Arhiva

Grădiştea: Islazul comunal a devenit masă de învârteli

Print Friendly, PDF & Email


În comuna Grădiştea, din datele oferite de viceprimarul Constantin Corbu, crescătorii de animale din localitate au în proprietate 4.000 de oi, circa 300 de bovine şi tot atâtea capre. La nivelul anului 2007, ne confirmă şi primarul în funcţie, Alecsandru Boboc, aceştia au fost invitaţi, în repetate rânduri, la primărie, cu intenţia de a se constitui într-o asociaţie.

Scopul era acela ca, prin organizarea crescătorilor de animale într-o formă juridică, să se obţină diferite sume de bani, acordate drept subvenţie, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, pentru folosirea islazului comunal, acesta având o suprafaţă de 602 hectare.

10 lei, taxă de înscriere, într-o asociaţie profesională

„Până în anul 2004, islazul avea altă destinaţie”, ne spune primarul Alecsandru Boboc. Astfel, din islazul comunal se împărţeau diferite suprafeţe, de circa 1-2 hectare, către cetăţenii din comună. Aşa se face că, în loc de islaz, la Grădiştea, după criterii greu de stabilit, unii cetăţeni aveau în folosinţă diferite suprafeţe, pe care cultivau, de regulă, grâu sau porumb. „Inclusiv eu aveam în folosinţă 1 hectar”, recunoaşte primarul. Tot Alecsandru Boboc ne spune că de suprafeţe din islaz transformate în terenuri agricole mai beneficiau şi Petre Barbu, Gheorghe Şerban sau Tudorel Achim, consilieri locali la această dată. Modalitatea de împărţire este descrisă de primar: „Nu ştiu cum se împărţeau aceste suprafeţe. Achim Tudorel, el era secretar şi venea şi spunea cât şi dădea fiecăruia cum dorea”. Boboc afirmă că, la preluarea funcţiei de edil al localităţii, a vrut să schimbe această stare de fapt. „De ce crescătorii de animale să fie frustraţi de dreptul de a-l folosi pentru destinaţia lui normală?” Ca urmare, ne spune acesta, în 2007 a luat fiinţă Asociaţia crescătorilor de animale din comuna Grădiştea, denumită „Bocaov”. „La constituire, au venit circa 25 de crescători de animale, dar când au auzit că trebuie să plătească o cotizaţie, au mai rămas doar 5”. Conform datelor noastre, pentru participarea în Asociaţia „Bocaov”, cotizaţia era de 10 lei anual.

„Crescătorul de animale” Boboc a devenit şef


Gheorghe Bucureşteanu, crescător de animale recunoscut în zonă, are o cu totul altă variantă. Ne spune că e adevărat faptul că au fost chemaţi, la primărie, crescătorii de animale din zonă, pentru a se constitui într-o asociaţie. „Când am vrut să plătesc cotizaţia, mi-au spus că n-au chitanţier şi că trebuie să-l cumpere de la Bucureşti. M-am oferit eu să mă duc să-l cumpăr, le-am cerut împuternicire, dar m-au pasat tot timpul”. În fapt, Asociaţia crescătorilor de animale „Bocaov”, la această dată desfiinţată, îl avea ca preşedinte exact pe primarul comunei Grădiştea, Alecsandru Boboc. Tot Gheorghiţă Bucureşteanu ne explică şi cum a ajuns actualul primar preşedinte peste o astfel de asociaţie profesională: „Vă daţi seama, dacă el stă la bloc, la Călăraşi, cam câte animale are Boboc?” Mitică Anton, un apropiat de-al primarului, administrator în cadrul Liceului „Mihai Eminescu”, a fost ales vicepreşedinte al asociaţiei, deşi sătenii îl ştiu drept posesorul a 10 oi. Cei 5 membri care au constituit asociaţia crescătorilor de animale, la Grădiştea, în fapt, nu adunau laolaltă 10 vaci, 20 de oi sau 3 cai. La nivelul anului 2007, în comună, numai Nicolae Măcăleaţă, spre exemplu, avea peste 400 de oi, iar turma lui Valere Ivanciu număra peste 100 de bovine. În anunţul remis locuitorilor din comuna Grădiştea, în anul 2007, se specifică faptul că „crescătorii de animale au fost convocaţi… în sala de şedinţe… unde s-a aprobat înfiinţarea Asociaţia crescătorilor de animale Bocaov, care va prelua suprafaţa de 623 ha islaz în administrare”. Nu se specifică nicăieri în ce temei legal o astfel de asociaţie poate prelua islazul comunal în administrare.

Boboc centrează, tot el dă cu capul

„Bocaov” a fost înscrisă în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor existent la Judecătoria Călăraşi, în data de 26 septembrie 2007, cu 5 membri fondatori, în speţă Boboc Alecsandru, primarul comunei Grădiştea, în calitate de preşedinte, Anton Dumitru, identificat drept crescător de animale, Buciu Mariana, tehnician zootehnist, Tonea Gheorghe şi Dincă Vasile, şi ei identificaţi drept crescători de animale. Patrimoniul asociaţiei este reprezentat de suma de 400 lei, are un consiliu director format exact din membrii-fondatori, dar şi un cenzor, Cojocaru Alexandru Săndel, din satul Rasa. Ca împuternicit pentru activităţile de deschidere de cont, comandă ştampilă, operaţiuni bancare este preşedintele Boboc, având drept de semnătură numai împreună cu vicepreşedintele responsabil cu probleme economice, adică împreună cu Buciu Mariana. Această asociaţie, printr-un proces-verbal de recepţie, semnat, din partea Primăriei Grădiştea, de Alecsandru Boboc şi de secretarul Chirea Botea, preia în administrare întreaga suprafaţă a islazului comunal, pentru Asociaţia „Bocaov”, ne spune viceprimarul Constantin Corbu, semnând acelaşi Alecsandru Boboc. „Nu există nici un fel de hotărâre de consiliu local privind trecerea islazului comunal în administrarea acestei asociaţii”. Şi primarul Boboc ne spune acelaşi lucru: „Nu există nici un diferend privind islazul comunal. Islazul este proprietatea comunităţii, iar consiliul local este cel care dispune ce se întâmplă cu el, în momentul în care sunt solicitări de concesionare”.

Banii de la APIA au ajuns în contul lui Mitică

În anul 2008, pentru anul agroicol 2007, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, pentru suprafaţa de 602 hectare reprezentând islazul comunai Grădiştea, unul dintre vicepreşedinţii Asociaţiei „Bocaov”, Anton Dumitru, la data de 10 iunie 2008, primeşte suma de 108.334 lei, mai exact 30.000 de euro, la cursul zilei. Tot Boboc este cel care ne confirmă că, prin APIA Călăraşi, Asociaţia „Bocaov” a primit următoarele sume: 1,3 miliarde lei vechi, în 2008, 0,8 miliarde, în 2009 şi 1,2 miliarde lei vechi, în 2010, în total suma de 3,3 miliarde. Explicaţia că, în 2008, plăţile efectuate de APIA Călăraşi, pentru Asociaţia „Bocaov”, sunt făcute în contul unei persoane fizice, adică în contul personal al vicepreşedintelui Mitică Anton, ne este dată de primarul Boboc: „La data plăţii, Asociaţia nu avea deschis cont bancar, iar Mitică Anton a ţinut banii în contul lui personal timp de o săptămână, apoi aceştia au ajuns în contul asociaţiei”. De la APIA Călăraşi, însă, directorul executiv adjunct Bogdan Dumitraşcu, ne spune că banii puteau ajunge în contul personal al numitului Dumitru Anton numai în cazul în care acesta avea concesionat teren în islazul comunal, ceea ce nu este cazul. „Conform legislaţiei din acest moment, banii pentru astfel de cazuri se dau pe propria răspundere”, ne spune Dumitraşcu. Acesta nu ştie de ce banii de pe islazul comunei Grădiştea au ajuns în contul unei persoane fizice care nu avea teren concesionat şi nici ce sume au fost virate în conturile Asociaţiei „Bocaov”, în condiţiile în care nici aceasta nu avea teren concesionat pe islazul comunal. „Dacă dumneavoastră consideraţi că avem de-a face cu o fraudă, atunci e bine să ne faceţi o sesizare în acest sens”, a concluzionat acesta.

Plângere penală, la Departamentul Naţional Anticorupţie


Cu banii obţinuţi drept subvenţii, fără a ne arăta documente justificative în acest sens, primarul Alecsandru Boboc spune că au fost achiziţionate mai multe bunuri. „Am plătit întreţinerea islazului, am făcut o groapă pentru spălarea oilor, am plătit la primărie dreptul de folosinţă, am devenit membri în Asociaţia Udătorilor, plătind cotizaţie, am cumpărat instalaţii de udare şi am plătit substanţele chimice necesare spălării oilor”. Groapa de spălare a oilor e, de fapt, o groapă betonată, construită prin firma „Alex Com” Grădiştea, aparţinând unui fin de-al primarului Boboc, numitul Gabriel Soare. Primarul nu recunoaşte acest aspect: „Nu e finul meu, doar i-am botezat fetiţa, cum ar veni sunt naşul copilului acestuia”. Boboc nu mai ştie nici care a fost preţul acestei lucrări. La Asociaţia Udătorilor, unde „Bocaov” a devenit membră, preşedinte este un fost consilier local, care are aceeaşi culoare politică precum primarul Boboc, Ştefan Constantin. Despre relaţia dintre cele două asociaţii, viceprimarul Corbu spune că Asociaţia Udătorilor Grădiştea a facturat prestările de servicii efectuate pentru Asociaţia crescătorilor de animale abia când Gheorghiţă Bucureşteanu s-a adresat, la Departamentul Naţional Anticorupţie, cu o plângere penală. „Din acest moment, Boboc a încercat să justifice, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, banii luaţi drept subvenţii”, spune viceprimarul Constantin Corbu, actele fiind depuse retroactiv, în 2010, exact prin directorul executiv adjunct Bogdan Dumitraşcu.

Contabila de la Bucureşti şi firma Cont Audit, a şefului Marian State

Gheorghe Bucureşteanu, crescător de animale, este cel care s-a adresat DNA-ului, cu plângere împotriva primarului Alecsandru Boboc. „El îmi tot spune că nu se poate concesiona islazul, că nu are titlu de proprietate, în vreme ce tot el ia bani de la APIA, exact pentru islaz. Dacă el n-are nici un act, atunci cum a luat banii ăia?”. De la Administraţia Finanţelor Publice a Comunelor Călăraşi, şeful acesteia, ec. Nicolae Mitran, spune, într-o adresă, că nu poate pune la dispoziţie bilanţurile contabile ale Asociaţiei „Bocaov”, pe anii fiscali 2007, 2008 şi 2009. Conform datelor noastre, Asociaţia „Bocaov” a fost radiată din data de 17 august 2010 şi nu a depus bilanţuri contabile anuale. Primarul Alecsandru Boboc afirmă că evidenţa contabilă a asociaţiei era ţinută „de o contabilă, de la Bucureşti”, însă n-a ştiut să ne precizeze numele acesteia, însă viceprimarul Constantin Corbu afirmă că evidenţa contabilă era ţinută prin firma „Cont Audit”, cu domeniu de activitate cod CEAN 741 – activităţi juridice, de contabilitate şi revizie contabilă, consultanţă în domeniul fiscal. Aceasta îşi are sediul în Călăraşi, pe strada Dorobanţi, bloc B26, în baza unui contract de închiriere cu nr. 677, din 7.10.2003, cu un capital social de 200 lei şi-i are ca asociaţi pe State Ana Maria şi State Daniela, ultima născută în Călăraşii Vechi, domiciliată pe strada Gh. Doja, nr. 8, fiind exact soţia fostului şef ANAF instalat de PDL, Marian State, în prezent şef al Administraţiei Finanţelor Publice Călăraşi.

Investiţie de 119 milioane de euro, la o firmă de doi lei

Anul trecut, la propunerea primarului, islazul comunei Grădiştea ar fi urmat să fie dat în concesiune, printr-un cotract de asociere în participaţiune, firmei „Wind Energy Power Eolian BR” SRL, în ideea ca, pe acesta, să se instaleze staţii eoliene de producere a energiei electrice. „Era un proiect de 119 milioane de euro”, ne spune primarul, iar un reprezentant al acesteia, Ernest Virgil Popovici, a încercat să convingă membrii Consiliului Local Grădiştea de utilitatea acestei investiţii. „Această firmă urma să construiască 100 de mori de vânt, iar numai autorizaţiile de construire aduceau, la bugetul local, suma de 1 milion de euro”, specifică primarul. Desigur, această asociere era mai mult decât fantezistă, câtă vreme firma în cauză, cu sediul pe strada Milano, nr. 56, bloc A5, etaj 6, apartament 37, din Constanţa, cu doi asociaţi – Vanghele Dumitru şi Elena Raluca Dumitru, are ca obiect de activitate producerea de energie electrică, dar este înfiinţată la 10 noiembrie 2010 şi nu are absolut nici un fel de venit, nici salariaţi şi nici disponibilităţi băneşti, la un capital propriu de 10.000 de lei. Însă e absolut ciudat cum primarul Alecsandru Boboc a înţeles să ceară acordul consilierilor locali pentru concesionarea islazului, în vederea construirii unor astfel de mori eoliene, câtă vreme, atunci când l-a dat în adminsitrare Asociaţiei „Bocaov”, unde tot el era şef, n-a mai ţinut cont de prevederile legale.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp