EXCLUSIV

România bolnavă cu capul: Copiii sunt considerați obiecte care creează noi locuri de muncă!

Print Friendly, PDF & Email

Un caz de o gravitate uluitoare se petrece, în aceste zile, în Călărași. Nicolaeta Reghiș, o tânără de 16 ani, elevă la Grupul Școlar Danubius, este agresată psihic tocmai de cei care ar trebui s-o protejeze, în speță de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Fata este considerată, pur și simplu, un obiect.

Locuri de muncă

Nicoleta a fost dată la asistentul maternal Mariana Dima de la vârsta de 9 luni. A fost abandonată la naștere. Mama naturală a acesteia, de loc de prin Arad, a lucrat, într-un timp, ca zilier, la fosta Intreprindere Agricolă de Stat Roseți. Acolo, a avut o relație cu un inginer. Pe scurt, acesta i-a tot promis că o ia de nevastă, numai că a părăsit-o imediat cum aceasta a născut. În plus, mama naturală mai avea acasă, la Arad, încă 4 copii. Iar Mariana Dima ne spune că a luat fata la ea, ca asistent maternal. Nicoleta avea astm bronșic și abia se hrănea. Între timp, femeia, asistentul maternal, fatalitate, a îmbătrânit. A ieșit la pensie zilele trecute. Uitați ce zice Doinița Nicolae, directoarea DGASPC Călărași: “Doamna este pensionară. Conform legii și a Codului Muncii, dânsa poate să rămână în sistem, să cumuleze pensia cu salariul, dar ordonatorul nu este obligat ca să o țină în serviciu. Având în vedere faptul că atâția tineri n-au serviciu, toată lumea consideră, și eu, și Consiliul județean, am zis să dăm credit și tinerilor, să creăm locuri de muncă”.

Mere Golden

Nicoleta Reghiș are acasă, la mama, cum îi place să spună, un raft întreg cu trofee. Are teancuri întregi de diplome. Cântă la chitară. Participă la festivaluri de muzică populară. Pe unde poate. După cum sunt bani. Ca asistent maternal, Mariana Dima câștigă, de pe urma Nicoletei, 650 de lei, lunar. Nicoleta are p.c.-ul ei. Are camera ei. Pe hol, într-o fructieră, o așteaptă o grămăjoară de mere Golden. La școală, Nicoleta ne e prezentată ca un copil lipsit de complexe. Are punctul ei de vedere ferm: “Având în vedere că mama nu este singurul asistent maternal care a ieșit la pensie, nu văd care e problema. Eu am un coleg în clasă care e în aceeași situație, dar mama lui e mult mai bătrână decât mama mea. I-am spus asta directoarei de la Protecția Copilului și mi-a spus că nu se mai poate să rămân la mama, dacă a ieșit la pensie. Eu mă gândesc că dacă rămânem fără cei 650 de lei pe lună, noi nu mai avem din ce să trăim”. Nicoleta ne explică și cât costă deplasările ei la diferite concursuri de gen. Ne spune că, numai până la București, drumul costă, dus-întors, cu rata, 100 de lei. Bani care se scad din cei 650 de lei pe care-i primește asistentul maternal Mariana Dima. Mai precis, mama. Și mai sunt și taxe de înscriere. Și multe alte lucruri care necesită bani, atunci când nu ești acasă. Cazare, mâncare, poate o înghețată sau un ceai cald.

Un talent real

Și știți de ce face asistentul maternal Mariana Dima toate aceste lucruri pentru Nicoleta Reghiș? “O face pentru mine. Ca să îmi facă mie un viitor. Nu e chestia de bani, dar dacă mă iubește și ține la mine, normal că face toate lucrurile astea”. Și Nicoleta adaugă: “Noi, după ce venim de la un astfel de concurs, căutăm să vedem ce punem pe masă”. Maria Petrovici, de la Centrul Cultural Călărași, ne spune că Nicoleta Reghiș nu e un copil rău. “Nicoleta vine la dansuri, vine cu mama ei. Însă n-am mai văzut-o în ultima perioadă”. Instructorul Daniela Tudor, de la Palatul Copiilor Călărași, unde a activat Nicoleta, afirmă că aceasta ar putea fi un talent real. “Nu ținea cont de studiul individual. Dar e un copil, iar datoria noastră este să stăm pe capul lor”. Mariana dima, între timp,a îmbătrânit. Pe planeta asta, așa e orânduiala firească: te naști, ești sugar, ești copăcel, ești drac, ești adolescent, tânăt, matur și, în cele din urmă, ți se ridează pielea. Nu mai ești sprinten. Obosești mai repede. Mănânci mai puțin. Adormi devreme, te trezești devreme. Îmbătrânești, pur și simplu. Și fiindcă mama ei a ieșit la pensie, Nicoleta trebuie dată unei alte persoane, căci Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași are politici proprii: vrea ca pensionarii, care sunt asistenți maternali, să iasă din sistem, pentru a face loc unora mai tineri. Se creează, astfel, v-ați prins, noi locuri de muncă.

Ca televizoarele

S-a mai întâmplat ca Nicoleta să fie reintegrată în familia mamei naturale, de la Arad. Ar fi urmat să fie luată de o mătușă. Urmarea? A avut o tentativă de suicid, la vârsta de 9 ani. Politicile locale în privința drepturilor și protecției copiilor, după cum vedeți, sunt schizofrenice. Copiii aflați în plasament, la asistenții maternali, pot fi plimbați dintr-o casă în alta. Sunt ca televizoarele: azi îl ai tu, mâine vine la mine. În schimb, Nicoleta e crescută de Mariana Dima de la vârsta de 9 luni. Are dreptul să cotrobăie, când vrea ea, prin frigider. Alți copii, aflați în situația ei, trebuie să ceară voie, așa ne spune Nicoleta. Trebuie să ceară voie la grupul sanitar. Trebuie să ceară voie să asculte muzică, să iasă în parc, cu prietenii. Sau să doarmă până mai târziu. Doinița Nicolae, directoarea de la DGASPC Călărași, care e relativ nouă pe funcție, de nici un an, afirmă că a întâlnit cazuri de asistenți maternali care nu aveau picioare, dar care aveau copii luați în plasament. Și recunoaște că în sistem sunt zeci de alți asistenți maternali ieșiți, de mult timp, la pensie, dar că au beneficiat de indulgențele fostului director, care a semnat prelungiri de contracte. Însă cazul Nicoletei Reghiș e cu totul special. E crescută de la vârsta de 9 luni. Fostul director al DGASPC Călărași, Mihai Roibu, ne spune criteriile care au stat la baza prelungirii respectivelor contracte, pentru asistenții maternali ieșiți la pensie: “Noi facem protecția copilului, nu asistență socială pentru cei lipsiti de locuri de muncă. Am avut în vedere afinitatea copilului față de asistentul maternal”.

În pustietate

La sfârșitul acestei luni, Nicoleta Reghiș urmează să fie luată de lângă Mariana Dima. Nu crede că va fi dusă în centrul de plasament Sera, din Călărași. Ne spune că nu va sta nici o clipă acolo. “Săr gardul și fug”. A auzit că acolo copiii sunt bătuți, rași în cap, lăsați fără hrană, iar fetele mai mari fug noaptea, să se prostitueze. “Mă vor duce la Perișoru, în pustietate, ca să nu am unde să mai plec.”

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp