ACTUALITATE

Călărași: A fost destructurată rețeaua de trafic de droguri a copiilor lui Vlad Țaganu

Print Friendly, PDF & Email

Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călărași a destructurat, în cursul zilei de 21 aprilie 2021, o rețea infracțională specializată în traficul de droguri de risc și mare risc.

Într-un comunicat dat publicității, se arată că încă de la începutul anului 2018, membrii grupării infracționale de pe raza județului Călărași au început să desfășoare activități în materia traficului ilicit de droguri de risc (cannabis) și de mare risc (cocaină). Inițial, membrii grupării au avut drept sursă de aprovizionare un cunoscut dealer de cocaină și cannabis de pe raza județelor Călărași și Ialomița.

Regulile și principiile stabilite de către membrii grupului precum și modul concret de operare reflectau o grupare organizată pe paliere funcționale. Astfel, în vârful ierarhiilor se afla liderul, care procura marfa direct de la surse diferite de pe raza municipiilor București sau Constanța. Pe al doilea palier se regăseau persoanele din imediata apropiere a acestuia care erau executanți direcți ai ordinelor date de către lider. Acestea se ocupau uneori de aducerea “mărfii” de la sursă atunci când liderul le cerea acest lucru sau de plasarea drogurilor pe piață, către alți dealeri aflați într-un eșalon 3 sau chiar direct către consumatori.


Pe lângă faptul că a beneficiat de o structură solidă, se arată în comunicatul emis de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, fiind format din oameni de încredere și loiali, grupul infracțional organizat a funcționat după un set de reguli și principii, de natură a face dificilă destructurarea sa de către organele de urmărire penală.


• “Regula de aur” era aceea că, niciunul din membri nu comunica informații importante, referitoare la preocupările infracționale, prin apel telefonic, ci doar prin intermediul internetului.
• Liderul grupului se ocupa doar de procurarea și punerea la dispoziției a “mărfii”, fără a interacționa direct cu clienții, de comercializare ocupându-se membrii din eșaloanele 2 sau 3 al grupului.
• Comercianții de droguri au fost instruiți totodată să nu vină însoțiți de clienții direcți, la sursa de aprovizionare.
• Tranzacțiile se realizau, în mare parte, în zona unui bar aflat în apropierea locuinței liderului.


În acest mod, s-a reușit în timp, obținerea monopolului la nivel zonal pe piața de droguri, membrii grupării fiind principalii furnizori de asemenea produse de pe raza județului Călărași.

La data de 21.04.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Călărași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Călărași, BCCO București și SCCO Ilfov au efectuat un număr de 30 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Călărași și Ilfov, precum și a municipiului București, în urma cărora au fost ridicate diverse cantități de droguri (cocaină, cannabis, MDMA), precum și sume de bani.

În cursul zilei de azi, 10 membri ai grupării au fost prezentați, la mandat, la Tribunalul Călărași. Este vorba de Marin Alexandru Noni, Vlad Bogdan Alexandru, fiul lui Vlad Costel zis Țaganu, Pigui Marian Alexandru, Deșliu Florentin, Vlad Leonard Narcis, Vlad Petronel Ciprian, Vlad Tenur, Gogoloș Lucian, Achim Ion și Vlad Neluțu.

La data de 04.04.2018, furnizorul de droguri de risc și de mare risc al grupării, a fost reținut de către D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Călărași, iar arestarea ulterioară a acestuia a condus la o schimbare a raporturilor de forță și a modului de organizare a activităților de procurare și comercializare a drogurilor de risc și de mare risc. Astfel, rolul de coordonator al activităților desfășurate în materia traficului și consumului ilicit de droguri, i-a revenit unui alt membru marcant al grupării, Vlad Bogdan Alexandru. Acesta a început să se implice activ în procurarea de droguri, cu precădere cocaină și cannabis, creând în jurul său o adevărată rețea de traficanți, prin atragerea unui număr mare de acoliți, atât dintre membrii familiei dar și dintre alte persoane care aveau preocupări în acest domeniu, atrași fiind de câștigurile substanțiale, unii dintre aceștia fiind și consumatori de droguri, având astfel posibilitatea de a-și obține pentru consum propriu, o parte din “mărfurile” comercializate.

Tot în cursul zilei de azi, alți trei inculpați, au fost prezentați judecătorului de drepturi și libertăți, din cadrul Tribunalului Călărași, cu propunere de arestare preventivă, acuzați de trafic de droguri de risc și deținerea de droguri în vederea consumului propriu. Din cercetări a reieșit că, începând cu luna octombrie 2020, persoanele bănuite ar fi comercializat sau deținut droguri de risc în municipiul Călărași.  În urma perchezițiilor, polițiștii au indisponibilizat droguri de risc (cannabis), 2 cântare electronice de precizie, 10 grindere, 4 telefoane mobile și bani. 

Au fost arestați preventiv Gugoașă Gabriel Mihai și Jora Daniela Elena, un al treilea inculpat, Vlădescu Ionuț Alexandru, primind măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp