EXCLUSIV

Circ la Frăsinet: Din paznic de școală, Mihăiță Sandu a ajuns primar și vrea să-l dea afară exact pe directorul de școală!

Print Friendly, PDF & Email

A fost paznic de școală și, pe timpul zilei, își mai completa veniturile vânzând bilete, la jocurile de bingo, în piață la Lehliu-Gară. Dar și țigări netimbrate, spun colegii lui de partid. Este vorba de primarul comunei Frăsinet, Mihăiță Sandu. După ce-a ajuns pe funcție, și-a angajat toată familia, în posturi călduțe, bugetare, în vreme ce pe fostul lui șef, directorul de la școala din localitate, vrea să-l dea afară.

Viceprimarul Dițoiu e mic, nu știe nimic

Mariana Sandu, până să ajungă bărbatul acesteia primar la Frăsinet, făcea curat prin curtea bisericii din sat. Preotul și-a luat lumea-n cap, biserica este mai mult închisă, așa că nu mai avea cine să o plătească. În caz de urgențe, la acest moment, la biserică slujește un preot venit de la oraș. Aceeași situație este și în satul vecin, Dănești, component al comunei Frăsinet. La Dănești, preotul a fost lepădat de sutană. Acum e șofer, la firma bucureșteană Makita. Cum a rămas Mariana Sandu fără salariu, imediat, la nivelul Primăriei Frăsinet, s-a constatat că fosta femeie de serviciu, Rodica Crăciun, cunoscută în sat drept Rodica a lui Cucu, nu mai corespunde exigențelor primarului Mihăiță Sandu, fost paznic și fost vânzător de bilete la bingo, așa că a fost dată afară. Se afla în subordinea viceprimarului Silviu Dițoiu. Chestionat, acesta ridică din umeri. “Nu mai făcea ce-i zicea primarul, nu știu care au fost motivele. Trebuie să vorbiți cu domnul primar”. Viceprimarul Dițoiu nu știe nici de ce în locul vechii femei de serviciu a fost angajată fix nevasta primarului Mihăiță Sandu. “Nu știu, întrebați-l pe el.” S-a constituit chiar și o comisie de concurs. Desigur, Mariana Sandu, nevasta primarului Mihăiță Sandu, a fost singurul candidat. Comisia de concurs a fost condusă de Tudorița Stancu, secretarul Primăriei Frăsinet.

3.125 de lei pentru că e o nevastă care știe să dea cu mopul

3.152 de lei lunar câștigă, la acest moment, nevasta primarului din Frăsinet, în calitate de femeie de serviciu. Tudorița Stancu ne confirmă că Mariana Sandu, nevasta primarului, a ocupat postul de femeie de serviciu în urma unui concurs. Au fost multiple probe: proba scrisă, interviu și proba practică. “Au fost probe din legislație, cu igiena, cu ce trebuie din legislația respectivă. Există legislație. Acuma nu pot să intru în amănunte, norme de igienă, chestii de genul ăsta. Altceva ce?” Tudorița Stancu, secretara Primăriei Frăsinet, ne confirmă că nevasta primarului a fost singurul candidat pe post și că a câștigat concursul fără mari emoții. “Femeia a vrut să muncească. Păi dacă sunt bani publici!…” Tudorița Stancu recunoaște că Rodica a lui Cucu, fosta femeie de serviciu, a fost gonită de primarul Mihăiță Sandu. “Nu a fost în subordinea mea, nu am nici o treabă. Domnul vice, domnul primar, e treaba lui, nu vreau să intru în amănunte. Nu mă privesc. De ce nu mergeți să-l întrebați pe domnul primar? Stați de vorbă și cu fosta femeie de serviciu și atunci vă lămuriți.” Chestionată, Mariana Sandu spune că este nou angajată, nu are o lună de zile de când a promovat examenul pentru postul de femeie de serviciu, la Primăria Frăsinet. “Știm de unde am plecat, nu are nimic. Știm să dăm cu mopul.”

Dacă ai “cămere”, nu mai ai nevoie de paznic

“Se știe de ce am plecat de la primărie: din cauza domnului primar. Clar! Știe toată lumea. Asta ca să-și angajeze nevasta.” Rodica Crăciun, fosta femeie de serviciu, l-a reclamat pe primarul Mihăiță Sandu inclusiv la Inspectoratul Teritorial de Muncă al județului Călărași, dar și la Instituția Prefectului Călărași. “Nu mă mai interesează acum, vreau ca Dumnezeu să facă dreptate!… Care a fost interesul?! De ce să iau eu banii și să nu-i ia dânsa? Pentru că li se părea că noi avem bani prea mulți, suntem puțin mai sus și ei mai jos. Pentru că domnul primar trebuie să dea jumătate din bani, are bănci, are datorii, mă rog, fiecare cu treaba lui”. Rodica Crăciun, cunoscută drept Rodica a lui Cucu, nu a plecat singură din primărie, ci și soțul acesteia. Radu Crăciun a fost dat afară de la Primăria Frăsinet. Omul asigura paza, pe timp de noapte, dar, ingenios, Mihăiță Sandu a instalat “cămere” și a realizat că postul de paznic este inutil. “Să facă ce vrea! Are nevoie de multă sănătate, eu așa cred! Eu nu eram harnică, eram foarte puturoasă… Nu am mai multe clase decât el, dar probabil că am mai multă minte!”

Spionaj cu femeia de serviciu

“Am angajat-o prin concurs… De unde a plecat, de la serviciu de unde a plecat, toată lumea, pă unde a muncit, i-a părut rău c-a plecat. Fostul preot, și protopopul, și toată lumea care a văzut-o ce face, cum arăta biserica, cum arăta curtea.” Primarul Mihăiță Sandu își laudă nevasta, însă despre fosta femeie de serviciu, pe care a avut grijă să o gonească, are numai cuvinte de ocară: “Vă dau fotografii, că era iarba cât primăria, nu se făcea treabă, nu săpa, că o doare burta. Eu am înțeles că e femeie. Și noi avem femei, mai e și timpuri când e la ciclu, e la… Că mă doare burta… Am crezut-o! Dar tu întruna că nu fac aia, nu fac aia, nu se poate așa ceva! Îi spuneam să facă, nu făcea. Nu ștergea praful.” Mihăiță Sandu recunoaște că Mariana Sandu, soția, venea în primărie în fiecare zi, dar cu scopul de a face curățenie. “Făcea asta, dar fără să fie plătită. Ștergea praful, spăla geamul, mătura. Că fosta femeie de serviciu stătea, intra la mine în birou și se uita pe acte… Pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești!”. Plecat din postul de paznic, de la școala din comună, Mihăiță Sandu, primarul din Frăsinet, are acum ceva de împărțit și cu fostul lui șef, directorul Octavian Vârcan. La momentul actual, Mihăiță Sandu și-a blocat postul de paznic. Până va reveni la vechea profesie, postul de paznic este ocupat chiar de fiul acestuia, Marius Sandu.

Revolta primarului care crede că școala e firmă

Și acesta, evident, nu a intrat oricum pe acest post. “A participat la concurs, a luat examenul. Ce, nu are voie? Nu-i legal?” Directorul școlii din comună, Octavian Vârcan, spune că băiatul primarului trece pe la școală numai când își aduce aminte. Mihăiță Sandu știe a cui este această problemă: “E problema directorului școlii, a poliției și a mea. Astea sunt tot scoase de x și de y. Dumneavoastră la firmă dacă vreți să angajați pe cineva, nu puteți să angajați? Așa am fost și eu la școală… Nu era firma mea, era școală… Nu scrie undeva la lege că nevasta primarului sau băiatul primarului nu are voie să se angajeze dacă eu sunt primar.” Mihăiță Sandu crede că fostul lui șef, Octavian Vârcan, directorul de la școala din localitate, îi vrea răul: “Mă amenință. Mă aia, mă aia. Am fost 16 ani șoferul lui, am fost șofer, pe urmă am trecut paznic. Am fost prost că nu l-am dat afară! Că nu se ocupă de școli. De ce nu spuneți, a luat 2,5 nota, cum conduce o școală? De ce nu face ore? Pă ce ia banii? Ore dă sport nu să face aicea dă ani de zile. Pă ce ia banii?” Desigur, Mihăița Sandu a sesizat acest aspect nu pe vremea când dormea în școală, pe post de paznic, conform declarațiilor făcute de cadrele didactice de la școala comunală, ci abia acum, când ocupă postul de primar. “Dacă el mă mănâncă de fund, pe la spate, că mă face, că mă drege, stai ca mă țiu și eu de tine. Am fost prost, când am avut ocazia, că nu l-am dat afară.”

Jula și ziare citite, dar cu litere mari

Octavian Vârcan, directorul școlii, e tranșant: “Evaluarea nu poate să mi-o facă el, care este un primar așa cum este… Eu i-am crescut pe toți, au fost elevii mei. Dar nu ai cu cine, a luat-o razna.” Ne spune că, în calitate de paznic, actualul primar Mihăiță Sandu dormea pe unde apuca, întins pe scaune. Dar și că același lucru îl face fiul primarului, Marius Sandu. “În loc să doarmă acasă, doarme aici. Dar nu de asta e vorba. El îi dă pe toți afară, el îi schimbă”.  Fiul primarului a ocupat postul de paznic, care a devenit o tradiție în cadrul familiei Sandu, tot prin concurs. Desigur, la acesta a participat numai el. “Da, e un concurs foarte greu, e ca la drept, sunt mai mulți pe loc.” Octavian Vârcan îl cunoaște extrem de bine pe actualul primar din Frăsinet. Ne spune că acesta și-a luat și bacalaureatul. “Era șofer și mi-am spus că nu pot să am șofer fără bac. Îl meditam în timp ce era cu mine în mașină. Am zis că poate crește. M-am dus și la el la pușcărie, i-am dus și pachete…” Directorul Vârcan știe că fostul lui șofer și actualul primar al comunei Frăsinet a fost închis pentru furt. “Mai dădea cu jula. Îl vizitam la arest, îi duceam checuri, îi făcea nevastă-sa salam de biscuiți și cerea și ziare. Citea și el, dar cu litere mai mari… Cum să mă dea afară fostul paznic? A înnebunit lumea! Ăsta, când semnează, transpiră! Scrie pe litere!”

Arată mai mult

Articole similare

1 Comentariu

  1. Bai fratilor,cand l-ati ales sa va fie PRIMAR nu stiati ce hram poarta si ce pregatire are????????Asta ati ales/asta aveti…Nu fac discriminare,dar “Tiganu-i tigan si-n ziua de Paste!”Beliti ochii in 2020 si nu veti mai suporta situatii de genul acesta.S-auzim numai de bine !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp