EVENIMENT

Cel mai cunoscut agricultor din Bărăgan a ajuns la pușcărie

Print Friendly, PDF & Email

A fost trimis în judecată la data de 24.09.2015, după ce, în cursul aceluiași an, la data de 11 februarie, pe raza județelor Călărași și Ialomița, au avut loc mai multe descinderi, sub coordonarea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, într-un dosar care viza comiterea de infracțiuni de corupție, cu un prejudiciu estimat la suma de 3.838.000 lei, bani proveniți din bugetul Uniunii Europene.

Este vorba de unul dintre cei mai cunoscuți agricultori din Bărăgan, Ștefan Poienaru, cel care a deschis un lanț de firme cu profil agricol, pe raza municipiului Fetești. Prima dintre firme, Agrofam Holding Fetești, a fost înființată în cursul anului 1994, fiind specializată în cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase.

În cursul anului 2009, revista Forbes a realizat un top al celor mai bogați 500 de români, Ștefan Poienaru fiind creditat cu o avere estimată, la acel moment, la circa 25 milioane euro. Firmele acestuia exploatau 20.000 hectare.

S-a reținut că, în intervalul 17.08.2009-03.09.2010, în contextul unui proiect privind modernizarea unei exploatații agricole, Ștefan Poienaru, în calitate de administrator al S.C. Agrofam Prod SRL, a sprijinit-o pe inculpata Văleanu Traicu Maria Ecaterina, nimeni alta decât fiica acestuia, să manipuleze procedura de achiziții, prin simularea unei proceduri de licitație pentru achiziționarea de echipament, obținând în această modalitate fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene și bugetul național, în cuantum de 3.838.000 lei. Totodată, cei doi au întocmit documente inexacte, prezentate ulterior autorității contractante și în baza cărora aceasta din urmă a obținut suma de bani respectivă.

Cercetările desfășurate în cauză au scos la iveală, printre altele, faptul că echipamentul finanțat în cadrul proiectului, a fost livrat firmei beneficiare, cu mai mult de un an înainte de a fi achiziționat oficial în anul 2009, din fondurile nerambursabile primite.

În luna aprilie 2013, Ștefan Poienaru, în calitate de asociat unic și administrator al S.C. Agrofam Holding SRL, cu intenție, a determinat o persoană să depună la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură Călărași documente inexacte, cu scopul de a obține pe nedrept fonduri europene și din bugetul național, în cuantum de 642.792,57 lei, bani ce reprezintă plata unică pentru o suprafață de teren arabil de 991,58 ha, pe care nu o deținea în mod legal. În aceeași perioadă, pentru a intra în posesia acelei sume de bani, Ștefan Poienaru, cu intenție, a determinat aceeași persoană să se prezinte și să declare, în mod nereal, în fața reprezentanților legali ai Primăriei comunei Borcea, că societatea S.C. Agrofam Prod SRL deține legal și exploatează pe raza acelei localități o suprafață agricolă substanțial mai mare decât cea reală.

Acest aspect a avut ca urmare emiterea de către Primăria Comunei Borcea a unei adeverințe neconforme cu realitatea, utilizată ulterior la APIA Călărași.

În această cauză, Tribunalul Călărași, ca instanță de fond, l-a condamnat pe Ștefan Poienaru, la data de 9.05.2018, la un total de 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Anterior, latifundiarul fusese condamnat, de Judecătoria Călărași,  prin sentința penală nr. 25/15.01.2014, emisă în dosarul nr. 2889/202/2013, la 1 an închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, fapta fiind concurentă cu infracțiunile comise și-n cauza pentru care DNA l-a trimis în judecată, în acest dosar, sentinţă rămasă definitivă prin decizia penală nr. 853/A/02.07.2014 a Curţii de Apel Bucureşti.

În cursul zilei de ieri, 18 martie 2020, Curtea de Apel București, prin sentință definitivă, a decis ca Ștefan Poienaru să execute, în pușcărie, 4 ani și 7 luni.

Fiica acestuia, Maria Ecaterina Văleanu Traicu, a fost condamnată la 3 ani închisoare, pe o perioadă de supraveghere de 3 ani, urmând să presteze, pe această perioadă, 60 de zile de muncă în folosul comunității,  în cadrul Primăriei municipiului Feteşti, prin Direcţia de Administrare a Domeniului Public sau în cadrul unităţilor de învăţământ din municipiul Feteşti.

Totodată, a fost admisă cererea de constituire de parte civilă formulată de partea civilă Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, obligând inculpaţii, în solidar, la plata sumei de 3.838.000 lei (sumă din care face parte şi suma de 845.206,31 lei, stabilită cu titlu de creanţă bugetară de către partea civilă AFIR, conform procesului-verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare nr. 172550/26.05.2014, în baza deciziei din data de 24.07.2014, de soluţionare a contestaţiei SC Agrofam Prod SRL), cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând contravaloarea integrală a finanţării nerambursabile decontate, plus dobânzile şi penalităţile de întârziere, până la data plăţii efective.

Printre altele, a fost anulată adeverința nr. 340, din data de 30.05.2013, emisă de Primăria comunei Borcea, județul Călărași, prin care se atesta, în mod nereal, că Agrofam Holding Fetești exploatează, pe raza acestei localități, o suprafață de aproximativ 1.000 ha.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp