EVENIMENT

Indiferența ucide: De ce s-a sinucis Ramona?

Print Friendly, PDF & Email

Ramona Neagu, elevă în clasa a IX-a, s-a sinucis la puțin timp după ce a ieșit pe poarta Liceului Tehnologic nr. 1, din Fundulea. Dacă ar fi dorit să ajungă acasă, în satul Șeinoiu, din comuna Tămădău, ar fi trebuit să aștepte un microbuz care face curse particulare, pe traseul Fundulea, din poarta instituției de învățământ, Tămădău Mare, Tămădău Mic, Șeinoiu. Ramona, însă, arareori folosea microbuzul, pentru a ajunge acasă. Folosea, de regulă, un drum asfaltat, lung de 5 kilometri, care traversează câmpul, pe lângă calea ferată București – Constanța, acesta dând chiar în marginea satului Șeinoiu.

S-a aruncat în fața trenului

S-a sinucis în data de 28 martie 2019, imediat după ce a ieșit de la ore, la aproximativ 2 kilometri de unitatea de învățământ, pe drumul pe care-l făcea, pe jos, către casă. S-a aruncat în fața trenului. “Ramona are o poveste în spate pe care nu o cunoaștem atât de mult pe cât ar fi trebuit”, e declarația făcută de Ioana Neacșu, consilier școlar în cadrul Liceului Tehnologic nr. 1 Fundulea. Despre Ramona și despre faptul că fata de 15 ani reprezintă un caz, Ioana Neacșu a aflat de la o colegă a acesteia, Lorena, elevă în clasa a X-a. “Știam că se tăia pe mâini, ceea ce mă îngrijora. Știam de la domnul diriginte că lucrul acesta fusese sesizat părintelui. Dar pe mine mă îngrijora că văzuseră și alți copii lucrul ăsta.” Ioana Neacșu spune că a invitat-o pe Ramona, eleva de clasa a IX-a, la cabinetul de consiliere școlară. “Nu a putut să spună bună și în maxim 5 minute a plecat.” Motivează faptul că nu a avut acordul familiei pentru a o consilia psihologic pe adolescentă. “Am luat legătura cu părintele și am insistat să vină (la școală – n.n.), pentru că, într-adevăr, am văzut și eu felul în care-și ascundea brațele, ceea ce indica faptul că acolo nu erau doar niște urme și niște zgârieturi de pisică, ci cu siguranță era vorba despre altceva.”

Bătaia de joc a liceului

“O trăgea cu forța să meargă la transport, dar ea nu vrea”, e declarația făcută de o elevă, vecină a Roxanei Neagu. Așa se termina fiecare zi de școală pentru adolescenta care a ales să se arunce în fața trenului decât să meargă, alături de ceilalți colegi din cadrul Liceului Tehnologic nr. 1 Fundulea, către casă. Narcisa Neagu, mama Ramonei, își descrie fata drept o fire extrem de emotivă. Fratele acesteia, Ionuț, în vârstă de 21 de ani, a murit, în toamna anului trecut, după două săptămâni de comă, în urma unui accident rutier petrecut pe raza satului Călăreți. Crede că și acest aspect a marcat-o profund pe adolescentă, chiar dacă aceasta nu a dat semne evidente în acest sens. Narcisa Neagu vorbește despre Ramona cu o detașare greu de înțeles. “Intrase în depresie de când cu fratele cel mare.” Nu crede că actul suicidar al Ramonei Neagu are vreo legătură cu situația tensionată din școală, unde Ramona era ținta batjocurilor celorlalți elevi. De la școală, Narcisa Neagu, mama Ramonei, ne spune că a fost sunată o singură dată, în toamna anului 2018. “M-au sunat să-mi spună că este timidă”. În schimb, tatăl Ramonei știe că Ramona Neagu era bătaia de joc a liceului. Fata, necomunicativă, legase o relație de prietenie cu o elevă mai mare ca ea cu un an. Erau strigate “lesbienele”.

Momente de tensiune maximă

“Un copil trist și judecat prea aspru, un copil care nu a deranjat pe nimeni, dar alții au deranjat-o prin proastele lor glume” este unul din mesajele postate de o colegă a Ramonei Neagu, imediat după ce aceasta s-a aruncat în fața trenului. Narcisa Neagu, mama Ramonei, declară că i-a spus fetei că nu e obligată să se ducă la școală, dacă acest lucru îi face rău. “Ce s-a-ntâmplat, cine știe ce? I-am spus: și dacă nu vrea să meargă la școală, poate să nu meargă. Mi-a zis că-i place la școală… Astăzi se ia de ăla, mâine de ăla. Ăștia sunt copiii!” Mama Ramonei știe că fata evita să meargă în același grup cu ceilalți elevi. “Se ferea de ei”. La școală, în clasa a IX-a, profilul uman, Ramona Neagu stătea în prima bancă. Avea o colegă de bancă, dar nu comunica cu aceasta. Situația școlară a acesteia era bună. “M-au sunat de la școală doar ca să-mi spună că este timidă, atât… Nu cred că este ca să dai vina pe cineva… Nu știu de ce să te afecteze părerea la alții. De ce să te afecteze?! Tu nu știi cum ești?… Sau de ce să ajungi să te pui înaintea trenului și de ce nu înfrunți? De ce nu ai puterea să înfrunți chestia asta?… Și dacă zice unul că ești proastă, și ce dacă, e treaba mea! De ce se lasă ele afectate atâta?…” Tatăl acesteia recunoaște: “S-a întâmplat ceva cu ea, la liceu.” Afirmația acestuia o determină și pe mamă să recunoască faptul că Ramona, zi de zi, la liceu, trecea prin momente de tensiune intensă: “Între ea și colegi nu a fost niciodată o relație normală.” Crede că era bătaia de joc a colegilor din vina ei exclusivă: “Și dacă era, era din cauza ei, pentru că lăsa să se întâmple asta”.

Consiliată în mod neoficial

“Ce să mă duc să cercetez după ce copilul și-a pierdut viața”, se arată, extrem de mâhnit, tatăl Ramonei. “Da, erau jigniri din partea la copii, știa toată școala, cu lesbi, vă dați seama, pe ea a deranjat-o. I-am spus: tu știi cum ești, nu trebuie să te deranjeze. La școală, dacă ești prietenă cu o colegă, nu înseamnă că ești lesbi. Și alte jigniri, ce să spui? Ochelaristă și cutare… Înseamnă că, în ziua aia, au fost jignirile mai aprinse, nu știu ce să zic. Mă gândesc și sinea mea, de ce-a urmat calea aia? Că acasă nu s-a arătat cu nimic.” Carmen Poliana Soare, directoarea Liceului Tehnologic nr. 1 Fundulea, spune că a remarcat, încă de la începutul anului școlar, că Ramona Neagu era un copil care avea probleme de integrare și de adaptare în mediul școlar. “Am încercat să ne deschidem comunicării cu familia, solicitând-o pe mamă în repetate rânduri să vină către noi pentru a afla ce se ascunde în spatele acestei interiorizări pe care Ramona o avea.” Ramona Neagu a fost consiliată școlar, în mod neoficial, câtă vreme nu a existat un acord parental. “Din relatările pe care copilul le-a avut în cabinet, aici aș avea o anumită precauție, pentru că, de obicei, informațiile care se relatează în cabinet au statut de confidențialitate, numai că apreciez că ea nu se afla într-o procedură de consiliere, întrucât nu exista acest acord al mamei, pot spune că aspectele pe care copilul le-a relatat în cadrul cabinetului erau legate în mod deosebit de atmosfera de acasă și de atitudinea mamei. Nu vreau să judec…, dar pot spune că mama Ramonei, afectată și dumneaei de foarte multe traume, nu era o mamă potrivită pentru Ramona. Ramona era un copil care avea nevoie de foarte multă afecțiune și probabil că mama nu știa să-i ofere această susținere, această încredere și să sporească stima de sine a copilului.”

Tăiată pe mâini, la școală

Carmen Poliana Soare afirmă că a avut semne clare ale unei tentative de suicid, în cazul Ramonei Neagu. Tot ce a făcut a fost să-i sune mama. “Știu și vă spun acum că a mai avut la un moment dat niște semnalmente către mamă, concrete, pe o tentativă de suicid, am apreciat-o noi, la momentul acela. Nu pot să spun că așa au stat lucrurile. Fata a venit tăiată pe mâini, la școală… Eu personal am sunat-o pe mamă, am atenționat-o în sensul acesta. Am rugat-o să verifice ce s-a întâmplat cu copilul, iar motivația mamei a fost că fetița a fost zgâriată, de pisică, pe mână.” În ziua de 28 martie, Emilian Adam, dirigintele clasei a IX-a A, spune că a văzut-o pe Ramona Neagu așteptând, pe scările cantinei, microbuzul cu care copiii fac naveta, pe ruta Fundulea – Tămădău. “Ea era pe scările cantinei unde stătea de fiecare dată când aștepta acel microbuz. Nu era nimic deosebit pentru că era locul ei în care stătea și aștepta acel transport, toți ceilalți copii fiind în fața școlii… ea nu s-a suit în acel transport, după care s-a întâmplat ceea ce s-a-ntâmplat. ea stătea liniștită, pe scările cantinei, cu căștile-n urechi. Asculta muzică. Nimic nu trăda o neliniște, o afectare a ei.” Emilian Adam recunoaște că relația Ramonei cu colegii de clasă nu era una normală. “Avusese un mic incident în săptămâna premergătoare. O mică discuție, cu câteva fete… Ulterior, conflictul s-a aplanat… Nici cu colega de bancă nu avea o comunicare foarte bună.”

Era bătaia de joc a colegilor

Ioana Neacșu, consilierul școlar, ne declară că a sesizat urmele de pe mâinile Ramonei Neagu, în cursul unei discuții purtate cu aceasta. “Acelea nu erau zgârieturi de pisică, ci cu siguranță era vorba despre altceva.” În schimb, Ramona avea și vizibile semne de violență fizică. Conform unor date, aceasta era bătută. Acest lucru îl recunoaște și directoarea Carmen Poliana Soare: “Copila venea bătută. Venea cu o buză spartă, cu o ureche vânătă și o acuza pe mamă.” Mama Ramonei Neagu neagă toate aceste afirmații: “M-au sunat o singură dată, de la școală. Au spus că avea niște zgârieturi. Avea două, pe spatele palmei, atât. Până la urmă mi-a recunoscut că s-a tăiat cu lama de la ascuțitoare. M-a sunat, o singură dată, doamna directoare, cu zgârieturile și i-am zis că știu de ele. A zis să încercăm să venim la școală… Apoi mi-a oprit-o la școală și am sunat-o eu pe doamna, i-am dat mesaj Ramonei și mi-a spus că nu poate să vorbească pentru că este la doamna psiholoagă. I-am zis că doamna aia psiholoagă trebuia să mă sune pe mine înainte ca să te oprească. Și doamna știe că tu vii pe jos?… Că vine 5 kilometri pe jos, în linie dreaptă, în câmp, în câmp liber!… Nu a vrut să venim la școală!” La locul unde Ramona s-a sinucis, prietena ei, Lorena, a lăsat un bilețel de adio. Era bătaia de joc a colegilor. Era, într-adevăr, bătută, dar sunt indicii că acest lucru era făcut tot de colegii din liceu.

Dosar de omor din culpă

În data de 3 decembrie 2018, Senatul României a adoptat o inițiativă legislativă care prevede interzicerea oricărei forme de abuz, fizic sau psihologic, în școlile din România. Despre situația absolut scandaloasă, reprezentată de cazul Ramonei Neagu, nu am putut vorbi și cu Elena Mihăilescu, șefa Inspectoratului Școlar Județean Călărași. Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, prin Biroul de presă, ne-a comunicat că, în cazul sinuciderii elevei de la Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, la acest moment, se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor din culpă.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp