EVENIMENT

Dragoș Vodă: După ce l-am întrebat câți copii noi sunt veniți la grădiniță, directorul Trică a sunat la șeful de post

image_pdfimage_print

3 (trei) este numărul copiilor prezenți, azi, la deschiderea anului școlar, la Grădinița cu Program Normal nr. 3, din satul Socoalele, comuna Dragoș Vodă, județul Călărași. Amenajată într-o sală de clasă a fostei școli, grădinița se află la marginea de nord a satului, iar la ea se ajunge pe un șleau. De jur-împrejur, porumbul a crescut vânjos.

Doi angajați la trei copii

La fel sunt și bălăriile din curtea grădiniței. Grupul sanitar se află într-o fundătură. La intrare, ușa are geamul spart. Sunt prezenți și 3 părinți, toți privind oarecum rătăciți. Preotul satului, venit într-o fugă, se pregătește să țină o slujbă religioasă. E mic de statură și extrem de nervos. Grădinița are jumătate din acoperiș schimbat cu tablă nouă, exact în partea în care nu funcționează grădinița. Celelalte săli de clasă, două, sunt închise. La intrare, în dreapta,e o cămăruță. Cineva a scris pe ușă: Cancelarie. Grădinița care funcționează cu 3 (trei) copii, deși în sat numărul copiilor care ar putea frecventa grădinița este de 8 (opt), are și doi angajați: o educatoare și o femeie de serviciu. Urmează să fie reabilitată, cu suma de 793.294 lei, bani veniți de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Anul acesta, la Grădinița cu Program Normal nr. 3, din satul Socoalele, comuna Dragoș Vodă, județul Călărași, nu a mai venit nici un copil nou. Educatoarea, venită pentru prima dată la această grădiniță, a ajuns puțin după ora 9:00. Nu o întrebăm dacă și de unde face naveta.

Revoltată că rămâne fără serviciu

“Anul acesta nu au venit copii noi, au fost înscriși de anul trecut. Anul acesta nu s-a înscris nimeni.” E răspunsul dat de educatoare. Preotul, în timp ce se chinuie să aprindă un muc de lumânare, ne spune că nu mai sunt copii și că populația satului, în proporție de 90 la sută, este îmbătrânită. Față de satul de reședință, Dragoș Vodă, satul Socoalele se află la 2 kilometri, după ce mergi pe un drum desfundat. Preotul, însă, își revine: “Ce se întâmplă… Să nu cumva să avem probleme, să fim televizați pe undeva!” Își revine și educatoarea. Ne întreabă dacă avem vreo aprobare. 173.000 de euro urmează să risipească statul român, de la buget, pentru o grădiniță care funcționează, iată, cu numai 3 (trei) copii și doi angajați, femeia de serviciu și educatoarea. Educatoarea e revoltată: “Domnule, vreți să mă lasați fără serviciu?” Spune că nu e problema ei că în grădiniță sunt numai trei copii. “Eu am venit aici în urma unui examen. Ceea ce faceți dumneavoastră aici cumva îmi amenințați locul de muncă. Mie asta mi se pare, pentru mine, și nu este vina mea.”

Director surescitat

Educatoarea spune că nu e problema ei că, în curte, bălăriile sunt cât casa. Același lucru îl spune și când îi arătăm geamurile sparte. “Dar nu-i scot în curte. Pentru că nu-i scot!” Câțiva kilometri mai la vale, se află satul Bogdana. Are grădiniță nouă, s-a investit în ea, ne spune primarul Ion Radu Aurel, suma de 600.000 lei. E pustie, copiii sunt duși, cu microbuzul școlar, tot în vechea grădiniță din satul Dragoș Vodă. Grădinița nouă, din Bogdana, are cel puțin 150 de metri pătrați. Din acest sat, 15 copii merg la grădinița din Dragoș Vodă. Georgiana Oprea, educatoare, nu știe câți copii noi, din Bogdana, au venit, anul acesta, la grădiniță. La Școala cu clasele I-VIII din satul Dragoș Vodă, satul de reședință al comunei, directorul Lucian Trică e extrem de surescitat. Nu vrea să ne spună câți copii sunt nou-veniți, din satul Bogdana, unde s-a investit într-o nouă grădiniță suma de 130.000 de euro, în această formă de educație. Nu vrea să ne spună sub nici o formă. Numărul copiilor din Bogdana, veniți pentru prima dată la grădiniță, e 0 (zero). Ca și în satul Socoalele. Recalcitrant, directorul Trică îl sună pe șeful de post. Explică faptul că atâția bani se duc în imobile inutile dintr-o singură cauză: “Noi nu am depus nici un proiect.”

Estimări: va crește natalitatea!

La Primăria comunei Dragoș Vodă, șefa serviciului de stare civilă ne spune că deocamdată părinții sunt duși la culesul porumbului și d-aia nu au venit copiii, la grădinițe. “Ce-i interesează să spună ei zero când ei lucrează acolo, când lor li se asigură un serviciu? Și ca director, și ca secretară, și ca fiu de secretară, și ca mamă de director, da?” Afirmă că se așteaptă ca, în viitor, natalitatea în sat să crească. “Altfel nu se apucau de asemenea lucrări.” E optimistă! La anul, iese și ea la pensie!

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close
WhatsApp chat