Acasă | ACTUALITATE | Când ai mintea odihnită: În viziunea prefectului de Călărași, 11 e mai mare decât 15!

Când ai mintea odihnită: În viziunea prefectului de Călărași, 11 e mai mare decât 15!

image_pdfimage_print

Într-un document remis publicației noastre și semnat de George Iacob, prefectul județului Călărași, se motivează, într-un mod absolut uluitor, că un număr de 11 voturi este mai mare decât un număr de 15 voturi.

Amestec grosolan

În fapt, prefectul județului Călărași se amestecă, într-un mod grosolan, în rezultatul alegerilor celor doi viceprimari ai municipiului Călărași, Viorel Ivanciu și Dragoș Coman, ambii reprezentanți ai Partidului Național Liberal. George Iacob, în adresa nr. 4982, din 2.09.2016, emisă către Consiliul Local Călărași, afirmă că hotărârea prin care au fost aleși cei doi primari a fost adoptată cu încălcarea legii: „Conform disp. art. 57 al. 3 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, viceprimarul este ales cu votul majorității consilierilor locali în funcție, din rândul membrilor acestuia”. Consiliul Local Călărași, prin Hotărârea nr. 85/23.06.2016, a dispus ca Viorel Ivanciu și Dragoș Coman să fie noii viceprimari ai municipiului Călărași. Ambii au obținut un număr de 15 voturi. Candidatul Partidului Social Democrat, Marius Grigore Dulce, a obținut un număr de 11 voturi.

Balotaj între învingători

În viziunea prefectului George Iacob, cele 11 voturi obținute de candidatul PSD sunt suficiente pentru ca acesta să fie declarat viceprimar al municipiului Călărași. „La ședința din data de 23.06.2016, în urma exercitării dreptului de vot pentru alegerea viceprimarilor, au rezultat următoarele: 1. candidatul PSD, Dulce Marius Grigore a obținut un număr de 11 voturi pentru, fiind asigurată majoritatea cerută de lege pentru a fi ales viceprimar al municipiului Călărași; 2. Candidații PNL, Ivanciu Viorel și Coman Dragoș Florin au obținut un număr egal de voturi, câte 15, și au fost declarați câștigători, fiind încălcate prevederile art. 12 din OG nr. 35/2002, conform cărora în caz de balotaj se va proceda la un nou tur de scrutin, la care vor participa numai candidații care se află în această situație. Va fi declarat ales candidatul care a obținut cele mai multe voturi.”

Prefectul nu știe legea

Argumentația puerilă și părtinitoare a prefectului de Călărași continuă: „Nu există nici un text de lege care să permită celor doi candidați aflați la balotaj să fie aleși viceprimari, în detrimentul celui de al treilea candidat, Dulce Marius Grigore, ales cu votul majorității consilierilor aflați în funcție… Prin HCL nr. 85/2016, în mod nelegal și netemeinic, s-a hotărât că au fost aleși viceprimari ai municipiului Călărași cei doi candidați care au întrunit votul a câte 15 consilieri fiecare… În cazul de față, Legea obliga la organizarea unui nou tur de scrutin pentru candidații aflați la balotaj, ceea ce nu s-a întâmplat…” Tot George Iacob, prefectul de Călărași, într-un mod lipsit de profesionalism, afirmă, în aceeași adresă, că „legal și temeinic era necesar să se supună la vot fiecare funcție în parte, pe buletine de vot distincte.”

Nu-și revin din șoc

De fapt, consilierii locali ai Partidului Social Democrat încă nu-și revin din șocul lipsei de inteligență, la momentul desemnării celor doi viceprimari ai municipiului Călărași. Deși dețineau majoritatea, cu 11 consilieri din 21, prin înțelegerea avută cu reprezentanții Partidului Dreptății Sociale, condus de Marian Vanghelie și reprezentat la Călărași de Nicolae Dragu, fost primar al municipiului timp de 3 mandate, au oferit voturi și candidaților PNL, la momentul desemnării celor doi viceprimari. Votul exprimat la acea dată s-a reflectat astfel: Dulce Marius Grigore (PSD) – 11, Viorel Ivanciu (PNL) – 15, Dragoș Coman (PNL) – 15. Au fost desemnați viceprimari candidații cu voturile cele mai multe obținute. În viziunea prefectului George Iacob, desemnarea viceprimarilor trebuia făcută sub altă formă: Dulce Marius Grigore, asta pentru că a obținut 11 voturi, deci mai mult de jumătate din numărul consilierilor călărășeni, în vreme ce între candidații PNL ar fi urmat să se declare balotaj, deși au obținut 15 voturi din 21, asta pentru că fiecare a obținut același număr de voturi.

Întrebare extrem de simplă

Nu credem că prefectul George Iacob ne poate răspunde la o întrebare extrem de simplă: ce s-ar fi întâmplat dacă unul din cei doi candidați PNL ar fi obținut nu 15, ci 14 voturi, evitându-se astfel formula infantilă de a se declara balotaj între câștigători? În cazul ăsta, tot Dulce Marius Grigore ar fi fost, de drept, viceprimar al municipiului Călărași? Calculele prefectului Goerge Iacob nu sunt firești și orice copil de ciclu gimnazial îi poate explica faptul că 11 nu e niciodată mai mare decât 15. Decât în cazurile în care primează raționamentele de ordin politic. Prin această manieră scandaloasă de a vedea lucrurile și de a interpreta legea într-un mod comic, infantil, total neprofesionist și strict pe linie politică, prefectul George Iacob se descalifică într-un mod rușinos. În mod normal, după o astfel de ingerință de ordin politic, acesta ar trebui destituit imediat. În fapt, redacția noastră va trmite Secretariatului General al Guvernului României datele care demonstrează, într-un mod neechivoc, că prefectul interpretează legea pentru a-și favoriza apropiații politici, adică pe cei din Partidul Social Democrat, cei care l-au susținut în accederea la această funcție.

Ce spune legea

Spre știința prefectului George Iacob, care interpretează legea în funcție de aspirațiile sale politice, acesta urmând să candideze, la alegerile parlamentare, pe listele Partidului Social Democrat, Legea nr. 215/2001, secțiunea a 2-a, art. 11, pct. a, precizează: „Fiecare consilier primește un singur buletin de vot pe care sunt trecute numele tuturor candidaților. Intrând în cabină, din lista candidaților vor fi barate printr-o linie orizontală numele tuturor candidaților pe care consilierul nu dorește să-i aleagă. Pe buletin va rămâne nebarat numele consilierului sau, după caz, al consilierilor pe care dorește să îl / să îi aleagă votantul.” Consilierii PSD exact asta au făcut la alegerea viceprimarilor, din data de 23.06.2016, nu l-au barat pe Dulce Marius Grigore și au barat, la întâmplare, unul din cei doi candidați PNL, când ar fi trebuit să-i bareze pe amândoi, în același timp. În acest caz, candidatul PSD ar fi obținut 11 voturi și ar fi fost declarat viceprimar, iar cei doi candidați PNL ar fi obținut câte 10 voturi fiecare, urmând ca între cei doi să se mai deruleze un alt tur de scrutin, pentru desemnarea celui de-al doilea viceprimar al municipiului Călărași.

De ce se inundă Școala nr. 12

Dulce Marius Grigore nu-și revine nici acum din șocul de a nu obține o funcție administrativă, deși avea numărul de consilieri necesar pentru a se întâmpla acest lucru. Rămas pe dinafară, fără salariul de la Primăria municipiului Călărași, acesta se agață, cu ajutorul politic al prefectului George Iacob, de orice chichiță legală, chiar dacă aceasta este interpretată într-un mod infantil. De fapt, prin această adresă remisă Consiliului Local Călărași, prefectul George Iacob urmărește o țintă precisă, chiar cu riscul de a se face de râs: vrea ca hotărârea prin care au fost desemnați cei doi viceprimari să fie pusă în discuția consilierilor, cât mai urgent, pentru că domnia sa o consideră nelegală, cu intenția ca aceasta să fie revocată. Revocarea hotărârii respective înseamnă și revocarea din posturile de viceprimari pentru Viorel Ivanciu și Dragoș Coman. Acesta este calculul politic făcut de prefectul George Iacob, la cererea expresă a lui Dulce Marius Grigore, șeful Organizației municipale a PSD Călărași. Din păcate, în această structură politică, valoarea este dată de acest Dulce Marius Grigore, un individ absolut anost, care ar fi trebuit schimbat de foarte multă vreme. Asta pentru a nu ne trezi iar cu clădirea Școlii nr. 12 inundată, știe Ion Samoilă, șeful pe linie politică al lui Dulce, de ce.

Ultimă oră:

Focar de pestă porcină africană la fostul șef al ISU Călărași, generalul Daniel Popa

Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat, pe raza comunei Grădiștea, în satul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Când ai mintea odihnită: În viziunea prefectului de Călărași, 11 e mai mare decât 15!

de Marin BADEA