansul mirilor pe valsul pestei porcine / Video

Print Friendly, PDF & Email

5 focare de pestă porcină au fost identificate, până la această dată, pe raza comunei Borcea. Primele două, confirmate în urmă cu o săptămână, au fost descoperite în baltă, la limita dintre județele Călărași și Ialomița. De această dată, au mai fost identificate trei focare, în gospodăriile țărănești, de pe raza comunei Borcea.

Suspiciuni și la Perișoru

Primele două focare au fost confirmate la data de 15 august, conform unui comunicat emis de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași. În data de 25 august, au mai fost identificate alte trei cazuri, în gospodăriile țărănești, din satul Borcea, județul Călărași. Pesta porcină africană a fost confirmată în gospodăriile numiților Dode Ion, Andrei Vica și Condei Ioan George. Factorul declanșator al focarului a fost uman: un purcel infectat a fost adus, din localitatea vecină, Buliga (în prezent cartier component al orașului Fetești) și introdus într-o gospodărie de pe raza satului Borcea. Un alt caz de suspiciune a fost infirmat, pe raza comunei Grădiștea. În cursul serii de ieri, cinci porci mistreți au provocat un accident rutier, pe DN21 Călărași – Slobozia, la limita dintre cele două județe, în dreptul satului Constantin Brâncoveanu. Se vehiculează ideea că porcii mistreți sunt purtători ai unei astfel de boli, care nu afectează populația, iar directorul DSVSA Călărași, Viorel Bucur, declară că au fost prelevate deja probe și duse, spre expertiză, la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. La acest moment, s-au prelevat probe și dintr-o gospodărie țărănească de pe raza satului Perișoru, unde există suspiciuni de infecție cu virusul pestei porcine.

Ignatul de Vară

La Borcea, 76 de porci au fost confiscați de lucrătorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Călărași, în numai o seară, cu doar 24 de ore înainte de deschiderea oficială a spectacolelor organizate de Primăria Borcea, cu ocazia zilelor comunei, fapt care a produs rumoare în localitate.Sărbătoarea s-a derulat în perioada 17-19 august.  Porcii confiscați au fost uciși și îngropați la limita dintre satele Borcea și Pietroiu. În noaptea de 16 spre 17 august, la Borcea, în timp ce primarul Aniel Teodor Nedelcu Pațurcă , în vârstă de 38 de ani, dansa, languros, cu noua sa soție, Roxana Natalia Pațurcă, mai precis a treia, pe scena încropită cu ocazia zilelor comunei, a fost Ignatul de Vară. Gospodarii și-au sacrificat purceii, de teama că vor fi confiscați de autorități. Pe sensul de ieșire din localitatea Pietroiu spre Călărași, pe DN3B, s-au pus câteva preșuri și s-au instituit filtre, la care participă și lucrători din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Călărași. Soluția folosită pentru stropirea respectivelor preșuri este următoarea: “Unu la sută dezinfectant.” Asta spune angajatul DSVSA Călărași găsit la filtrul organizat la ieșirea din satul Pietroiu, în dimineața zilei de 20 august. Filtrul funcționează în permanență, organizat în ture de 12 cu 24. Varianta cu preșurile puse pe carosabil nu este o soluție pentru combaterea răspândirii virusului pestei porcine. “Este un mijloc de prevenire. Asta e o metodă de a preveni cât de cât. Dar virusul poate fi dus și de o vrabie.”

“Două sute de milioane, trei sute de milioane.”

Tot satul Borcea miroase a jumări și a porc pârlit. La bacul de la Borcea, denumit Al lui Francezu, lumea privește pierdută: “Suntem așa de necăjiți… Pentru că toate sunt puțin date înapoi. Totul merge spre rău.” Primul abordat este un bătrân. Conduce un atelaj hipo. “Asta este”, oftează acesta. Spune că nu-i ține cu nimic de cald că primarul Aniel Teodor Nedelcu Pațurcă, după noul său nume, s-a arătat drept un destoinic dansator: “Asta e, e tânăr, statul îl ajută, doar nu face cu bani din buzunar! Așa cred eu. Pentru că dacă nu era convenabil, nu se organiza.” La iarnă, cei din zona Pietroiu – Borcea, după cum plastic se exprima un alt localnic, vor mânca șipcă de gard. “Pentru la iarnă nu se pune problema. Problema e dacă intrăm în iarnă!” Bătrânul este poreclit Bătăcel, iar în buletin se numește Tănase Nicolae. Un alt conducător de atelaj hipo, tot la bacul de la Borcea, ridică din umeri. A auzit că primarul Aniel Teodor Nedelcu Pațurcă este un bun dansator. Și-a arătat calitățile în plină epidemie de pestă porcină. “A dansat el, dar dacă nu avem banii lui!…” Ne spune că are bani și că e băiat ca lumea, bașca are o nouă nevastă, frumoasă. “Păi ce, eu am banii lui? Două sute de milioane, trei sute de milioane.”

N-are treabă îndrăgosteala cu serviciul!

Lumea face haz de necaz. La strada mare, aerul din jur miroase a carne de porc prăjită. Într-o gospodărie, se prepară jumări, la cazan. Gospodarul se folosește de un arzător. Ne spune că, de teamă să nu-i fie confiscați purceii, i-a tăiat. A umplut două combine frigorifice. Zice că are carne cât să-i ajungă până la Crăciun. “De la Crăciun, vedem noi, ne dăm pe d-astea, nu face reclamă la porci din pizda mamii lor de unde îi aduce? Din Spania, de unde îi aduce!” Pe o altă stradă, în pantă, nu mai găsești picior de porc: “Pe nimeni n-a anunțat. De la Fetești, a venit un băiat, cu o zi înainte. A zis: fraților, aveți porci? Tăiați-i și băgați-i la ladă! Păi de ce? Mâine venim să-i adunăm. Ce găsim mâine, luăm tot!… Primarul e un nenorocit! Pe primar l-a durut în spate. El, bine-mersi, se duce și se distrează… E pe soarele mamii lui! N-are treabă îndrăgosteala cu serviciul! Așa mi se pare corect și așa este corect. Ia-o de la un capăt al străzii până la celalăalt, dacă mai găsești un porc în curte!” De luni bune, primarul Aniel Teodor Nedelcu Pațurcă o ține numai în plimbări și în petreceri, ultima derulată la un restaurant celebru, din stațiunea Neptun. “La iarnă mâncăm șipcă de gard!”

Viața privată afișată pe scenă

“Dacă n-a pus și ei un afiș… Eu știu, la care are infecție, să-i ia porcul. Care nu, să stea bine-mersi. De ce n-a anunțat? Pentru ce? Pentru ce n-a anunțat că-i gripa porcimii, și-o să vie să ia porcii, să-i omoare pe toți!” Vorbim cu o femeie extrem de revoltată că nu mai are ce pune pe masă, de Crăciun. “L-am tăiat și-acuma fac varză din el!… E nebuni… Nu știe parlamentarii ăia decât să mănânce ei osul, osul și să tragă pe țăran! Dar știți de ce face ei asta? Vă spun eu! Ca să nu mai avem noi, țăranii, să creștem. Să ne aducă ei, zgârci d-ăla, să mâncăm ce vrea ei, cauciuc. Noi muncim și pentru ce? Pentru ce? La iarnă ne dă parlamentarii să mâncăm!” Nu s-a dus la sărbătoarea comunei: “Pentru ce? Dar ce, sunt nebună la cap, să-i văd pe ei cum se distrează?… Ei cu miliarde și câte și câte!…” Aniel Teodor Nedelcu Pațurcă, primarul din Borcea, ne spune că se chinuie, de trei săptămâni, să prevină “această maladie”. Afirmă că a distribuit, la foarte multe gospodării, soluție pentru dezinfectare, procurată din sponsorizări. Nu știe ce vor mânca, la iarnă, locuitorii din Pietroiu și din Borcea.”Sunt lucruri pe care doar Dumnezeu le poate rezolva”. În schimb, consideră că dansul mirilor, pe care l-a executat pe scenă, împreună cu noua lui soție, a treia, în condițiile în care virusul pestei porcine fusese confirmat pe raza satului Borcea, reprezintă un aspect al vieții sale private.

Pesta porcină africană nu are leac

Pesta porcină africană este o boală hemoragică, cauzată de un virus de tip sferic, din familia asfarviride. Boala se manifestă prin hipertermie presimptomatică, după care apar tulburări grave respiratorii, digestive și nervoase, iar anatomopatologic, în principal prin leziuni hemoragice intense. Virusul se transmite prin căpușe. Boala a fost eradicată în Europa de Vest. În perioada 1 ianuarie – 10 august 2018, în România s-au înregistrat 645 de focare de pestă porcină africană la porcii domestici și 30 de azuri la mistreți. Boala nu se poate trata. În cazul apariției bolii, se declară carantină și se ucid toți porcii din focar. Boala nu reprezintă o amenințare pentru oameni, dar are un impact economic devastator, nu neapărat prin sacrificarea porcilor, cât și prin distrugerea masei furajere. În județul Călărași, comuna Borcea, cu satele componente Pietroiu și Borcea, e prima unitate administrativă afectată de acest virus. Până în prezent, boala a fost confirmată în 10 județe. Pe raza județului Călărași, există mari ferme de creștere și îngrășare a porcilor la Sohatu, Chirnogi, Dragalina, Mănăstirea, Floroaica, Grădiștea și Călărași.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp