DOSARE

Dezvăluiri: Râjnoveanu. Banii amicilor țepuitori. Mecanism și justificări

image_pdfimage_print

Are autorizația de construire nr. 410, emisă la data de 9 octombrie 2019. Este vorba de un imobil aflat pe raza municipiului Călărași, pe strada București, în vecinătatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Barbu Știrbei Călărași. Are cel puțin 400 de metri pătrați, fiind construit în regim sp + p + 1 și împrejmuire.

Palatul, placat inclusiv cu marmură, aparține familiei Silviu Leontin Bornea și Cristina Bornea.

Cristina Bornea, fostă profesoară la Helycon Călărași, predând, în prezent, la Liceul Mihai Eminescu, din Călărași, este una din fetele primarului comunei Roseți, Nicolae Râjnoveanu.

“Tata nu are nici o contribuție. Noi munci de douăzeci de ani și ne dorim să ne facem o casă cu curte. Iar numai noi știm: nopți nedormite și studiu cât am putut, douăzeci de ani!… Ați asociat casa cu imaginea tatălui. Întâmplător e tata! Nu știu dacă are vreo vină.”

Palatul aflat în construcție are un teren aferent de aproximativ 1000 mp. În zonă, conform datelor oferite de un expert imobiliar călărășean, prețul terenului, în funcție de cât de aproape e amplasat față de strada principală, București, variază între 60 și 100 de euro metru pătrat. Spre comparație, Dedeman, care construiește un magazin de bricolaje, tot în zona respectivă, a achiziționat terenul la un preț de 80 de euro/mp. Prețul mai mic se explică prin faptul că suprafața achiziționată a fost una consistentă.

“Este casa unei profesoare și a unui inginer”, declară, în continuare, Cristina Bornea. Metrul pătrat de construcție la cheie se ridică la minim 500 de euro, rezultând că fata primarului din Roseți, profesoară, urmează să investească în palatul placat inclusiv cu marmură, suma minimă de 200.000 de euro, la care se adaugă încă 100.000 de euro, reprezentând cheltuieli cu terenul achiziționat, estimat la prețul pieței.

 • Ați avut afaceri?
 • Nu. De ce afaceri?
 • Puteți să ne spuneți câți bani ați investit, aici, până la acest moment?
 • Vă repet: sunt douăzeci de ani de muncă.
 • Doamnă, eu muncesc de treizeci. Ăsta nu este un criteriu! Și asta nu e o casă, e un siloz! Puteți să ne spuneți câți bani ați cheltuit până acum?
 • Dar credeți că eu țin cont de câți bani am cheltuit?

“Dumneavoastră mi-ați fotografiat casa fiicei?”

La prima oră a diminieții de 26 august, primarul din Roseți, Nicolae Râjnoveanu, are, pe birou, fotografii cu cel care a îndrăznit să identifice palatul de marmură, din Călărași, al fiicei sale.

Nicolae Râjnoveanu justifică suma colosală investită de fiica sa, Cristina Bornea, în acest imobil, astfel: “Eu pot să vă spun că de la mine au mâncat toată viața lor… Credeți-mă, i-am ajutat și eu cât am putut. Ca părinte. Dar atât!”

Nicolae Râjnoveanu declară două depozite bancare, unul de 4.000 de euro și un altul de 25.000 lei, conform propriei declarații de avere, pe anii 2019 și 2020. Are venituri din pensie, în sumă de 2.024 lei lunar, dar și venituri salariale, în sumă de 6.946 lei lunar.

“Dar nu știu cum s-a selectat exact casa copiilor mei. Tot n-am înțeles.” Nicolae Râjnoveanu ne explică metoda prin care a curățat terenul achiziționat de fiica sa, înainte ca aceasta să se apuce să-și ridice palatul. “Un hățiș acolo de ce n-a văzut pământul. Numai eu știu cum am scos suprafața aia la liman. Am luat câțiva oameni, prieteni dup-aici, m-am dus acolo, în două zile am făcut curățenie acolo!”

E extrem de supărat.

“Doamne-Dumnezeule! Tot felul de prostii. Fir-ar mama lor a dracu cu peneleul mamii lor!… Futu-i în Cristos pe mă-sa de nenorociți!”

 • De unde sunt banii?
 • Banii sunt de la ei.

Nicolae Râjnoveanu spune că banii sunt ai ginerelui său, care lucrează la compania Saint Gobain. Conform datelor accesate, Silviu Leontin Bornea are venituri de 10.000 lei. Râjnoveanu afirmă că averea deținută de acesta este adunată mai ales de mama acestuia, care a fost șefă a cooperativei agricole din localitate.

6.724.310 lei, adică aproximativ 1.450.000 euro a primit comuna Roseți, pentru reabilitarea și modernizarea școlii comunale, care e formată din 5 corpuri. Lucrarea este executată, ca subantreprenor, de un prieten vechi al acestuia, Teodor Buterez.

“Care e problema dacă e firma lui Buterez și lucrez de ani de zile?… La Roseți, vă spun o chestie, nu prea vin toate societățile, să execute o lucrare! Nu prea vin!… “

O firmă de apartament, din Giurgiu, a câștigat lucrarea de reabilitare și modernizare a școlii din Roseți. Firma se numește Alege SRL, are datele de identificare J52/474/2003 și CUI RO16026066. Are sediul social în Giurgiu, bulevardul CFR, bloc 33/335, etaj 2, apartament 64. Ca asociat unic și administrator cu puteri depline figurează Alexandru George Popescu. În 2014, figura cu 5 salariați și cu o cifră de afaceri de 660.600 lei, raportând un profit net de 4.786 lei. În 2019, a raportat o cifră de afaceri de 2.567.448 lei, cu un profit de 420.215 lei, la un număr de 18 salariați.

“Am fost întrebat atunci, de când a câștigat: domnu’ primar, s-ar putea s-avem foarte multe lucrări și aș fi avut nevoie de firme care să lucreze… cu care ați mai lucrat. Și am dat o idee: este una a lui Buterez, eu cu ăsta am mai lucrat.”

Alexandru George Popescu, patronul firmei Alege, are o cu totul altă variantă:

 • Cum ați ajuns să lucrați cu Buterez?
 • Avem o relație mai veche de colaborare. Am lucrat de foarte mult timp.

Alexandru George Popescu dă cu piciorul unei lucrări, în sumă de 1,45 milioane de euro, pe care o putea executa fără cunoștința primarului Nicolae Râjnoveanu, Teodor Buterez. În schimb, aleargă după lucrări, de 20.000 sau 50.000 de euro, la Mioveni, unde repară centrul cultural din localitate…

Se poate deduce, la o privire și superficială, că a avut loc un arangament, foarte probabil oneros, pentru câștigarea contractului de executare a modernizării și reabilitării școlii din Roseți. Firma cu care primarul Nicolae Râjnoveanu lucrează, de ani de zile, execută, în fapt, lucrarea.

Subantreprenorul e firma Blocks Builder SRL, cu sediul în municipul Călărași, strada Dobrogei, nr. 46, corp 2. Este înființată la data de 25.02.2016, iar ca asociat unic și administrator cu puteri depline figurează fata lui Teorod Buterez, prietenul primarului Nicolae Râjnoveanu, Mirela Sabrina Tănase.

La telefonul de contact al firmei nu răspunde Mirela Sabrina Tănase, ci fiul lui Teodor Buterez, Florin Buterez. Teodor Buterez a fost asociat în firma Imperial Lux, cu sediul în Călărași, strada Varianta Nord, nr. 1. Firma a funcționat începând cu 6.08.2004. Fiscul a cerut intrarea acesteia în insolvență, la data de 12.08.2014. S-a prezentat cu Carmen Cristache drept asociat unic și administrator cu puteri depline.

Teodor Buterez figurează ca asociat unic și administrator cu puteri depline la firma Time SRL. Are sediul social declarat în Călărași, Prelungirea Sloboziei, nr. 5, cu datele de identificare J/31/1994, CUI 6786670. Cei mai mulți salariați declarați i-a avut în anul 2008 , 8 în total. 2009 e anul în care raportează cea mai mare cifră de afaceri, 497.052 lei, cu un profit net de 89.886 lei. La 2019, înregistra datorii către bugetul de stat sau către terți în sumă de 1.351.773 lei. Tot fiscul este cel care a cerut intrarea în insolvență a firmei, la data de 12.08.2014.

Fiul lui Teodor Buterez, Florin Buterez, figurează ca asociat unic și administrator cu puteri depline la firma Star Civ Contruct SRL. Are sediul social declarat în municipiul Călărași, Prelungirea Sloboziei, nr. 5, exact ca și firma tatălui acestuia, Time SRL. A fost înființată la data de 8.03.2011. Înregistrează, la nivelul anului 2016, datorii către fisc și către terți în valoare de 600.324 lei. Și-a cerut falimentul la data de 2.08.2016.

Florin Buterez figurează ca administrator și-n cadrul firmei GFS Intermed SRL, cu sora acestuia, Buterez (Tănase) Mirela Sabrina. A fost înființată la data de 18.11.2008, ulterior fiind radiată.

Florin Buterez este cel care supraveghează lucările de la școala din Roseți, în calitate de reprezentant al firmei subcontractoare Blocks Builder SRL, reprezentată de sora acestuia, Mirela Sabrina Tănase. Cârdășia e una evidentă.

Țepară cu bugetul public, familia Buterez a fost luată de suflet, din motive cel puțin ciudate, de primarul comunei Roseți, Nicolae Râjnoveanu.

 • Doamna Sabrina.
 • Care Sabrina?
 • Tănase Sabrina Mirela.
 • Cine-i asta?

Asta a fost reacția primarului Nicolae Râjnoveanu. Nu are habar că aceasta este reprezentanta legală a firmei subcontractoare, care-i execută lucrările, în valoare de 1,45 milioane euro, la școlile din comună. Ne lasă să înțelegem că a avut impresia că lucrează direct cu fima amicului său, Teodor Buterez.

“Care-i problema dacă e firma lui Buterez și lucrez de ani de zile?”

Pe Râjnoveanu nu-l interesează că toate firmele lui Buterez, amicul său, făcute direct sau prin copii, au țepuit bugetul de stat.

E revoltat, în schimb, că palatul fiicei sale, evaluat la 300.000 de euro, e adus în discuție. E revoltat, totodată, că întrebăm de unde sunt banii.

“Dumneavoastră nu știți că fiica mea a fost declarată profesorul anului… Ei au venituri, amândoi, că poate să-și ofere această treabă. Nu-i anormal nimic. Sunt doi copii tineri, care au muncit o viață.”

Palatul fiicei primarului Râjnoveanu figurează cu antreprenorul general Presto Met Prim SRL. Are sediul social pe strada Rocadei, nr. 3, iar ca interpusă figurează Adina Cătălina Plecadite.

 • Dumneavoastră ați mai lucrat în construcții?
 • Da. Dar pentru ce aveți nevoie de informațiile acestea?

Adina Cătălina Plecadite spune că, în calitate de antreprenor, prin firma Presto Met Prim, are plățile la zi pentru construirea palatului fiicei primarului Nicolae Râjnoveanu. Pe anul 2019, Presto Met Prim a raportat o cifră de afaceri de 58.710 lei, la un număr de 6 angajați, în condițiile în care salariile, în domeniul construcțiilor, sunt de minim 3.000 lei/lună. Rămâne ca organele de cercetare penală să clarifice alte câteva aspecte, legate de această firmă, pe care, însă, nu le vom detalia la acest moment.

Pe bună dreptate, primarul comunei Roseți, Nicolae Râjnoveanu, are copii extraordinari. Cristina, una dintre fete, este profesoară de matematică, la Liceul Mihai Eminescu, din Călărași. Cealaltă fată, Carmen Sorina Râjnoveanu, din luna iulie 2020, ocupă postul public de director al Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară. În cursul acestei zile, am solicitat, în mod oficial, acestei instituții, să ne prezinte declarația de avere a acesteia. Dacă sora acesteia, prin muncă, și-a permis un palat de 300.000 de euro, ne gândim că și aceasta și-a permis măcar un apartament de 100.000. Tot de euro!

Nicolae Râjnoveanu a ținut să ne contacteze, după apariția acestui articol. Reacția acestuia a fost absolut halucinantă. Nu a putut să ne spună dacă datele obținute de noi conțin erori de documentare, de redactare sau de altă natură. “Te omor, mă! Te omor!”

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
WhatsApp chat