EXCLUSIV

Plătărești: Afaceri penale la azil / Bolnav lipsit de discernământ, deposedat de proprietăți chiar de șefa centrului de reabilitare / Video

Print Friendly, PDF & Email

Se numește Gheorghe Marghescu și este pus sub interdicție. În prezent, se află internat în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași. Marghescu nu are discernământ. În actul de identitate, figura cu ultimul domiciliu cunoscut în București, strada Panselelor, nr. 3, sector 4. Vecinii acestuia nu l-au văzut vreodată. La această adresă a locuit mama acestuia, Sanda Marghescu, decedată de mai bine de 10 ani.

Vasile Gheorghe, fost angajat al Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești, și-l amintește pe Marghescu: “E un bărbat la vreo 62-63 de ani. E în lumea lui.” A sesizat că se întâmplă ceva ciudat cu bunurile acestuia la momentul la care, pe adresa Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești, lui Marghescu i-a sosit o scrisoare, emisă de Agenția Națională de Administrare Fiscală. În compartimentul de registratură, fusese înregistrată greșit. Se întâmpla în 2017. Vasile Gheorghe nu-și mai amintește dacă ANAF emisese, de fapt, o decizie de impunere pentru stabilirea impozitului datorat de persoanele fizice, din veniturile obținute din chirii.

De pe portalul instanțelor de judecată, cauza cu numărul 4394/269/2017, pe rolul Judecătoriei Oltenița, a dispărut în cursul lunii decembrie 2020. În aceasta, s-a emis sentința civilă cu numărul 1789/6.12.2017, rămasă definitivă, prin neapelare, având ca obiect “tutelă”, cu petent Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești, reprezentat de Georgeta Vasile, șefa acestuia, Marius Vasile, în calitate de tutore și Gheorghe Marghescu, în calitate de pârât.

Marius Vasile este fiul șefei Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești. Lucrează tot în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești. “A venit mă-sa la mine, spunându-mi să-l angajez, că altfel i se sinucide băiatul”. Nu avea bacalaureatul luat. A fost angajat pe post de muncitor. La acest moment, figurează drept fizioterapeut, pe baza faptului că ar urma cursuri de profil, începând cu anul 2020, la celebra universitate Spiru Haret, din București. Conduce un autoturism Peugeot și are domiciliul într-un apartament achiziționat recent, situat într-un bloc de pe bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 28, din București. Duce o viață ca-n povești, cu concedii petrecute în destinații externe.

I-am cerut un punct de vedere, telefonic, iar reacția acestuia a fost halucinantă. “Altădată ne întâlnim față în față și vorbim, că la telefon vorbesc doar curvele.” Nu a dorit să ne ofere detalii legate de acest caz scandalos.

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești nu are personalitate juridică.

E ciudat cum Judecătoria Oltenița nu a observat acest aspect esențial. Nu am putut obține un punct de vedere al reprezentantului legal al Judecătoriei Oltenița.

Reprezentarea juridică a spețelor în care sunt vizați beneficiari ai serviciilor de asistență socială este făcută de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași.

Am vrut să lămurim acest aspect, dar șeful acesteia, medicul veterinar Gheorghe Drăgănică, ne-a ignorat. Lavinia Grosu, cea în subordinea căreia se află centrele de la Plătărești și Ciocănești, s-a eschivat: “Fără acordul reprezentantului legal, eu nu dau nici un fel de informație.”

În București, pe strada Panselelor, nr. 3, vecinii și-o amintesc pe Sanda Marghescu. Era o persoană nesociabilă. A vândut apartamentul în care locuia în cursul anului 2003, după care a fost luată în spațiu de fratele acesteia. “Stătea mai mult pe la metrou”. Sanda Marghescu, ne spun vecinii, este proprietara unui teren în zona situat Apărătorii Patriei, în apropierea străzii Panselelor, unde aceasta își avea domiciliul. Pe acesta, Universitatea Spiru Haret și-a construit o parte din sediu.

“De fiul ei nu știu nimic. Știu că, în urmă cu 20 de ani, era la Bălăceanca. Asta se întâmpla în 2002”. Bătrâna a rămas în grija fratelui, acesta având o proprietate în zona Metrorex, din București. A decedat și acesta, în 2016. Marghescu Gheorghe, fără discernământ, cazat la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești, este singurul beneficiar al acestor proprietăți.

Georgeta Vasile spune că fiul acesteia a ajuns tutore pentru că ea ar fi avut o relație cu unchiul acestuia. Relația de prietenie se derula în felul următor: “Venea, stăteam de vorbă.” Nu știe cum îl cheamă pe unchiul lui Marghescu. A fost trecut sub tutela fiului acesteia pentru că doctorii nu-i mai puteau elibera rețete.

Brusc, Georgeta Vasile a fost cuprinsă de compasiune: “Când s-a schimbat legislația și doctorii sau psihiatrii nu-i mai puteau elibera rețete, m-am rugat și eu de toată lumea… de asistentul social… de… hai, mă, luați-l și pe el cineva, ca să putem să-l coordonăm, să aibă și el pe cineva… Și n-a vrut nimeni. Și atunci am tăbărât pe fi-miu!”

Pentru partea de teren pe care a ocupat-o cu construirea sediului, Universitatea Spiru Haret plătește, lunar, chirie, către proprietar. Metrul pătrat de teren, într-o astfel de zonă, conform site-urilor de profil, este situat între 1.250 și 1.500 de euro. În fapt, Marghescu deține teren, în București, de peste 400.000 de euro.

La acest moment, proprietarul este Marius Vasile, în calitate de tutore al lui Marghescu Gheorghe, fiul șefei Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești. Tot acesta deține și bunurile provenite de la unchiul lui Marghescu, din zona Metrorex.

Georgeta Vasile știe că Gheorghe Margescu, pus sub interdicție, are și bani.

“Eu știu că domnul Marghescu are niște bani…” Spune că și-a atenționat fiul să nu preia bunurile lui Margescu fiindcă centrul de la Plătărești este în restructurare și e posibil ca pe bolnav să-l ia acasă, în calitate de tutore.

Despre acest caz scandalos, unul din multe altele, Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași nu ne-a infirmat existența unui dosar de urmărire penală, precizându-ne că nu ne poate da detalii câtă vreme, conform Hotărârii nr. 197/2019, a Consiliului Superior al Magistraturii, datele nu sunt publice.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp