ACTUALITATE

Gostilele: Școală transformată în circ, de directoare / Zeci de localnici i-au cerut să plece!

Print Friendly, PDF & Email

A reușit să transforme școala din Satul Gostilele, din județul Călărași, pe care dorește să o desființeze, într-un adevărat balamuc. Este vorba de Cristiana Dedu, profesoară de educație fizică, ajunsă directoare a Școlii Gimnaziale Mircea Nedelciu, din Fundulea, în urmă cu nici 6 luni.

Revolta de la școala din satul Gostilele a fost declanșată de faptul că, la nici o lună înainte de începerea anului școlar, încă nu se știe unde vor învăța copiii! Școala va intra într-un program de reabilitare, iar directoarea a decis ca elevii să plece, zilnic, la 10 kilometri distanță, la Fundulea. Părinții nu sunt de acord și au huiduit-o minute în șir pe directoare. În plus, nu poate fi asigurat transportul acestora.

Cristiana Dedu

Surescitată, Cristiana Dedu acuză, de-a valma, autoritățile locale, părinții și colegii din învățământ.

„În 3-4 luni, am reușit să-mi dau seama cam ce se întâmplă. La structura Gostilele, de ani de zile, sunt profesori care au câte două norme, salarii duble, profesori care fac ore cu câte doi copii în clasă. Cataloagele sunt încărcate practic cu copii din SIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învățământului – n.r.), copii care au abandonat de 7-8 ani de zile, nici n-ar mai trebui să fie acolo. Și toate lucrurile astea se întâmplau cu mult înainte să ajung eu în septembrie. În momentul în care am ridicat eu problema și am explicat că suntem împotriva legii, nu suntem legali, pentru că legea spune foarte clar – minim 10 în clasă și maxim o normă și jumătate pentru profesori, în momentul acela s-a declanșat toată nebunia”.

2.086.547 lei urmează să se investească în reabilitarea școlii din satul Gostilele, bani proveniți printr-un proiect european câștigat de Primăria orașului Fundulea.

Dorel Dorobanțu

Primarul din Fundulea, Dorel Dorobanțu, a găsit o soluție temporară, pentru ca elevii să nu fie obligați să facă naveta.

„Școala de la Gostilele intră în reabilitare. Noi am câștigat un proiect și intră în reabilitare! Am emis ordinul de începere a lucrărilor. Am atenționat-o să ridice mobilierul și ce trebuie,. Am găsit soluția ca copiii să nu fie mutați de-aici, prin containere modulare, care sunt în toate orașele și-n toate localitățile! Dânsa nu este de acord, vrea să ia copiii și să-i mute la Fundulea! Părinții de aici nu au posibilitatea să le asigure un sandwich! O parte din ei pot, o parte nu! Atunci vor fi condiționați să-i scoată la microbuz sau la maxi-taxi.”

Dumitru Gavrilă

Unul dintre localnici, Dumitru Gavrilă, o acuză de fals și uz de fals pe directoarea Cristiana Dedu.

„Ședință n-a mai ținut cu noi, nici măcar să ne întrebe, domnule, sunteți de acord, nu sunteți de acord… Dumneaei a făcut demersurile către Ministerul Educației”.

Dumitru Gavrilă afirmă că directoarea a emis o adresă în care a invocat o decizie a Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale Mircea Nedelciu Fundulea, prin care s-ar fi hotărât ca elevii de la școala din satul Gostilele să fie transferați la 10 kilometri distanță, la Fundulea.

„Nici măcar nu s-a ținut Consiliul de Administrație.”

  • E certată cu colegii?
  • Cu 23 de cadre didactice. Două treimi dintre profesori nu-și poate desfășura activitatea. Îi face în tot felul. Ba că sunt proști, că sunt țărani, că sunt needucați…

În după-amiaza zilei de ieri, marți, 9 august, atmosfera din curtea școlii din satul Gostilele era sufocantă. La fața locului au venit și mai multe echipaje de poliție. Directoarea Cristiana Dedu, huiduită, a luat-o la fugă.

„Dar de ce plecați acum? De ce vă dați înapoi? De ce vă dați înapoi? Vă e rușine? Vă e rușine pentru măgăriile pe care le faceți? De ce nu mai am încredere în dumneavoastră? La închiderea anului școlar ați promis în mod solemn că într-o săptămână vorbiți cu noi! Dumneavoastră v-ați dat la fund ușurel și v-ați făcut…(n.r. directoarea pleacă) De ce plecați, doamnă? Rușine să vă fie! Huuo! Huuo!”

Cadrele didactice confirmă comportamentul abuziv al directoarei.

Angela Prunaru

„La început, când a venit, ne-a făcut o impresie plăcută tuturor. Iar apoi, după ce a ocupat funcția de director, a început să aibă o autoritate dictatorială. Ne obligă să facem diverse lucruri care nu sunt în fișa postului. Dânsa nu poate purta o discuție normală cu noi fără să nu ne jignească.”

Ionela Constantin

„Doamna directoare e în conflict cu toată lumea. Suntem 21 de cadre didactice. Nimeni nu a scăpat fără să fie jignit.”

„Mă sună și-mi vorbește foarte urât. Mă întreabă de ce mi-am permis să organizez o activitate școlară fără să am permisiunea expresă a ei.”

La școala din satul Gostilele, cadrele didactice spun că directoarea Cristiana Dedu nu a trecut de 4 ori, de la numirea în funcție și până acum.

„Copiii nici măcar nu o cunosc! A venit la început, a făcut niște promisiuni și la revedere! Și-a atins scopul și n-a mai venit, ăsta este adevărul! N-a interesat-o absolut nimic de Gostilele! Nu există comunicare între noi și dumneaei. De câte ori are ceva de transmis, ne cheamă la dumneaei în birou și ne jignește.”

Se așteaptă o decizie a Inspectoratului Școlar Județean Călărași. Primăria orașului Fundulea riscă să piardă o finanțare de aproape 4 milioane euro, bani europeni, din cauza directoarei Cristiana Dedu, cea care este acuzată că trimite date false la Ministerul Educației, inventând decizii ale Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale Mircea Nedelciu Fundulea.

Nu este o situație singulară în cadrul școlilor din județul Călărași. Același lucru se întâmplă și la Școala Gimnazială nr. 1 Ileana, când cadre titulare sunt alungate, pur și simplu.

Urmăriți, totodată, în cursul zilei de azi, un material exclusiv prezentat de postul de televiziune România Tv.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp