ACTUALITATE

Dezvăluiri: Aranjamente de tip mafiot pentru mufarea în posturi plătite din bani publici

Print Friendly, PDF & Email

Concurs măsluit, pentru mufarea la banul public a odraslelor colegilor de partid, la Primăria comunei Lupșanu, județul Călărași, condusă de Ștefan Câmpulungeanu, membru PSD.

 • Aveți ceva de spus în legătură cu concursul derulat anul trecut?
 • Nu am să vă spun nimic. Totul a fost legal. Să vă spun ce?

Aranjamentele de tip mafiot, și în acest domeniu, au devenit deja o practică, câtă vreme structurile de verificare a aplicării legii, la nivelul județului Călărași, funcționează tot după aceleași principii.

S-a derulat în vara anului trecut, în data de 21.07.2022, într-un anonimat aproape total. Au fost 3 candidați pe 3 posturi scoase „la concurs”, câte unul pentru fiecare post în parte. Evident, toți au fost admiși. Ștefan Câmpulungeanu nu a putut să ne precizeze dacă au mai fost și alți aspiranți la ocuparea acestor posturi publice. Mai mult, a tergiversat răspunsul aproape la limita maximă prevăzută de lege, dintr-un raționament greu de explicat.

„Nu am avut timp, am fost extrem de ocupat”, a fost reacția acestuia.

Au fost scoase la concurs:

 • funcția publică de execuție vacantă din cadrul compartimentului registrul agricol și cadastru: consilier, clasa 1, grad profesional asistent;
 • funcția publică de execuție vacantă din cadrul compartimentului registru stare civilă: consilier, clasa 1, grad profesional debutant;
 • funcția publică de execuție vacantă din cadrul compartimentului financiar contabil: consilier, clasa 1, grad profesional debutant.

Din comisia de concurs, constituită prin decizie emisă chiar de primar, au făcut parte Maria Toma, Sava Gabriel, Ștefan Costel și Soare Daniela. A fost constituită cu încălcarea legii, câtă vreme Maria Toma era secretara Consiliului Local Lupșanu, iar ceilalți 3 membri componenți au calitatea de personal contractual și nu de funcționar public.

 • Savu Gabriel lucrează la dumneavoastră?
 • Nu.
 • Dar de unde e?
 • A fost venit din altă parte, adică de la alt UAT.

Viceprimarul comunei Lupșanu, Nicu Gavrilă, nu a știut să ne precizeze despre ce primărie este vorba. În schimb, Savu Gabriel era, la data concursului, angajat al Consiliului Județean Călărași, la Direcția Comunitară de Evidență a Persoanelor.

„Ștefan Costel e de-al nostru. Și Soare Daniela care a fost tot de la noi, de la registratură.”

Lucian Răzvan Cristea a fost cel care a „câștigat” „concursul”, pentru postul de consilier, clasa 1, grad profesional asistent, în cadrul compartimentului registru agricol, la Primăria Lupșanu.

Florentina Oprea, colega sa de birou, nu și-l amintește pe acesta.

 • Dumneavoastră vă ocupați de registrul agricol?
 • Da.
 • Pe domnul Cristea, angajat tot la registrul agricol, l-ați văzut pe-aici?
 • Nu.

Trei odrasle de membri PSD au luat „concursul”: Răzvan Lucian Cristea, Alina Andreea Băluță și Ana Maria Petcu.

Se presupune că 3 luni, în perioada 1.08.2022 – 31.10.2022, Răzvan Lucian Cristea ar fi făcut naveta, pe ruta Modelu – Călărași – Lupșanu, pentru a câștiga, lunar, 2.600 lei net.

Cu data de 1.11.2022, Răzvan Lucian Cristea a fost transferat, „în interesul serviciului”, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Călărași.

Declarația de avere a acestuia, dată la 10.11.2022, din calitatea de inspector la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Călărași, nu cuprinde veniturile obținute, în calitatea sa de consilier, clasa 1, grad profesional asistent, în cadrul compartimentului registru agricol, la Primăria Lupșanu.

A stat la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Călărași până la 1.02.2023. Tudora Nicolae, cunoscută pentru rolul său de majoretă în cadrul structurilor PSD, la nivel județean, afirmă că individul a plecat de pe post ca urmare a „acordului părților”.

 • Dumneavoastră spuneți că acel concurs a fost legal?
 • Da, foarte legal.

Ștefan Câmpulungeanu, primarul comunei Lupșanu, membru PSD, a ținut să fie extrem de clar.

Andreea Alina Băluță, cea care a câștigat „concursul” pentru funcția publică de execuție vacantă din cadrul compartimentului registru stare civilă: consilier, clasa 1, grad profesional debutant, este fiica unui angajat al Primăriei Lupșanu.

Ana Maria Petcu este fiica unor personaje sus-puse, din Lehliu-Sat, amândoi ocupând posturi plătite din bugetul public.

Datele, însă, sunt cu totul altele, câtă vreme sunt elemente care trebuie analizate din perspectiva comiterii infracțiunii de abuz în serviciu, cu un prejudiciu al bugetului local al comunei Lupșanu aproximat, de noi, la 200.000 lei, numai în acest caz.

La 15.12.2022 a fost înregistrat, la solicitarea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, pe rolul Tribunalului Călărași, dosarul nr. 1555/116/2022, având drept obiect acțiune în constatare nulitate de drept a concursului derulat de Primăria Lupșanu.

Tribunalul Călărași, ca instanță de fond, a admis cererea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, constatând nulitatea de drept a „concursului” derulat la Primăria Lupșanu. Sentința a fost atacată cu recurs.

Astfel se explică și de ce Lucian Răzvan Cristea, „transferat în interesul serviciului”, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Călărași, pleacă prin demisie. Se explică, totodată, și de ce lipsesc datele referitoare la veniturile obținute, ca urmare a „muncii” prestate, la Primăria Lupșanu, de acesta.

Cunoscută drept majoretă a PSD, este neclar care a fost rolul directoarei Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Călărași, Tudora Nicolae, în acest aranjament cu elemente de încălcare a legii penale.

Deși nu mai tragem nădejde că instituțiile abilitate în cercetarea și soluționarea cauzelor care îmbracă elemente de ordin penal își vor face treaba, vom sesiza, și de această dată, parchetul competent.

La acest moment, Lucian Răzvan Cristea este angajat, nu știm sub ce formă, la Direcția Județeană de Administrare a Domeniului Public și Privat al Județului Călărași, structură din subordinea Consiliului Județean Călărași.

 • Dar nu putem nici să ne plimbăm pe holuri, așa, până nu vine domnul director.
 • De ce? Cine sunteți dumneavoastră?
 • Un angajat al Patrimoniului.
 • Cum vă numiți?
 • Răzvan.
 • Răzvan și mai cum?
 • Cristea Răzvan.

Direcția Județeană de Administrare a Domeniului Public și Privat al Județului Călărași este condusă de Marius Sbârcea, o altă odraslă a unui membru PSD, la nivelul județului Călărași. Nu l-am găsit la locul de muncă. Telefonic, a evitat să ne răspundă întrebărilor.

„Nu e ok să faceți așa. Îi speriați pe oamenii ăia. Ok, ați făcut o cerere și atâta tot. O să primiți un răspuns, atâta tot. Dacă nu respectăm, puteți să acționați în justiție.”

Pe Nela Caraion am găsit-o tot la Direcția Județeană de Administrare a Domeniului Public și Privat al Județului Călărași, subordonată a Consiliului Județean Călărași.

Din data de 4.09.2023, Marius Sbârcea nu a reușit, nici până la acest moment, să ne comunice care a fost modalitatea de angajare a acesteia.

Nela Caraion este mama Denisei Caraion, și aceasta având calitatea de funcționar public, detașată drept șefă de cabinet a președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță.

Nela Caraion, în perioada 2008-2019, a fost angajată la Gemia Conf SRL, firmă aflată în procedură de faliment din 11.04.2017. Între 2019 și 2022, a lucrat la Speranța Tex SRL, firmă dizolvată la data de 12.11.2022. Ambele firme au fost controlate de Georgeta Balica, și aceasta cunoscută drept activistă înfocată PSD.

 • Doamna Nela, ce faceți, doamnă?
 • Muncesc.
 • Cu drag și spor. Ce mâncare-i faceți, astăzi, domnului Vasile?
 • Domnului?
 • Domnului președinte.
 • Eu să-i fac mâncare?
 • Da, că am înțeles că vă lăudați că-i faceți ciorbiță, tocăniță… Dumneavoastră ați ajuns aici fiindcă Denisa este secretara lui Vasile sau că sunteți competentă?

„Eu lucrez de la 19 ani în contabilitate și mai am și eu nițel să ies la pensie, iar dumneavoastră îmi zdruncinați ieșirea mea. Mai am două luni.”

 • Ați dat concurs?
 • Nu.
 • Ce bine e! E bine la stat? Dar n-ați dat concurs. Ați ajuns aici doar pentru că fata este îndrăgostită de Vasile?
 • Da?
 • Așa știu. Sau poate e lumea rea și vorbește prostii!

„Ce rău am făcut? Mai am două luni să ies la pensie. Lasă-mă, domnule, liniștită!”

Aceasta este o altă modalitate prin care aranjamentele de mufare la banii publici, prin ocuparea de posturi publice, de către apropiații potentaților politici, funcționează din plin.

Situația de la Direcția Județeană de Administrare a Domeniului Public și Privat al Județului Călărași, condusă de Marius Sbârcea, este însă una cu totul aparte.

Din data de 7.09.2023, un angajat al acestei direcții se află arestat preventiv, la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 5 București, într-o cauză instrumentată de  Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Cauza vizează o rețea de trafic internațional de tutun, conform unor date preliminare.

Sunt unele voci care afirmă, sub protecția anonimatului, că-n acest trafic internațional de tutun au fost folosite inclusiv ambarcațiuni ale Consiliului Județean Călărași.

Parchetul competent nu ne-a oferit detalii.

La data documentării noastre la Direcția Județeană de Administrare a Domeniului Public și Privat al Județului Călărași, condusă de Marius Sbârcea, era o liniște de mormânt. Parcă năvăliseră mascații!

O situație oarecum identică se regăsește și la Primăria comunei Dragoș Vodă, devenită un fel de trambulină pentru accederea, în posturi publice, pentru nevestele potentaților politici.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp