EVENIMENT

Fără număr: DIICOT – BT Călărași a mai destructurat o grupare infracțională deja destructurată de 3 ori

Print Friendly, PDF & Email

20 de persoane au fost prezentate, cu propunere de arestare preventivă, în urma destructurării unui grup infracțional organizat, acțiune derulată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călărași, în cursul zilei de marți, 3 noiembrie a.c.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2017 – 2020, s-a constituit  și a acționat un grup infracțional organizat care prin întocmirea, în fals, a documentației necesare, a obținut sume consistente de bani, cu titlu de indemnizație de creștere a copilului cu vârsta de până la 2 ani.  În scopul obținerii acestor sume, membrii grupului infracțional organizat identificau potențiali beneficiari, respectiv persoane devenite de curând părinți sau care urmau să devină părinți în perioada imediat următoare. Beneficiarii recrutați în acest scop de către membrii grupului erau persoane fără venituri sau cu o situație materială precară, care au acceptat să utilizeze documente false, puse la dispoziție de către membrii grupului, pe baza cărora să obțină indemnizații generoase de creștere a copilului, sume pe care să le împartă apoi, pe parcursul celor 2 ani cu membrii grupului.
În acest scop, gruparea infracțională a deținut, de facto, mai multe societăți comerciale de tip fantomă pe care a făcut angajări fictive, retroactive, documentația întocmită atestând, în fals, că beneficiarii au fost angajați în aceste societăți comerciale pentru perioada cerută de lege, precizându-se că beneficiarii au primit salarii consistente.

Au fost efectuate 50 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Călărași și Ilfov și a municipiului București. În cauză, au fost arestați: Petre Alexandru Anghel, Petrică Bacriță, Dan Ionuț Cazacu, Teodor Suciu, Georgeta Călin, Viorica Stângă, Ștefan Marian Ene, Adrian Văduva, Tiberiu Cristian Ciobanu, Ion Bogdan Ștefănescu, Gheorghe Dumitru, Aurelian Mihai Șerban, Cristian Alin Gheorghe, Marius Leonard Sârbu, Cătălin Cristian Golea, Carmen Prodan, Florentina Gologan, Florica Pornică, Dorin Gruia și Marius Ionică Mihalache. În dosar sunt acuzații de constituire sau sprijinire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune sau complicitate la înșelăciune, fals și uz de fals, instigare la fals informatic. În cauză s-a reținut că prejudiciul adus bugetului de stat este de 8.273.224 lei. Gruparea acționa în București, Popești-Leordeni, Pantelimon și Lehliu Gară. Nu este prima dată când membrii acestei rețele sunt trimiși în judecată și condamnați, pentru fapte similare.

Dan Ionuț Cazacu acționa sub paravanul unei firme de asigurări și ca intermediar de credite. Își derula activitatea în București, strada Izvorul Trotușului, nr. 5, bloc 15, scara 3, etaj 3, apartament 41, sector 4. Din această postură a intermediat mai multe contracte de credite, în numele OTP Advisors, toate încheiate pe baza unor documente fasificate. Judecătoriile din Oltenița și Lehliu Gară abundă în cauze având ca obiect încuviințare executare silită pentru recuperarea unor astfel de sume date, de diferite instituții de credit, unor persoane fără venituri sau cu venituri fictive, pe baza unor documentații false.

Petrică Bacriță figurează într-o cauză asemănătoare, în cursul anului 2015, alături de alți 19 inculpați, fiind țepuite: Omniasig Vienna Insurance Group, Sucursala Călărași, Piraeus Bank, Banca Românească, RALFI IFN, Secapital și DDM Invest. S-au aplicat aceleași metode infracționale pedepsite, în cursul anului 2016, și cu pedepse de până la 9 ani de închisoare, ca urmare a unor recidive, prin cauza nr. 303/116/2016, pe tolul Tribunalului Călărași, ca instanță de fond, și cu părți țepuite: BCR, Capital SARL, Garanta Asigurări, Secapital, RALFI IFN etc.

În cazul de față, gruparea infracțională a deținut, de facto, mai multe societăți comerciale de tip fantomă pe care a făcut angajări fictive, retroactive, documentația întocmită atestând, în fals, că beneficiarii au fost angajați în aceste societăți comerciale pentru perioada cerută de lege, precizându-se că beneficiarii au primit salarii consistente. Pentru că aceste societăți comerciale erau înregistrate pe numele unor persoane interpuse, nu se achita, pentru perioada precizată, nici un fel de impozit pe salariu, astfel că acestea au ajuns să figureze cu datorii foarte mari la bugetul de stat. Au existat și situații în care unii beneficiari au refuzat să achite, ulterior virării banilor, partea stabilită din indemnizație membrilor grupării organizate. În aceste cazuri, membrii grupului infracțional organizat au apelat la recuperatori sau au făcut demersuri pentru încetarea acordării dreptului. Pentru a evita astfel de situații, în cazul unor beneficiari, membrii grupului infracțional organizat au reținut cardurile beneficiarilor și au retras din bancomate indemnizația, de această dată, ei fiind cei care, lunar, au înmânat beneficiarilor, jumătate din cuantumul indemnizației de creștere a copilului.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp