ACTUALITATE

Scandal în formație: Bani de pe urma agenților de pază, cu o firmă fără angajați și fără licență

Print Friendly, PDF & Email

La data de 28.12.2020, Consiliul Județean Călărași a încheiat două contracte având ca obiect servicii de pază. Contractele sunt înregistrate cu numerele: 20917/28.12.2020 și 20918/28.12.2020. Sunt încheiate cu firma Nylvyan SRL, cu sediul în municipiul Călărași, strada Mușețelului, nr. 4A.

Din 23.12.2020, Consiliul Județean Călărași inițiază proceduri de achiziție directă pentru serviciile de pază aferente, fiind depuse oferte de firmele Nylvyan SRL și Bronic Guard.

Bronic Guard SRL are sediul declarat în municipiul București, strada Cosminului, nr. 10C. În cursul anului 2019, a figurat cu aproape 250 de angajați, la o cifră de afaceri de 7,9 milioane lei.

Din cadrul firmei Bronic Guard SRL, Claudiu Marica nu știe de a fost anulată procedura de achiziție efectuată de Consiliul Județean Călărași, deși prețul oferit a fost mai mic față de cel dat de firma Nylvyan SRL.

Nylvyan SRL este o firmă înființată în cursul anului 2018. Pe plan local s-a făcut remarcată prin croirea și prezentarea de ținute de damă, de cele mai multe ori extravagante.

Conform datelor publice, în anul 2018 a avut o cifră de afaceri de 15.714 lei. În 2019, cifra de afaceri a fost de 6.053 lei.

La acest moment, firma funcționează cu 2 asociați: Nicoleta Manciu și Marian Țuluca, cu Marian Țuluca drept administrator cu puteri depline de la data de 29.10.2020. Cei doi sunt frați. Nicoleta Manciu a lucrat, ani buni, ca vânzătoare, iar acum ocupă postul de registrator medical în ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Călărași. Firma are și un sediu secundar, din data de 18.12.2020, situat în municipiul Călărași, strada București, nr. 195, camera 1. În fapt, este vorba de fostul bar La Ruine. Din data de 2.11.2020, și-a înscris în obiectul de activitate codurile CAEN 8020 – activități de servicii privind sistemele de securizare și 8010 – activități de protecție și gardă.

Până la sfârșitul anului trecut, serviciile de pază la obiectivele Consiliului Județean Călărași erau asigurate de firma Protected Guard Star SRL, administrată de Maria Dumitru. Aceasta ne confirmă că angajații firmei sale asigură, în continuare, serviciile de pază la obiectivele Consiliului Județean Călărași, dar ca firmă subcontractoare a firmei Nylvyan SRL. “E normal să am un preț mai mic de 18 lei, dar nu vă pot spune care este înțelegerea dintre firma mea și firma Nylvyan SRL.”

Maria Dumitru nu știe de ce Consiliul Județean Călărași nu a mai prelungit contractul cu firma pe care o administrează și a preferat să efectueze o achiziție directă, nepublică, cu firma Nylvyan SRL Călărași. “Sunt un om corect. Nu vreau să fac rău nimănui, chiar dacă alții îmi fac rău”.

Nu a dorit să recunoască faptul că asupra sa au fost făcute presiuni sau că i-au fost aduse amenințări.

La data de 31.12.2020, firma Nylvyan SRL, cea care trebuia să asigure 36 de agenți de pază, pentru obiectivele Consiliului Județean Călărași, figura, în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă, cu 0 (zero) salariați. La data de 1.03.2021, numărul angajaților din cadrul firmei Nylvyan SRL este următorul: 1 (unu).

Pentru lunile ianuarie și februarie 2021, firma Nylvyan SRL a emis, către Consiliul Județean Călărași, 6 facturi, în valoare totală de 286.000 lei. Au fost achitate. Acestea cuprind următoarele servicii: 1. servicii de pază aferente obiectivelor Consiliului Județean Călărași; 2. servicii de pază pentru obiectivele ce aparțin Centrului Militar Județean Călărași; 3. servicii de pază depozite închise pentru localitățile Călărași, Lehliu Gară, Fundulea și Oltenița.

La Centrul Militar Județean Călărași, în cursul zilei de ieri, în prezența șefului acestuia, paznicul și-a ascuns ecusonul. “Își apără pâinea. Probabil că i-a fost frică”, e explicația oferită de reprezentanta firmei subcontractoare, Maria Dumitru.

Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, prin adresa nr. 2658/11.03.2021, ne comunică faptul că societățile specializate de pază și protecție derulează astfel de activități “conform licenței acordate de Inspectoratul General al Poliției Române, cu avizul prealabil al Serviciului Român de Informații”, acest act eliberându-se conform art. 23, din HG nr. 301/2012 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și persoanelor. Prin aceeași adresă, IPJ Călărași ne precizează că lisa cu firmele de pază și protecție, care figurează cu licența obținută, este publică.

La data de 1.02.2021, firma Nylvyan SRL nu figura pe această listă emisă de I.G.P.R. De la Consiliul Județean Călărași, până la acest moment, responsabilii de relațiile cu presa nu au putut să ne comunice de ce această instituție a încheiat un astfel de contract cu o firmă care nu deține licență.

Claudiu Marica, reprezentantul SC Bronic Guard SRL, firma care a făcut o ofertă mai mică decât reprezentanții firmei Nylvyan SRL, pentru paza obiectivelor Consiliului Județean Călărași, se arată siderat: “Cum să atribuie serviciul de pază unei firme care nu deține licență? Nu pot să cred așa ceva! Cum funcționează fără licență? N-are cum! Îl închid autoritățile imediat!… E ciudat și pentru noi ca o firmă să ne ia nouă achiziția și ea să nu aibă nici măcar licență.”

Administratorul firmei Nylvyan SRL, Marian Țuluca, un lăutar care a fost angajat pe postul de consultant artistic în cadrul Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, instituție finanțată de Consiliul Județean Călărași, ne declară că firma pe care o reprezintă avea licență obținută conform legii. “Da! Dacă vreți, vi-o și arăt!” Țuluca explică faptul că firma Nylvyan nu apare pe siteul IGPR dintr-o cauză extrem de simplă: “Dacă cineva nu și-a făcut treaba, e treaba lor!” Crede că reprezentanții Poliției Române sunt de vină.

  • Am înțeles de la domnul Manciu că abia ieri ați obținut un astfel de document.
  • Păi domnul Manciu s-a ocupat de licență.
  • Deci la data la care ați semnat contractul aveați licență, iar domnul Manciu s-a ocupat de asta, deși acesta nu are nici o treabă cu firma! El este angajatul Consiliului Județean, din câte știm.
  • Da, dar el este împuternicit să alerge cu actele, pentru mine.

Viorel Manciu este soțul Nicoletei Manciu, cea care a deținut integral capitalul social și a administrat, până în cursul anului trecut, firma Nylvyan SRL. Cei doi sunt finii Ilincăi Enescu, cunoscută pentru faptul că are o fire extrem de romantică și că este pregătită, de fiecare dată, să ocupe, din poziția de reprezentant politic al Partidului Social Democrat, posturi administrative din cele mai diverse domenii de activitate. Pe numărul de contact al firmei Nylvyan SRL, ne-a răspuns Viorel Manciu. După ce a aflat cine îl caută, ne-a închis și nu a mai putut fi contactat.

Conform art. 56, din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, constituie infracțiune desfășurarea în scop comercial de activități de pază sau protecție, de proiectare, producere, instalare și întreținere a sistemelor de alarmă împotriva efracției sau a componentelor acestora fără atestat ori fără licența de funcționare prevăzută de lege, pedeapsa maximă fiind de 3 ani de închisoare, dacă nu constituie o infracțiune mai gravă.

Pentru clarificările necesare, publicația noastră va sesiza parchetul competent.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp