EXCLUSIV

Înregistrare-șoc cu un director liberal cerând șpagă, în numele sistemului

Print Friendly, PDF & Email

„…Revenind la lucruri serioase: vedem cum trebuie să rezolvăm problema, că trebuie să o aducem în normalitate oarecum. Pentru că și eu sunt interesat foarte mult ca treaba să meargă bine și la voi pentru că instituția trebuie să beneficieze de serviciile voastre foarte ok. Pe de altă parte, neoficial acum, am vorbit cu Angelica și eu v-am rugat să vorbească cu toată lumea despre o problemă pe care eu trebuie să mă achit, în fiecare lună, la o terță persoană. Sunt niște lucruri care sunt neoficiale. Și ea o să vă explice mai departe, nu pot să vorbesc aici, da? Și cu nesupărare, cu supărare, trebuiesc rezolvate. Eu vreau să am discuția asta cu voi ca să vă spun lucrurile cum stau: că în anumite proiecte, există anumite interese. Da? Mai neoficial. Și unele lucruri se fac pe înțelegere. Da? Și eu, ca să iau locurile astea, am negociat cu cineva. În schimb, trebuie să dau înapoi ceva. Da? Deci nu vreau să existe supărare, nu vreau să existe absolut nimic, dacă aveți ceva de spus, spuneți aici și eu vă înțeleg pe toată lumea. Dar, la rândul meu, trebuie să mă înțeleg și eu cu omul respectiv care a decis chestia asta. Și trebuie, ca orice persoană, în România, cum să spun? Ca să-mi perpetuez relația. Da? Pentru că n-au apărut din senin posturile astea ale voastre și nici proiectul ăsta. Și fiecare, acuma, cere, c-așa este! Deci, vă spun, nu-i pentru mine, clar, nu-mi permit să fac așa ceva, dar oamenii ăia n-au simțul măsurii. Și mă contabilizează: ia să vedem luna asta ce ai făcut? Ați înțeles?… D-aia am vrut să vă chem pe toți, să discutăm față în față, să ajungem la o înțelegere. Pentru că nici mie nu-mi convine, nu am făcut în viața mea așa ceva și nu îmi convine. Dar am intrat în sistem, dintr-o anumită postură, și trebuie ca sistemul ăla, fiind așa nenorocit, să intri în el. Altfel nu reușești. Asta-i România!”

Astfel începe o înregistrare-șoc ajunsă, în cursul zilei de ieri, și în posesia noastră. Înregistrarea circula, pe surse, în mai multe medii, dar nu a fost făcută publică, din motive încă neclare.

Cel care cere șpagă, în numele „sistemului nenorocit”, este Nicolae Chirana, directorul liberal al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Călărași. Acesta ocupă acest post de la jumătatea lunii martie a anului 2013. La data numirii sale, era președintele Organizației de tineret din cadrul structurii călărășene a Partidului Național Liberal.

„Asta-i România! Și eu m-am dus cu așa, la București, așa, am spart uși. Nu mi-a stat în fire niciodată, dar am învățat! Că așa mi-a zis sistemul! Ce să faci? După hârtii și după adrese oficiale, cum se rezolvă lucrurile. Vă gândiți și-mi dați un răspuns prin Angelica.”

Contactat de publicația noastră, Nicolae Chirana nu a vrut să clarifice situația. „Nu am nimic de declarat”, ne-a spus acesta.

În înregistrare, este pomenit și numele directoarei de la Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Călărași, Alina Ruxandra Prică. Aceasta a candidat, în cursul lunii trecute, pe listele județului Călărași ale Partidului Național Liberal, la un post de deputat. „Eu nu am făcut și nu fac așa ceva. Sincer vă spun, nu am nici o treabă. ”

„Nici eu nu am loc de întors. Nu am loc de întors absolut deloc. În voi am avut încredere. Cu ceilalți o să vorbesc separat. Deci nu vreau să existe discuții, să plecați d-aici și să apară nu știu ce. Tot ce rămâne, rămăne aici, vă spun foarte frumos. Vă mai lăsăm: o lună nu puteți, compensați următoarea! Nici mie nu-mi convine să fac lucrurile astea. Dar și eu, la rândul meu, sunt preat de alții. C-așa este!”

Valoarea șpăgilor cerute este de 10 la sută. Discuția este între directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Călărași, Nicolae Chirana, și mai mulți participanți la cursuri de formare profesională, derulate cu fonduri aparținând Uniunii Europene.

  • Dar mie mi se pare mult. Și lunar. Cât e?
  • Vă spune Angelica.
  • Cum am spus, 10 la sută.
  • 10 la sută… hm… Una din ratele mele la bancă!

Aproape 10 milioane de euro au fost distribuiți, de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Călărași, drept subvenții, în baza Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, la nivelul județului Călărași, în ultimii 5 ani. Beneficiare sunt câteva zeci de firme. Un astfel de caz, cu o firmă rulată dintr-un acționariat în altul și cu preluarea angajaților de la o firmă la alta, a fost reprezentat de ceea ce s-a numit Afacerea Eliza. Prin AJOFM Călărași, unui boschetar, din comuna Stâlpu, județul Buzău, poreclit Cartoafă, prezentat drept proprietare de fabrică de confecții, i s-a dat suma de 750.000 de euro, în baza Legii 76/2002. Adevărații beneficiari ai acestui tun s-au făcut nevăzuți.

Boschetarul Ion Manea, cunoscut în satul Stâlpu, județul Buzău, drept Cartoafă, patronul firmei Ima Tex Trading SRL Călărași, în cursul anului 2019, cu o firmă înființată în anul 2019, cu un aport la capital de 300 de lei, a primit, prin Agenția Județeană pentru Ocuprea Forței de Muncă Călărași, suma totală de 3.348.000 lei, pentru angajarea, pe baza unor documente falsificate, a 124 de persoane.

E interesant de cercetat, și în acest caz, dacă directorul Nicolae Chirana a cerut partea de șpagă pe care, după cum mărturisește, sistemul din România l-a obligat să o practice, în toate cazurile de subvenționare a forței de muncă, în baza acestei legi.

Tot ca urmare a implementării unor proiecte finanțate cu bani europeni, prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Călărași, în cursul anului 2018, mai mulți oameni de afaceri din Călărași au suferit condamnări, pentru fapte de corupție.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp