EVENIMENT

Ovidiu Benea, fost șef al OCPI, condamnat la închisoare cu executare!

Print Friendly, PDF & Email

În cursul zilei de azi, Tribunalul Călărași, ca instanță de fond, s-a pronunțat în dosarul nr. 1047/116/2017 unde, ca inculpați, figurează Ovidiu Benea, fost șef al Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași, și Alexandru Găvănescu, fost șef de birou la aceeași instituție.

Cei doi au fost acuzați de procurorii Direcției Naționale Anticorupție de abuz în serviciu şi fals în declaraţii, considerându-se că au favorizat o societate comercială pentru obţinerea unei lucrări de modernizare la sediul instituţiei, deşi aceasta nu întrunea condiţiile necesare. În plus, Benea a achitat diferite sume către societatea respectivă, creând un prejudiciu de peste un milion de euro.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:  În perioada 2009-2015, inculpatul Benea Ovidiu, în calitate de director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași, în contextul realizării proiectului „Modernizare și extindere la construcția existentă pentru sediul OCPI Călărași”, și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu încălcarea prevederilor legale, în sensul că: a favorizat o anumită societate comercială să câștige licitația care a avut ca finalitate încheierea, la data de 17 august 2009, a contractului ce privea proiectul respectiv, în condițiile în care firma respectivă nu îndeplinea condițiile prevăzute în caietul de sarcini;  la data de 28 octombrie 2009, a achitat aceleiași societăți un avans de 595.000 lei cu TVA în lipsa unei baze legale și în scopul creării de foloase materiale necuvenite pentru firma privată. În același context, la data de 17 noiembrie 2009, inculpatul Benea Ovidiu a încheiat cu aceeași societate comercială un act adițional prin care s-au contractat lucrări suplimentare, în lipsa unei proceduri legale de atribuire și a unei solicitări a OCPI Călărași. Acest lucru s-a realizat în condițiile în care, în actele aferente procedurii de atribuire a contractului inițial, se menționa clar că autoritatea contractantă nu trebuia să plătească lucrări suplimentare, riscul aparținând exclusiv ofertantului, iar lucrările suplimentare ce nu erau prevăzute în documentația tehnică inițială se puteau efectua doar la solicitarea autorității contractante. Prin această conduită, inculpatul Benea Ovidiu a creat un prejudiciu instituției pe care o reprezenta în valoare de 2.175.497 lei (valoarea avansului și plățile nelegale făcute în baza actului adițional), concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum în favoarea societății respective.

Ovidiu Benea a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani închisoare, cu executare în regim de detenție.

Tot cu 4 ani de pușcărie, cu executare, s-a ales și Alexandru Găvănescu. În plus, cei doi trebuie să achite părții civile OCPI Călărași despăgubiri civile în sumă de 2.331.445,05 lei, reprezentând 1.580.497,05 lei (cu TVA) contravaloare lucrări suplimentare acceptate la plată, în baza actului adițional nr.1/17.11.2009 ?i 750.948 lei ( cu TVA) contravaloare rest lucrări fizic de executat în baza contractului nr.5/17.08.2009. Instanța a menținut sechestrul asigurator pe bunurile celor doi inculpați.

Este al doilea director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași condamnat în ultimii ani.

Ion Năbârgeac

Ion Năbârgeac, fost șef al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași, în prezent șef al Organizației locale Cuza Vodă a Partidului Social Democrat, a executat 5 ani de pușcărie.

Potrivit procurorilor, în vara anului 2006, Ion Năbârgeac, cu alte două persoane, ar fi inițiat constituirea unei asocieri în scopul săvârșirii mai multor infracțiuni.

Astfel, la diferite intervale de timp, în perioada martie – iulie 2007, Năbârgeac ar fi primit de la cei doi 47.000 euro, în diferite tranșe, pentru ca în calitatea pe care o avea, de director al OCPI Călărași, să îi sprijine pe cei doi să devină, în mod ilegal, proprietarii unei suprafețe de teren de 20,1648 de hectare din extravilanul comunei Fundeni (în apropierea Autostrăzii A2), județul Călărași.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WhatsApp WhatsApp

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker