
Sub titlul „Comuna Nana, raiul orbilor în acte”, postul de televiziune România Tv a prezentat, în cursul zilei de ieri, 13 septembrie, un documentar din care reiese că foarte multe din indemnizațiile de handicap sunt primite ilegal.
Bastoane albe, cu senzori
Comuna Nana din judeţul Călăraşi nu înseamnă doar „tarlaua lui Băse”, aici indemnizaţiile de handicap grav curg pe bandă rulantă. Sute de localnici încasează lunar sume frumoase din bugetul de Stat pentru că, cel puţin în acte, majoritatea au orbit. În realitate, „orbii” conduc maşini, ară pe câmp cu tractoarele sau muncesc în solar. O echipă România TV a luat la rând „orbii” din Nana sub pretextul că sunt de la o fundaţie care oferă bastoane albe, cu senzori, care îi vor ajutra pe localnicii nevăzători să nu se mai lovească de stâlpi şi să nu mai cadă prin şanţuri.
Orbul Aurică e șofer
Primul pe listă, nea Aurică, şofer. Deşi susţine că nu vede, acesta conduce şi chiar mărturiseşte că nu a avut niciun accident. Cel puţin nu din cauza lui. „Nu mă duc departe. Merg pe-aici, prin localitate. Am avut un singur accident în care a dat unul peste mine, atât.” Câteva case mai departe, sunt nea Florea și soacra sa. Amândoi încasează indemnizaţii pentru orbi. Întrebat cum se descurcă într-o lume de întuneric, Florea explică: „Văd cu ochelari. Fără ochelari nu văd.” Îi trecem mâna prin fața ochilor, iar replica acestuia ne lasă muți: „Nu, nu, nu. Nu faceți, că nu văd!”
Trei sferturi sunt orbi
Oamenii locului ştiu de fenomenul care le-a luat tuturor vederea: el se leagă de o doctoriţă din Olteniţa. „Şmecheria asta costă cam 30 de milioane! Te duci cu 30 de milioane, te face nevăzător mintenaş! Dacă ai pus 40 de milioane, îţi dă şi nevăzător şi însoţitor, tot ce vrei tu! În schimb, tu n-ai nici pe dracu! Pe treaba asta, trei sferturi din comună sunt orbi”, a povestit un localnic. Cei de la Direcţia de Asistenţă Socială Călăraşi au deschis o anchetă în acest caz. reprezentantul acestei instituții, Doinița Nicolae, a precizat: „S-au format echipe de mers pe teren, în tot județul, să verifice persoanele încadrate în grad de handicap… Să vedem dacă lucrurile sunt în regulă. Lucrurile care ni s-au părut suspecte le-am înaintat către IPJ Călărași și urmează a se cerceta.”
Beția ca handicap, la Ștefănești
În urmă cu o lună, același post de televiziune a prezentat și cazul ciudat din satul Ștefănești, comuna Ileana, județul Călărași, unde figurează peste 200 de persoane handicapate. În acte figurează orbi, schilozi sau surdo-muţi, dar de fapt sunt doar nişte tineri tatuaţi care umblă mereu prin sat cu sticla de bere-n mână. În comuna Ileana din judeţul Călăraşi, peste 200 de săteni încasează indemnizaţii de handicap, deşi nu au nicio problemă de sănătate. Mulţi dintre ei recunosc că singurul handicap pe care îl au este beţia. Cam asta e boala care s-a cronicizat în localitatea Ileana din Călăraşi. Deşi nicio calamitate n-a lovit aşezarea, sute de localnici se află pe listele oamenilor cu probleme medicale grave.
Numai lume lovită la cap
Primul abordat este un tânăr care mărturisește că primește indemnizație de handicap, pe motiv că a fost „internat la Săpunaru.” Își revine din emoție și afirmă că a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Săpunari „din cauza la băuturii”. Formula prin care aceștia nu ar mai primi bani de la bugetul de Stat e următoarea: „Să ne lăsăm de băutură!” Într-o familie, trei persoane figurează cu boli grave, de pe urma cărora primesc bani de la stat, iar gospodina casei se arată uluită: „Și ei nu e handicapați! Ei muncește, e la muncă!” Un alt sătean explică de ce are loc acest fenomen straniu, în satele călărășene: „Pensia mică… Vai de mama noastră!” Și el are aceeași boală: e cu capul!
Internări fictive la Săpunari
Încă din data de 6.06.2014, Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași s-a sesizat cu privire la faptul că doi medici din cadrul Spitalului de Psihiatrie Săpunari, Carp George și Tudose Aneta, întocmesc în mod fictiv acte de internare / externare pentru diferite persoane, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 300 și 500 de lei, documente în baza cărora le este facilitată pensionarea pe caz de boală. La acest moment, dosarul celor doi medici acuzați de infracțiuni de corupție este instrumentat de Direcția Națională Anticorupție.