EXCLUSIV

Directorul-adjunct nu știe că e trimis în judecată: Detalii șocante din scandalul de la AJOFM Călărași

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Dobre Cornel, Florea Florin, Tănăsescu Iulian, Boboc Paul Daniel și Popescu Leonard Cătălin, cel din urmă din calitatea de director executiv adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Călărași.

Inculpații

Dobre Cornel, din calitatea de administrator al unei societăți comerciale cu sediul în satul Iezerul, comuna Jegălia, județul Călărași, în fapt SC Miracom Job SRL, de profesie medic veterinar, este acuzat de tentativă de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și de evaziune fiscală în formă continuată. Florea Florin și Tănăsescu Iulian, administratori ai mai multor societăți comerciale, sunt acuzați de complicitate la tentativă de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, dar și complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. Boboc Paul-Daniel a fost consilier local, la Călărași, în perioada 2014 – 2016, pe listele Alianței Dreptate și Adevăr, propus de Uniunea Națională pentru Progresul României. Administrează firma Aldany Com SRL și este acuzat de săvârșirea infracțiunii de complicitate la tentativă de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Aceeași acuzație îi este adusă și lui Popescu Leonard Cătălin, director executiv adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Călărași, la data faptei. Directorul AJOFM Călărași era Dumitru Pelican.

Prăduială cu falsuri

În rechizitoriul întorcmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada 2010 – 2011, inculpatul Dobre Cornel, fugit în Germania, la această oră, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, în vederea obținerii unei finanțări nerambursabile în cuantum de 1.629.273 lei pentru proiectul „Fermă piscicolă comuna Jegălia”, finanțare nerambursabilă solicitată la data de 30.05.2010, a prezentat la autoritatea contractantă (Ministerul Agriculturii, prin Direcția Generală Pescuit – Autoritatea de Management a Programului Operațional pentru Pescuit 2007 – 2013) mai multe documente ce nu reflectau realitatea, fără ca ulterior fondurile europene să fie plătite inculpatului. Autoritatea de Management nu a efectuat nici o plată inculpatului Dobre Cornel, întrucât cererile de rambursare depuse în cadrul proiectului nu au fost aprobate, iar la data de 12 iulie 2012, contractul de finanțare încheiat în 2010 a fost reziliat de către autoritatea de Management pentru Programul Operațional de Pescuit.

196 de facturi false

Dobre Cornel a fost ajutat în încercarea sa de a obține fonduri europene în mod fraudulos de către inculpații Florea Florin, Tănăsescu Iulian, Boboc Paul Daniel și Popescu Leonard Cătălin. Aceștia i-au pus la dispoziție mai multe documente false (oferte, contracte, facturi etc.), ce nu reflectau realitatea și care aveau să fie depuse de acesta la autoritatea contractantă. În perioada aprilie 2010 – mai 2011, în virtutea aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Dobre Cornel, tot în calitate de administrator al firmei Miracom Job SRL, beneficiind de ajutorul inculpaților Florea Florin și Tănăsescu Iulian, în mod repetat, a înregistrat în evidența contabilă și a declarat fiscal achiziții fictive de bunuri / servicii de la mai multe societăți comerciale (conform unui număr total de 196 de facturi fiscale) în cuantum total de 3.461.393 lei, cauzând în acest mod bugetului consolidat al statului un prejudiciu de 657.072 lei, reprezentând taxa pe valoarea adăugată. Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză. În anul 2012, Miracom Job SRL a raportat o cifră de afaceri de aproape 10 ori mai mare decât în anul fiscal precedent, valoarea acesteia fiind de 5.132.921 lei, cu un profit brut declarat de 9.612 lei, la un număr de 0 (zero) salariați.

Arată mai mult

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker