EXCLUSIV

S-a încălcat legea? – Aviz negativ, de la ANFP, pentru numirea lui Gheorghe Drăgănică în postul de director, la Protecția Copilului

Print Friendly, PDF & Email

La data de 16 ianuarie 2019 a fost numit Gheorghe Drăgănică în postul de director interimar al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași. A fost numit, la propunerea președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță.

Iliuță este acuzat de încălcarea legii

Iliuță a încercat, în feluri diferite, să o îndepărteze pe fosta directoare, Tudora Nicolae, din acest post. Șicanele au fost dintre cele mai diverse, fosta directoare afirmând că, la un moment dat, s-a temut inclusiv pentru integritatea sa fizică. De altfel, în ședința Consiliului Județean Călărași, consilierul județean Vasile Nedelcu, referitor la această speță, a afirmat că Vasile Iliuță “a încălcat legea”. Nedelcu a afirmat că numirea lui Drăgănică trebuia făcută cu avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. “Din câte am văzut, nu există acest aviz. Există o notificare către ANFP, dar nu ține loc de aviz, motiv pentru care este încălcată, încă o dată, legea. Chiar dacă se solicita avizul ANFP, nu putea să-l dea pentru că Hotărârea de Guvern 794, care reglementează regulamentul-cadru privind funcționarea acestei direcții, are niște prevederi foarte clare legate de persoana care poate îndeplini această funcție.”

Legea este aplicată în funcție de cum votează consilierii județeni

Nedelcu a arătat, în ședința Consiliului Județean Călărași, că Gheorghe Drăgănică, pentru a ocupa postul de director interimar în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, trebuie să aibă o anumită specializare și studii de masterat în specializarea respectivă. Gheorghe Drăgănică este medic veterinar. “Puteați să prelungiți, eventual să desemnați pe directorul adjunct să coordoneze activitatea, având în vedere că era și o anumită continuitate în activitatea acestei direcții și scoteați la concurs acest post, după care, bine-nțeles, se prezentau cei care îndeplineau condițiile în funcție de ce spune legea. Cine acceptă așa ceva, bine-nțeles înseamnă că încalcă legea.” Replica președintelui Vasile Iliuță a fost una șocantă: “Nu încălcați dumneavoastră legea, aveți dreptul la vot.” Iliuță a lăsat, astfel, să se înțeleagă că prevederile legale pot fi supuse aprobării consilierilor județeni. Mai mult, Iliuță l-a amenințat voalat pe consilierul județean Vasile Nedelcu, sugerând că, prin această luare publică de poziție, ar putea să-și devină consilier independent și nu consilier liberal, formațiune din care face parte și președintele Consiliului Județean Călărași.

Scandal fără precedent și reacția lui Vasile Iliuță

Scandalul a căpătat, în cursul zilei de azi, o amploare fără precedent câtă vreme Agenția Națională a Funcționarilor Publici a dat aviz negativ pentru numirea doctorului veterinar Gheorghe Drăgănică în postul de director interimar al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași. Contactat, Gheorghe Drăgănică spune că, la acest moment, ocupă în continuare același post. Afirmă că, la acest moment, nu știe dacă Agenția Națională a Funcționarilor Publici i-a dat aviz negativ pentru numirea în funcție. “La momentul acesta nu cunosc detalii. Am doar dispoziția președintelui (Vasile Iliuță – n.n.). Eu nu cunosc aceste detalii, e birou de resurse umane, sunt compartimente la Consiliul Județean care se ocupă cu așa ceva. Cei în drept pot să vă anunțe dacă sunt în funcțiune sau nu.” Pe această speță, președintele Consiliului Județean călărași, Vasile Iliuță, atât a avut de comentat: “La revedere, la revedere!”

Mod aiuritor la numirea pe funcții publice

Gheorghe Drăgănică nu neagă că, de la biroul resurse umane, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, a fost informat cu privire la avizul negativ, dat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici, pentru ca acesta să ocupe acest post. “Nu e mai bine să veniți dumneavoastră să discutăm aici?” Situația este una absolut scandaloasă și vine să reconfirme modul absolut aiuritor prin care se fac numirile, pe posturile publice. Nu e prima dată când, la Consiliul Județean Călărași, astfel de promovări pe posturi publice se fac cu încălcarea legii. Un alt caz celebru este cel al lui Eduard Grama, un fost condamnat la pușcărie, prin sentință definitivă, acesta fiind promovat într-un post de mare responsabilitate, pe baza unei hârtii neconforme și care cuprindea date evident false. Nici purtătorul de cuvânt din cadrul Consiliului Județean Călărași și nici cel din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași nu au avut alte precizări de făcut, afirmând că nu cunosc detalii.

Arată mai mult

Articole similare

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp