Acasă | EVENIMENT | Actualizat – Călărași: O femeie a murit în fața instanței de judecată / Video

Actualizat – Călărași: O femeie a murit în fața instanței de judecată / Video

image_pdfimage_print

Nica Maria este numele femeii care a murit, în cursul zilei de 25 mai 2017, în fața instanței, la Judecătoria Călărași. Completul era condus de Elena Dana Enescu, judecător, aceasta ocupând, în același timp, și postul de vicepreședinte al Judecătoriei Călărași.

Avea stent cardiac

Figura în calitate de pârât, în dosarul nr. 2565/202/2016, având ca obiect succesiune. Ion Sfetcu este cel care a deschis procedura, în calitate de reclamant. Ca părți în dosar, alături de Nica Maria, mai figurează drept pârâți Sfetcu Vasile, Sfetcu Georgeta, Sfetcu Ilie, Sfetcu Florica, Manolache Iulian Gabriel, Staicu Liliana, Sfetcu Nicolae, Iosif Diana, Sfetcu Sorin Daniel, Marin Iuliana, Sfetcu Georgeta, călugărită între timp, luându-și numele de Măicuța Emanuela, Sfetcu Lenuța. Procesul se află la al 14-lea termen, prima înfățișare derulându-se în data de 1.06.2016. Nica Maria avea 67 de ani. Avea complicații cardiace, aceasta suferind o operație de introducere a unui stent cardiac. E de loc din satul Rasa, comuna Grădiștea.


Rudele nu vor să spună

Conform martorilor oculari, președinta completului, Elena Dana Enescu, a țipat în 3 rânduri la aceasta. A acuzat ulterior o stare de rău. A căzut în fața completului și nu s-a mai ridicat. La fața locului a ajuns un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Călărași. A ajuns și o echipă de criminaliști din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Călărași. S-a constatat decesul femeii. În acest caz s-a deschis un dosar de cercetare penală. În satul Rasa, acasă la cea decedată, o nepoată de-a ei este cea care ne întâmpină. „Nu știu sigur ce s-a întâmplat în sala de proces. Am înțeles că a discutat, că a fost o discuție mai aprinsă cu frații ei. Și deodată a căzut jos, brusc.” Nepoata, prezentă la proces, dar afirmă că nu a fost în sala de judecată pe perioada derulării ședinței, nu știe dacă discuția mai aprinsă s-ar fi desfășurat între Nica Maria și Elena Dana Enescu, ultima în calitate de judecător.

Se ceartă pe casa părintească

„I-a spus să ia loc”. În sală se aflau aproape toate rudele femeii.”S-au certat între ei, ca frații și judecătoarea doar i-a zis să ia loc. Eu nu am auzit că a țipat, nu mi s-a povestit mai clar.” Rudele au de împărțit o casă părintească, situată în satul Ceacu. E casă bătrânească, situată într-o fundătură. E locuită, întreținută și renovată de Ilie Sfetcu, fratele defunctei. Este vorba, însă, și de o suprafață de teren arabil, cota pentru fiecare parte din proces fiind de 0,33 hectare. În sat, Maria Nica e descrisă drept o femeie temperamentală. „Ea țipa de felul ei. Dacă-i dădeai buna-ziua, începea și țipa, așa era ea.”

Scandal în instanță

La Ceacu, Ilie Sfetcu, fratele Mariei Nica, prezent la proces, ne spune că aceasta a căzut și a murit. „Se certa.” Elena Dana Enescu, din calitatea de președinte, i-a cerut de mai multe ori să tacă. „Dacă mai face gălăgie și… niște cuvinte dintr-astea… o dă afară.” Ea și cu o altă soră, Florica Sfetcu, au fost cele care, în mod repetat, au vorbit fără să le ceară instanța acest lucru. Tonul acestora nu a fost unul calm. „S-a apucat să vorbească, că a făcut, că a construit, că tot ce e aicea în curte e de la mămica. Le spunea să tacă din gură. Judecătoarea le-a vorbit frumos, foarte frumos.”

Elena Dana Enescu s-a comportat ireproșabil

„Măi doamnă, prea vorbiți! Vă rog frumos, când sunteți întrebată să răspundeți, nu așa!” Așa spune fratele Ilie Sfetcu că i s-a adresat Elena Dana Enescu, șefa completului de judecată, Mariei Nica, până la momentul în care acesteia să i se facă rău și să se prăbușească, moartă, în fața instanței. „Până să cadă și aia, mai înainte, i-a zis: dacă tot insistați și tot cu niște cuvinte dintr-astea… eu, zice, vă poftesc afară!” Acesta a fost schimbul de replici dintre partea din proces, Maria Nica, și Elena Dana Enescu, judecător. „Pe mine mă tot întrerupea.” Maria Nica și sora acesteia, Florica Sfetcu, vorbeau tot timpul cu completul de judecată, fără să fie întrebate.

A fost prezentă la toate înfățișările

Fratele Sfetcu atât are de spus: „Dumnezeu să o ierte, dar sora Florica și cu nepotul Ion să-i tragă păcatele!”  După părerea acestuia, Maria Nica trebuia să stea acasă, în condițiile în care avea o stare de sănătate precară. Nica Maria a fost prezentă la toate cele 14 înfățișări. O altă soră, în prezent călugărită, Emanuela, i-ar fi spus să nu mai vină la procese, că și-așa e foarte bolnavă. „O trăgea sora Florica.”

Ultimă oră:

Jegălia: Povestea unei dispariții misterioase

E tratată drept o dispariție misterioasă. Lucica Dragnea nu a mai fost văzută, de la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualizat – Călărași: O femeie a murit în fața instanței de judecată / Video

de Marin BADEA