ACTUALITATE

Polițist din Fundulea, capul unei rețele infracționale specializate în înșelăciuni

Print Friendly, PDF & Email

Are funcția de agent principal în cadrul Inspectoratului de Poliție județean Călărași și a fost arestat, în cursul zilei de 12 noiembrie, de Tribunalul Bacău, la propunerea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Este vorba de Gabriel Chicoș, lucrător în cadrul Poliției orașului Fundulea.

Este considerat capul unei rețele de criminalitate organizată, specializată în înșelăciuni. Polițistul este născut la data de 15 august 1982, afirmă că are domiciliul pe raza municipiului București și că este absolvent al Universității București. În ultima declarație de avere compeltată la data de 9.04.2020, acesta declară că deține un teren intravilan, în calitate de moștenitor, de 1.700 mp, un teren agricol de 2.200 mp, din aceeași calitate, dar și o casă de locuit, cu aceeași sursă de proveniență, de 100 mp. Declară că deține 3 autoturisme: Dacia 1400 (1995), VW Golf (2002) și Mercedes (2012). Figurează și cu două credite, unul în valoare de 30.000 lei, contractat în 2008 și scadent în 2022, celălalt în valoare de 7.000 lei, contractat în anul 2011.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna septembrie 2019, mai multe persoane au constituit o grupare infracțională organizată ai cărei membrii au acționat ca reprezentanți ai mai multor persoane juridice înregistrate pe raza municipiului București, în numele cărora au desfășurat acte de comerț, respectiv lansarea de comenzi și achiziționarea de diferite mărfuri, pentru plata cărora au emis instrumente de plată (bilete la ordin sau file CEC), cunoscând că la termenul scadent nu va exista disponibil în conturile bancare pentru decontarea acestora. În derularea relațiilor comerciale cu persoanele vătămate, membrii grupării și-au declinat identități și calități mincinoase (director vânzări, responsabil achiziții, etc.), inducând și menținând în eroare reprezentanții acestora și determinându-i să accepte condiții contractuale, pe care nu aveau intenția să le respecte.

Din gruparea condusă de polițistul Gabriel Chicoș făceau parte: Ionuț Oprea, Silvia Corina Moldovanu, Nicolaie Șerban, Silviu Iulian Simion, Vasile Nica, Petrișor Dumitru și Constantin Albulete. Silvia Corina Moldovanu, în vărstă de 50 de ani, are antecedente în acest sens. A făcut parte dintr-o rețea care, pe baza unor falsuri, a obținut credite de nivelul a sute de mii de euro.

Pentru preluarea si administrarea în fapt a societăților comerciale utilizate în activitatea infracțională membrii grupării au folosit ca interpuși mai multe persoane de condiție socială precară, cu posibilități financiare reduse, care au dobândit calitatea de asociați și/sau administratori, dar a căror activitate a fost controlată exclusiv de către cei patru. La momentul preluării, aceste societăți aveau bonitate financiar-fiscală ridicată, situațiile financiare depuse la ANAF relevând o activitate comercială consistentă, cifră de afaceri în creștere, profit și angajați, toate aceste elemente contribuind decisiv la decizia părților vătămate de a furniza mărfurile solicitate și de a accepta efectuarea plății cu instrumente de plată scadente la diferite intervale de timp.

După preluarea societăților comerciale, prin utilizarea de nume şi calităţi mincinoase, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, membrii grupării au indus în eroare, ori au determinat sau ajutat la inducerea în eroare a reprezentanţilor legali a mai multor persoane vătămate, cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de vânzare cumpărare, în scopul obţinerii unor foloase materiale injuste, paguba creată până la acest moment fiind în cuantum de 5.652.159,79 lei.

Gabriel Chicoș, polițist în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, liderul grupării infracționale, administra și două bălți, pe raza comunei Belciugatele, una dintre ele fiind cunoscută sub numele de Pepiniera. Mihai Gurlui, primarul comunei, nu a putut fi contactat pentru a ne putea oferi un punct de vedere legat de modalitatea prin care UAT Belciugatele a concesionat bălțile comunei unui țepar. Gabriel Chicoș a fost arestat, pentru 30 de zile, de Tribunalul Bacău, fiind acuzat de săvârșirea a 107 acte materiale de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, cu un prejudiciu de peste 1 milion de euro.

Fănel Dinu, șeful de post din comuna Belciugatele, este într-o situație asemănătoare. Explotează și acesta un luciu de apă – balta Cojești. Declarația de interese a acestuia nu cuprinde această activitate. Fănel Dinu declară, ca bunuri, două autorturisme, Dacia 1310, fabricată în 1989, și o Dacia Super Nova, cu an de fabricație 2001. Are venituri doar din salarii, în sumă anuală de 63.053 lei. Mihai Gurlui, primarul comunei Belciugatele, refuză să ne spună cum au ajuns polițiștii să exploateze bălțile, de pe raza comunei, în scop comercial. E un blat la nivel la nivel local.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp WhatsApp