EXCLUSIV

Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost căutate la Cunești, printre borcane cu compot și sticle de ulei

Print Friendly, PDF & Email

Mihai Cazacu se numește tânărul care a spart mai multe biserici din București, fugind cu obiecte din aur, banii din cutia milei, dar și cu moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, de la Capela Cotroceni.

Locuiește în satul Cunești, comuna Grădiștea, județul Călărași. Tatăl acestuia, Ion Cazacu, lucrează la o firmă de construcții din comuna vecină, Ciocănești. Mihai Cazacu mai are un frate, angajat la o firmă de mezeluri, din municipiul Călărași.

Mihai Cazacu provine dintr-o familie dezorganizată. De mai mulți ani, părinții acestuia sunt separați. Și-a încercat norocul în municipiul București, lucrând ca livrator de produse alimentare.

Prima lovitură a dat-o, în noaptea de 30 aprilie, la Capela Sfânta Elisabeta, din Cotroceni.

De aici a reușit să fugă cu moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, dar și cu alte obiecte de cult religios din aur. A furat și banii din cutia milei, în jur de 1.000 lei.

În următoarele două zile, a mai spart alte două lăcașuri de cult: Biserica „Eroilor Martiri” și Biserica „Cărămidarii de Sus” de unde a luat tot obiecte de cult religios din aur și bani furați din cutia milei, sume cuprinse între 700 și 1.000 de lei.

„Polițiștii Direcției Generale de poliție a municipiului București, Serviciul de investigații criminale, au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară în județele Ilfov și Călărași, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind săvârșirea mai multor infracțiuni de furt calificat. Din datele și probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că un bărbat, în vârstă de 25 de ani, pe parcursul acestui an, ar fi pătruns în mai multe lăcașuri de cult, din municipiul București, și ar fi sustras diferite bunuri susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național. În urma perchezițiilor efectuate au fost identificate și ridicate mai multe bunuri cu valoare probatorie, printre care obiecte de cult religios.”

Declarația a fost dată în cursul zilei de joi, 11 mai, de Crina Eșeanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei.

Pe raza satului Cunești, oamenii legii au descins la prima oră a dimineții.

„El n-a știut, omul, ce s-a-ntâmplat. S-a trezit, la ora 6, cu Bucureștiul. Mi-a zis: tanti Ano, tremura carnea pe mine!… Le-a făcut filmare la casă, la gard, la numărul de la poartă. În beci l-a căutat! L-a căutat în beci și-a zis: zice, fata aia zice că ce scriem aici? El ce-a zis, săracul? Scrieți: raftul bunicii! Am și eu compoturi, am și eu supe, ulei… Lu’ ăsta micu’, lu Mihai, i-a făcut buletinul la el. D-aia vine la el toate prostiile!”

Anișoara Moroianu se numește vecina lui Ion Cazacu. A văzut forfotă, dimineața, pe stradă, dar nu știa ce caută oamenii legii.

„Doamne, Maica Domnului, auzi ce să facă! Mi s-a aia pielea pe mine!”

Ion Cazacu, tatăl lui Mihai Cazacu, declară că, ultima oară, acesta a venit în sat înainte de sărbătorile pascale.

„N-am vorbit cu el de dinainte de Paște cu o săptămână. De Florii a fost la mine. El venea la mine, stătea o oră-două și pleca. El a fost plecat de la vârsta de 9 ani de zile. Avea 9 ani când a plecat cu mă-sa. N-am găsit nici o explicație. Și mă-sa la fel. El n-a stat cu mine. De unde să știu eu ce făcea el? Eu știam că muncește la București, atâta tot. Ce știu eu, din vorbele lor, că muncește la un depozit, pe un motostivuitor. Așa știam eu din vorbele lor. Polițiștii m-au căutat și-n beci. Și la puț. A intrat și la găini. A intrat și în porumb. Peste tot m-a căutat. N-au avut ce să găsească.”

Prins de oamenii legii, Mihai Cazacu ar fi declarat, conform unor surse, că a furat de foame, dar și pentru că a ar fi început să-i placă să facă astfel de infracțiuni. A fost arestat preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, în cursul zilei de vineri, 12 mai, de completul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei sector 5.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WhatsApp WhatsApp

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker