EVENIMENT

Curricula de bază: Direcționarea banilor publici către firme clientelare și chef cu lăutari, în România Educată

A fost numită, la începutul lunii decembrie 2021, în postul de inspector școlar general. Este vorba de Natalia Roxana Pațurcă, cunoscută în mediul public drept o persoană de o moralitate îndoielnică.

Prima grijă a acesteia a fost aceea de a direcționa banii publici către o firmă obscură, din comuna Borcea, județul Călărași, cu sediul în strada Principală, nr. 1. Firma activează pe teritoriul comunei unde soțul acesteia este primar. Este vorba de Real Impex SRL, administrată de Marian Ene. Are ca obiect principal de activitate cod CAEN 2523 – fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții.

La numai 5 zile de la numire, Roxana Natalia Pațurcă a achiziționat, de la acestă firmă, bunuri în valoare de 34.034 lei. Produsele respective nu au nici o legătură cu obiectul de activitate declarat de aceasta.

Au fost achiziționate produse IT, în cadrul proiectului „Întoarce-te la școală”, însemnând:

  • scannere;
  • laptopuri;
  • sisteme de operare;
  • softuri;
  • programe antiviruși.

Contactat, la acel moment, Marian Ene nu a știut să ne spună cum a ajuns firma pe care o administrează să livreze astfel de produse.

„Vă pot pune în legătură cu firma care le-a livrat efectiv. Nu eu m-am ocupat de asta.”

În anul 2021, Real Impex a funcționat cu 1 salariat, însă a derulat lucrări de construcții, numai la Liceul Tehnologic nr. 1 Borcea, în valoare de 236.624 lei. Conducerea Liceului Tehnologic nr. 1 Borcea este asigurată de Aneta Achim-Ilie, fina Roxanei Natalia Pațurcă.

Pe ani, la Liceul Tehnologic nr. 1 Borcea, Real Impex a derulat lucrări de construcții, de la amenajări de platforme betonate, reparații acoperis și zugrăveli, astfel:

  • 2019 – 108.739 lei;
  • 2020 – 196.037 lei;
  • 2021 – 236.624 lei;
  • 2022 – 175.837 lei.

2022 este anul în care firma Real Impex începe să execute lucrări de construcții și în municipiul Călărași.

În 2022, 389.778 lei este suma direcționată, către această firmă, de Inspectoratul Școlar al Județului Călărași, la conducerea căruia se află Roxana Natalia Pațurcă. Suma este împărțită astfel:

  • 297.779 lei însemnând reabilitare termică și înlocuire tâmplărie PVC la Inspectoratul Școlar al Județului Călărași;
  • 91.999 lei, însemnând reparații exterioare la Clubul Sportiv Școlar Călărași, aflat în subordinea ISJ Călărași.

Marius Tăratu, directorul CSS Călărași, nu a știut să ne spună care au fost criteriile prin care a reușit să selecteze exact această firmă.

E cunoscut faptul că șefa ISJ Călărași are obiceiul să direcționeze banii publici în cadrul afacerilor de familie.

Pentru anul 2022, Inspectoratul Școlar al Județului Călărași, condus de Roxana Natalia Pațurcă, dintr-un total de 87 de achiziții postate pe SEAP, 54 sunt efectuate de la membrii ai familiei extinse ai acesteia, suma direcționată astfel fiind de 422.833 lei.

Situația este asemănătoare și pentru anul în curs: dintr-un total de 40 de achiziții, 21 sunt direcționate către același tip de firme.

O situație identică se regăsește și-n cadrul Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar – Masa caldă, implementat de Ministerul Educației, cu fonduri din bugetul public. Suma, aici, este una uriașă: 83.930 lei/zi lucrătoare.

ISJ Călărași n-a reușit, în schimb, nici până la această dată să ne ofere detalii legate de modalitatea de cheltuire a sumei de 9.432.880 lei, pentru proiectul RESTART – educație prin programe a doua șansă în Inima Bărăganului, derulat cu a doua jumătate a anului 2021.

Are grijă, în schimb, nu numai să direcționez banii publici într-un mod aflat la limita legii, dar se remarcă și prin faptul că organizează chefuri în toată regula, model patentat de PSD, partid de unde provine aceasta, cu șefii școlilor din județ.

„Rău mă dor ochii, mă dor / De lumina stelelor / Și mă duc și iar mă duc / Pân-la mândra, ca s-o f…”

Așa ceva s-a cântat chiar în cursul zilei de 11 octombrie. Sub pretextul că organizează o ședință cu directorii din învățământul preuniversitar de pe raza județului Călărași, cheful cu lăutari, din satul Dorobanțu, s-a spart abia când informația a fost făcută publică.

În același timp, la Ministerul Educației, se discuta, alături de reprezentanții inspectoratelor școlare din țară, metodele de reorganizare ale acestora.

Ca reprezentantă de frunte a Partidului Social Democrat, la Călărași, Roxana Natalia Pațurcă s-a făcut remarcată prin faptul că a adus critice virulente la adresa programului România Educată, elaborat chiar de actualul ministru al Educației, Ligia Deca.

„România Educată este doar un titlu, fără nicio acțiune în plan concret. Este un titlu jignitor, ne spune că nu suntem educați”. 

Roxana Natalia Pațurcă a urmat cursurile unei universități obscure, Artifex București, în perioada 1999-2003. Artifex, înființată de Uniunea Națională a Cooperativelor Meșteșugărești, era autorizată, la acel moment, să funcționeze în mod provizoriu.

Legat de acest aspect și de cum înțelege să aplice reforma în învățământ și pe raza județului Călărași, Ligia Deca, ministrul Educației, inițial s-a ferit să ne ofere un răspuns concret:

„Nu pot să discut acum. Haideți să ne auzim mai târziu.”

„Aveți, din punctul nostru de vedere, libertatea să spuneți că nu comentăm cv-ul doamnei Pațurcă întrucât, așa cum rezultă din explicațiile acesteia, a făcut o facultate și a susținut licența. Acuma, cum sunt omologate specializările, ține de facultăți”.

  • Dar e normal ca un astfel de program, cu titlu atât de pompos, să fie aplicat de o absolventă de Artifex?
  • Rămâne cum am stabilit: din perspectiva noastră, puteți spune că nu comentăm.

Pentru anul 2022, județul Călărași s-a clasat pe locul 5, de la coadă, în topul mediilor mai mari decât 5, la Evaluarea Națională, după Teleorman, Giurgiu, Caraș Severin și Covasna.

În 2023, s-a reușit, tot într-un astfel de top, ca județul Călărași să cadă pe locul 2, tot de la coadă, la Evaluarea Națională, fiind devansat doar de județul Teleorman, cu o rată de promovabilitate de 62,1%.

Rata de promovabilitate, pentru județul Călărași, a fost de 63,2 la sută. La polul opus, județul Cluj a avut o rată de promovabilitate de 87,4 la sută.

Situația este oarecum identică și pentru proba de Bacalaureat. În anul 2022, pentru județul Călărași, media generală a fost de 6,47, rata de promovabilitate fiind de 57,5 la sută, fapt care l-a situat pe locul 3, de la coada clasamentului, la nivel național, după județele Ilfov și Giurgiu.

Locul a fost menținut și pentru anul 2023, cu o medie generală de 6,44, rata de promovabilitate fiind de 60,6 la sută, fapt care a situat județul Călărași tot la coada clasamentului, după județele Ilfov și Teleorman.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker