ACTUALITATE

Ovidiu Benea, fost director OCPI Călărași, declarat nevinovat, prin decizie definitivă

Print Friendly, PDF & Email

Prin decizie definitivă, emisă de Curtea de Apel București, Ovidiu Benea, fost director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași, a fost achitat în dosarul nr. 1047/116/2017. Benea a fost trimis în judecată la data de 4.07.2017, printr-un rechizitoriu instrumentat de Direcția Națională Anticorupție. Ovidiu Benea a ocupat postul de director al OCPI Călărași în perioada 2009-2015, ca membru al Partidului Democrat Liberal.

La 17.02.2017 a fost pusă în mișcare acțiunea penală, de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, aceștia dispunând și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 17 februarie 2017, în calitate de inculpat, împotriva lui Ovidiu Benea, la data faptelor director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

S-a reținu că, în perioada 2009-2015, acesta, în calitate de director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași, în contextul realizării proiectului „Modernizare și extindere la construcția existentă pentru sediul OCPI Călărași”, și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu încălcarea prevederilor legale, în sensul că:

  • a favorizat o anumită societate comercială să câștige licitația care a avut ca finalitate încheierea, la data de 17 august 2009, a contractului ce privea proiectul respectiv, în condițiile în care firma respectivă nu îndeplinea condițiile prevăzute în caietul de sarcini,
  • la data de 28 octombrie 2009, a achitat aceleiași societăți un avans de 595.000 lei cu TVA în lipsa unei baze legale și în scopul creării de foloase materiale necuvenite pentru firma privată.

În același context, la data de 17 noiembrie 2009, Ovidiu Benea a încheiat cu aceeași societate comercială un act adițional prin care s-au contractat lucrări suplimentare, în lipsa unei proceduri legale de atribuire și a unei solicitări a OCPI Călărași. Acest lucru s-a realizat în condițiile în care, în actele aferente procedurii de atribuire a contractului inițial, se menționa clar că autoritatea contractantă nu trebuia să plătească lucrări suplimentare, riscul aparținând exclusiv ofertantului, iar lucrările suplimentare ce nu erau prevăzute în documentația tehnică inițială se puteau efectua doar la solicitarea autorității contractante. Prin această conduită, acuza Direcția Națională Anticorupție, Ovidiu Benea a creat un prejudiciu instituției pe care o reprezenta în valoare de 2.175.497 lei (valoarea avansului și plățile nelegale făcute în baza actului adițional), concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum în favoarea societății respective.

În cursul zilei de 18.08.2022, Tribunalul Călărași, ca instanță de fond, s-a pronunțat în dosarul nr. 1047/116/2017 unde, ca inculpați, figurau Ovidiu Benea, fost șef al Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași, și Alexandru Găvănescu, fost șef de birou la aceeași instituție. Ovidiu Benea a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani închisoare, cu executare în regim de detenție.

Tot cu 4 ani de pușcărie, cu executare, s-a ales și Alexandru Găvănescu. În plus, cei doi trebuie să achite părții civile OCPI Călărași despăgubiri civile în sumă de 2.331.445,05 lei, reprezentând 1.580.497,05 lei (cu TVA) contravaloare lucrări suplimentare acceptate la plată, în baza actului adițional nr.1/17.11.2009 ?i 750.948 lei ( cu TVA) contravaloare rest lucrări fizic de executat în baza contractului nr.5/17.08.2009. Instanța a menținut sechestrul asigurator pe bunurile celor doi inculpați.

Curtea de Apel București a desființat, ieri, decizia magistraților de la Tribunalul Călărași, ca instanță de fond, achitându-i pe cei doi foști angajați ai Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași, în baza art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală, instanța constatând inexistența faptei.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp