EXCLUSIV

Alertă: Dezastru în centrele de asistență socială de pe raza județului Călărași

Print Friendly, PDF & Email

Dezastru în centrele de asistență socială de pe raza județului Călărași, aflate în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași. S-au declanșat focare de infectare cu coronavirus în centrele din Plătărești și Ciocănești. Anterior, un focar asemănător a izbucnit în Centrul de Servicii Sociale pentru Copii și Familie Sera, din Călărași.

Pe raza comunei Plătărești, funcționează, în condiții inumane, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică, în vreme ce, la Ciocănești, funcționează Centrul de Îngrijire și Asistență.

Gheorghe Drăgănică

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași este condusă de un doctor veterinar, Gheorghe Drăgănică. Acesta are vizibile lacune de ordin ortografic. Ocupă acest post, conform unor opinii, în mod nelegal, fiind numit prin încălcarea legii. Nu ne-a oferit un punct de vedere legat de situația absolut catastrofală existentă în cele două centre, din Plătărești și Ciocănești.

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești are 210 paturi, iar la acest moment deservește 82 beneficiari, 27 dintre aceștia urmând să fie mutați în centre asemănătoare din sectoarele 2 și 3, din București. Funcționează cu o schemă de personal formată din 80 de posturi. La Ciocănești, Centrul de Îngrijire și Asistență funcționează cu 100 de paturi și cu o schemă de personal formată din 68 de locuri.

Prefectul județului Călărași, Marian Stoica, declară că numărul persoanelor confirmate cu coronavirus va fi unul extrem de mare, pentru ziua de sâmbătă, 7 noiembrie 2020. “Din păcate, s-a întâmplat asta și nu e ok, pur și simplu suntem dezarmați.”

În schimb, Gheorghe Drăgănică emite note interne prin care le interzice șefilor de centre să folosească autoturismele instituției în interes personal.

Șefii de centre care nu au aceleași afinități politice ca ale directorului executiv Gheorghe Drăgănică sunt hăituiți, în timp ce șeful Complexului de Servicii Făurei, Ionuț Dumitrașcu, poate folosi mașina instituției publice în scopuri personale.

S-a vehiculat ideea că beneficiarii centrelor de asistență socială ar fi fost contaminați din surse externe. Prefectul Marian Stoica ne confirmă că au fost mutați beneficiari de asistență socială dintr-un centru în altul, mai precis de la Plătărești la Ciocănești. “E adevărat, s-a întâmplat acest lucru, dar nu sunt date concrete, până acum. Cert este că aceste lucruri nu ar fi trebuit să se întâmple, să se mute beneficiari dintr-un centru în altul.”

  • Dar aveți idee de ce au mutat beneficiarii dintr-un centru în altul?
  • Nu.
  • Nu ați vorbit cu domnul Drăgănică?
  • Pff, ce să vorbim?!… Mda…

Direcția de Sănătate Publică efectuează controale epidemiologice, în astfel de centre, bilunar, în cazul beneficiarilor și săptămânal, în cazul angajaților. Mai sus aveți un astfel de “buletin de analize”, cu numărul 4139, eliberat la data de 20.09.2023. Mai sunt și altele, eliberate în același sistem, direct din viitor.

Pănă la acest moment, în centrele de la Plătărești și Ciocănești, conform datelor oferite de Direcția de Sănătate Publică a județului Călărași, prin Cezar Rădulescu, director, s-au înregistrat:

  • Plătărești: 79 teste pozitive, din care 71 teste pozitive ale beneficiarilor de servicii și 8 teste pozitive din rândul angajaților, 10 teste în lucru;
  • Ciocănești: 46 teste pozitive, din care 34 teste pozitive ale beneficiarilor de servicii și 12 teste pozitive din rândul angajaților, 8 teste în lucru.

La nivelul județului Călărași, pentru data de 7 noiembrie 2020, s-a atins un număr record de infectări noi, fiind confirmate 213 cazuri. Acestea provin, în marea lor majoritate, din centrele de asistență socială ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, dar și de la căminul de bătrâni Moșia Bunicilor, din satul Nuci, fost Pârlita, din comuna Vasilați.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp